Cündioğlu: Dindar bilinç modern devleti kavrama konusunda yetersiz

Yazar Dücane Cündioğlu, seçimlerin ardından paylaştığı iktidar değerledirmesinde "Dindar iktidarların daima kişisel otoriteler üzerinden işlemiştir. Bu yüzden suçlamalar da ya başı ya yanındakileri hedef alır. Dindar bilinç bugün de böylesi organik açıklama biçimlerine başvurmakta ve bir mekanizma olarak modern devleti kavrama konusundaki yetersizliğini ele vermektedir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yazar Dücane Cündioğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçiminin ardından iktidarla ilgili değerlendirmelerini Twitter hesabından paylaştı.

'SUÇLAMALAR YA BAŞI YA YANINDAKİLERİ HEDEF ALIR'

Dindar iktidarların kişisel otoriteler üzerinden işlediğini belirten Cündioğlu, şöyle devam etti:

"Dindar iktidarların daima kişisel otoriteler (şeyh imam lider) üzerinden işleyişi organik devlet biçiminin gereğidir: reis-re’s, başkan-baş, karakol-kol. Bu yüzden suçlamalar da ya başı ya yanındakileri hedef alır, tüzel kişilik olarak parti asla eleştirilmez. Parti de kim ki? Dindar bilinç bugün de böylesi organik açıklama biçimlerine başvurmakta ve bir mekanizma olarak modern devleti kavrama konusundaki yetersizliğini ele vermektedir."

'DEMOKRATİK TOPLUMLARDA AZINLIK OLMAZ'

Sultanların ölümünden sonra bütün anlaşmaların yenilendiğini hatırlatan Cündioğlu, "Çünkü son tahlilde devlet sultanın şahsından ibaretti. İslam tarihinde anonim şirketlerin varolamayışını açıklamak bakımından da benzer gerekçeler öne sürülür: tüzel kişiliğin (kişilerden bağımsız kurumsal işleyişin) oluşmaması. Çağdaş kurumların işleyişi uçak motorunun ussallığına eş düzeneklerle olanaklıdır" ifadelerini kullandı.

Demokratik toplumlarda azınlık kavramının olmayacağını belirten Dücane Cündioğlu, "Dindar bilinç azınlıkları hâlâ zımmi gibi görüyor. Oysa demokratik toplumlarda azınlık olmaz. Çağdaş siyasal bilincin Devlet’i ve Cumhuriyet’i bu ayıptan kurtarması gerekir, çünkü yasa önünde eşit ve özgür bireyler olarak tanınmak tüm yurttaşların en doğal/en ussal hakkıdır" dedi.

Cündioğlu'nun değerlendirmesinin tamamı şöyle:

(HABER MERKEZİ)