Kayıp yakınları 3 kişinin akıbetini sordu: Bayram kutlayamıyorlar
İHD Diyarbakır Şubesi ve Kayıp yakınları tarafından ‘Kayıplar Bulunsun Failler yargılansın’ sloganıyla gerçekleştirilen oturma eylemlerinin 538’incisi gerçekleştirildi. Eylemde, 1995 yılında Şırnak’ın Silopi ilçesinde kaybedilen Kamil Bilgeç’in akıbeti soruldu.
DİYARBAKIR - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlenen oturma eylemlerinin 538’incisi, Valiliğin kayıp eylemlerini 39 haftadır yasaklayan kararı nedeniyle İHD Diyarbakır Şube binasında gerçekleştirildi. Şube binasında gerçekleşen ve kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme İHD Diyarbakır Şube yönetici ve üyeleri, İHD Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören, İHD MYK Üyesi Mehmet Raci Bilici, CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, kayıp yakınları ve insan hakları aktivistleri katıldı. Eylemde, 1995 yılında Şırnak’ın Silopi ilçesinde kaybedilen Kamil Bilgeç’in akıbeti soruldu.
HAFIZAYI DİRİ TUTMA MÜCADELESİ
İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, insanlık mücadelesi haline gelen Cumartesi Anneleri'nin eyleminin yeni haftasında, taleplerini dile getirmek üzere yeniden bir araya geldiklerini belirtti. 90’lı yıllardaki zorla kaybedilme ve faili meçhul cinayetlerinde insanlık tarihinde büyük bir yara olarak kaldığını ifade eden Aslan Acer, bu nedenle kayıpların bulunması ve faillerinin cezalandırılması için bir mücadele içerisinde olduklarından söz ederek “Bir sivil itaatsizlik eylemi haline gelen Cumartesi eylemlerimiz, bu haftada ve bundan sonraki haftalarda da devam edecek. Ta ki kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılması ve bu gerçekle yüzleşilmesi, yine faillerinin gerekli cezaya çarptırılmasına dek. Bu bir hafızayı sürekli diri tutma, sürekli hesap sorma mücadelesidir ve insanlık açısından onur duyacağımız bir eylemdir” diye konuştu.
Pervin Buldan: 25 yıldır karşımıza sadece kalın duvarlar çıktı
'BAYRAM KUTLAYAMIYORLAR'
Kayıp yakınlarının, bayramlarda sevdiklerinin mezarını ziyaret etmek istediklerini ancak ziyaret edecek bir mezarlarının olmadığını söyleyen Aslan Acer, “Bayramları kutlamak istiyorlar ama yas süreçleri devam ettiği için kutlama yapamıyorlar. Ve her hafta dile getirdiğimiz gibi, bu durum bu ülke açısından utanç verici bir durumdur. Bu utancı, her hafta faillerin yüzüne vurmaya devam edeceğiz” dedi.
NASIL KAYBEDİLDİLER?
İHD Diyarbakır Şubesi Yöneticisi ve Kayıp Komisyonu Üyesi Av. Hasan Yalçın, 27 Kasım 1995 tarihinde Şırnak’ın Silopi ilçesinde kaybedilen Kamil Bilgeç’in akıbetini sordu. Yalçın şunları söyledi: “Kayıp Kamil Bilgeç’in ailesinin olay ile ilgili anlatım ve beyanlarına göre; Kamil Bilgeç, Şırnak’ın Silopi İlçesine bağlı Xirabreşik (Yeniköy) köyünün muhtarı olup 11 çocuk babasıydı. Çevresinde sevilen ve ilçede tanınan bir şahsiyetti. Kamil Bilgeç, 27 Kasım 1995 tarihinde Silopi Adliye Binası’nda bulunan seçim kuruluna, 1995 yılında yapılacak olan yerel seçimler için seçmen kâğıtlarını almaya gider. Seçmen kağıtlarını aldıktan sonra, Adliye binası civarlarında amcasının oğlu Yusuf Kerimoğlu ile karşılaşır. Yusuf Kerimoğlu’na buradan eve gideceğini söylesede, o gün eve dönmez. Aile o gün eve dönmeyen Kamil Bilgeç için Emniyet Müdürlüğü’ne ve Cumhuriyet Savcılığı’na başvuruda bulunarak durumu bildirir. Ancak bu girişimler sonuçsuz kalır."
Yalçın, Kamil Bilgeç’in amcasının oğlu Yusuf Kerimoğlu da, Kamil Bilgeç kaybedilmeden önce telefonla tehdit edildiğini söyleyerek son olarak şöyle devam etti: "İlçe içinde yolda yürüdüğü bir sırada, beyaz renkli Renault marka bir araç tarafından takip edilir. Kendisine yaklaşan araçtan "Senin de gününe az kaldı" diye seslenilerek tehdit edilir. Yusuf Kerimoğlu, 1994 yılında çalıştığı yerindeki bir arkadaşı tarafından “PKK'li” diye baskıya maruz kalır. İlçede Yusuf Paşa diye bilinen ve JİTEM'de görevli Kıdemli bir Üsteğmen tarafından uzun bir süre tehdit edilir ve takip edilir. İş arkadaşı daha sonra Kerimoğlu’na iftira ettiğini itiraf eder. Aile karşılaştıkları bu baskı ve tehditler nedeniyle resmi kurumlar nezdinde girişimlerde bulunmaz. 1996 yılının Kasım ayında Kamil Bilgeç'in amcasının oğlu Mehmet Bilgeç, Halil Birlik isimli yurttaş ile birlikte Irak'ta yaptığı ticari işler için Habur sınır kapısından geçerken, araçları durdurularak gözaltına alınır. Bir daha ikisinden de haber alınmaz. Kamil Bilgeç’in ailesi 2009 yılında Silopi Cumhuriyet Savcılığı’na başvurur. Kamil Bilgeç, Mehmet Bilgeç ve Halil Birlik’in akıbetleri hala belirsiz."
Yapılan konuşmaların ardından tüm kayıplar için oturma eylemi gerçekleştirildi. (DUVAR)