Halfeti'de gözaltına alınan kadınların ifadesi: Utanıyoruz, anlatamıyoruz

Halfeti'de bir çatışma sonrası gözaltına alınan ve işkence gördükleri yönünde rapor hazırlanan 51 kişiden 28'i adliyeye sevk edildi. Bu kişilerden 13'ü tutuklandı. Mahkemeye çıkarılanların işkence gördüklerini anlattı. Kadınlar "Daha çok şey yapıldı, ancak utanıyoruz, anlatamıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Urfa’nın Halfeti ilçesi Dergili (Dêrto) Mahallesi’nde 18 Mayıs'ta yaşanan çatışmanın ardından gözaltına alınan 51 kişiden, kalan 28 kişide adliyeye çıkarıldı. Adliyeye çıkarılan 28 kişiden Celal Ercan, Celal Yıldırım, Cindi Zincirkıran, Mehmet Alakuş, Zeki Alakuş, Besravi Atmaca, Fahrettin Alakuş, Fatma Alakuş, Mustafa Kahraman, Ömer Gül, Vakas Kılıç, GazelayAlakuş ve Mehmet Salih Yıldız alınan savcılık ifadelerinden sonra “Örgüt üyesi olmak” iddiası, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan 13 kişi “Örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklandı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Abdullah Polat, Mahmut Pehlivan, Tacettin Gül, Feyzullah Gül, Emin Zincirkıran, Halil Zincirkıran, Mehmet Yıldırım, Uğur Yıldırım, Mustafa Yıldırım, Abdullah Yıldırım, Mehmet Korkmaz, Ahmet Korkmaz, M. Sait Çiftçi, Kader Çiftçi ve Güler Alakuş ise savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

Gözaltındakilerden Celal Ercan, mahkemede verdiği ifadede emniyette gördüğü işkencelerden kaynaklı kulaklarının duymakta zorlandığını, emniyette kendisine ne sorulduğunu bilmediğini, sorulan soruları hatırlamadığını söyledi. Ercan’ın avukatı savunmasında, müvekkilinin okuma yazması olmadığını, kollukta darp edildiğini, darp sonucu kulaklarının duymadığını, müvekkilinin CMK’den gelen avukat huzurunda alınan ifadesini kabul etmediklerini, müvekkilinin fiziki izleniminin mahkeme tarafından tutanak altına alınmasını ve adli tıbba sevk edilmesi talebinde bulundu.

‘İŞKENCE ALTINDA İFADEM ALINDI’

12 gündür gözaltında olan Celal Yıldırım da, kollukta verdiği ifadesinin işkence altında alındığını söyledi. Yıldırım’ın avukatı, savunmasında yazılı beyan vermesine rağmen ifade işlemleri sırasında kendisine haber verilmediğini, CMK’den avukat istenerek müvekkilinin öyle ifadesinin alındığını belirtti.

Cindi Zincirkıran, savunmasında emniyette işkence altında ifadesinin alındığını ve suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Ardından söz alan avukatı, müvekkilinin kollukta verdiği ifadesini kabul etmediklerini, ifade işlemleri sırasında orada bulunmadığını ve ifadelerin hukuka uygun olarak alınmadığını belirterek, müvekkilinin serbest bırakılmasını istedi.

'KADINLAR İSTİSMAR EDİLDİ'

Ardından savunması alınan Fahrettin Alakuş da, emniyette verdiği ifadesinin işkence altında alındığını ve o ifadeleri kabul etmediğini söyledi. Alakuş’un avukatı, savunmasında müvekkilinin ifadesi alındığı sırada avukatı olarak ifadeye giremediğini söyledi. Müvekkilinin başından geçen olayları anlatamadığını, kendisine yoğunca işkence yapıldığını söyleyen avukat, müvekkilinin eşinin istismar edildiğini ve kendisine ne yapıldığını anlatamadığını ifade etti. Müvekkilinin 14-15-16 yaşlarında 3 çocuğunun da gözaltına alındığını ve çocuklarıyla tehdit edildiğini kaydeden avukat, müvekkilinin emniyette zorla işkence altında ifadesi alındığını, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmediklerini ve serbest bırakılmasını talep etti. Mahkemede savunma yapan Fatma Alakuş, emniyette ifadesinin alındığını, ancak bir şey anlamadığını, anlatacak çok şeyi olduğunu, ancak ortamdan kaynaklı utanıp anlatamadığını belirterek, “Bu adalet değil. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Kollukta verdiğim ifade işkence altında verilmiştir, kabul etmiyorum” dedi.

‘ANLATACAK ÇOK ŞEYİM VAR’

Ardından savunma yapan Gazaley Alakuş ise, emniyette verdiği ifadelerin işkence altında zorla alındığını ifade etti. Alakuş savunmasında, “Emniyette bana işkence ettiler. Cop ve tekmelerle bana saldırdılar. Vücuduma elektrik verdiler. Daha çok şey yaptılar, ancak ortamdan kaynaklı anlatamıyorum” diye belirtti.

Mahkemede gözaltında işkence altında olduğunu söyleyen Zeki Alakuş ise, emniyette verdiği ifadeyi kabul etmediğini, işkence altında zorla ifadesinin alındığını söyledi. Emniyette kendisine sorulan soruların tümüne "evet, hayır" diye cevap verdiğini, yaşadığı işkencelerden kaynaklı kafasının yerinde olmadığını ve atılı suçu kabul etmediğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

TOHAV raporundan: İşkence doktor yanında sürdüTOHAV raporundan: İşkence doktor yanında sürdü