ABD: Washington S-400 yaptırımı konusunda net, görüş ayrılığı yok
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Siyasi-Askeri İşlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Clarke Cooper Türkiye ile S-400 krizini değerlendirdi: Çözüm hâlâ mümkün ancak yaptırım olasılığı mevcut ve bu noktada son derece uygulanabilir bir seçenek. Bu konuda Washington'da veya NATO üyeleri arasında görüş ayrılığı yok.
DUVAR - Türkiye ile ABD arasındaki S-400 krizi tırmanırken, Washington'dan yeni bir uyarı geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Siyasi-Askeri İşlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Clarke Cooper, Türkiye'ye yaptırım dayatılmasının 'son derece uygulanabilir bir seçenek olduğunu söyledi. Türkiye'de iktidar kaynakları krizin ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında gelecek hafta yapılacak görüşmede çözülme olasılığından söz ederken, Cooper'ın bu konuda 'ABD'li yetkililer ya da diğer NATO üyesi ülkeler arasında bu konuyla ilgili görüş ayrılığı olmadığını' belirtmesi dikkat çekti.
NATO’nun karargahının bulunduğu Brüksel’e ziyareti sırasında telekonferans yöntemiyle gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cooper, S-400 krizi hakkında "Çözüm bulmak bugün hâlâ mümkün ancak yaptırım olasılığı mevcut ve bu noktada son derece uygulanabilir bir seçenek” ifadelerini kullandı.
İstanbul’da yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya ile yapılan S-400 anlaşmasından geri adım atılmayacağının mesajını bir kez daha vermiş, ABD'nin NATO üyesi Türkiye’ye yaptırım uygulamadan önce dikkatli bir şekilde düşünmesi gerektiğini söylemişti. Erdoğan “Açıkçası böyle bir yaptırım olasılığını görmüyorum. Ama olursa bizim de kendi yaptırımlarımız olur” şeklinde konuşmuştu. Washington Ankara’nın S-400 anlaşmasından geri adım olmadığı takdirde yaptırım uygulama tehdidinde bulunmuştu. Erdoğan ise sistemin teslim edilmesi sürecinin Temmuz ayının ilk yarısında başlayacağını belirtmişti.
Erdoğan, Trump ile kişisel ilişkisinin altını da çizerek “Bizim Sayın Trump’la ilişkilerimiz farklı ama altındaki kişilerle ilişkilerimiz çok çok farklı” demişti. Erdoğan S-400 alımıyla ilgili konuyu haziran sonunda Japonya’da yapılacak olan G-20 Zirvesi’nde Trump’la görüşeceğini, "Trump’ın altındaki kişilerle görüştüğümüzde bizim yetkililerimiz aynı görüşte olmadıklarını görüyoruz. Bunun bir örneği de S-400" diye konuşmuştu. Cooper ise ABD yetkilileri ya da diğer NATO üyesi ülkeler arasında bu konuyla ilgili görüş ayrılığı olmadığını belirtti.
Clarke Cooper ABD ve diğer NATO üyelerinin Türkiye’ye alternative füze savunma sistemlerinin sunulması konusunda son derece ısrarlı olduğunu belirtti ancak daha önce gönderilen tekliflerin daha cazip hale getirilmesi için adım atılıp atılmadığına ilişkin ayrıntı vermedi.
Rusya’dan askeri teçhizat alan Türkiye 2017 tarihli “Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma” ya da kısa adıyla CAATSA olarak bilinen yasa uyarınca yaptırım olasılığı ile karşı karşıya. Türkiye ayrıca ürettiği bazı parçalarla katılımcı ülkelerden biri olduğu F-35 projesinden de çıkarılabilir. (Amerika'nın Sesi)