İlkokula başlama yaşı 69 aya çıkarılıyor
TBMM'de yapılan görüşmelerde İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi diye ucube bir sistemle Meclisin itibarı düşürülmüştür. Bugün Milli Eğitim Bakanlığıyla ilgili bir kanun görüşülüyor ama diğer kanunlarda olduğu gibi bir Bakan Meclisimize lütfedip gelmiyor," diye konuştu.
DUVAR - TBMM Genel Kurulunda, ilkokula başlama yaşının 69 aya çıkarılmasına ilişkin düzenlemenin de bulunduğu Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümü üzerinde gruplar adına milletvekilleri söz aldı.
'CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ DİYE UCUBE BİR SİSTEMLE...'
İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Meclis'in içerisinde bulunduğu durumu bir kez daha hatırlatmak istediğini belirterek, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi diye ucube bir sistemle Meclisin itibarı düşürülmüştür. Bugün Milli Eğitim Bakanlığıyla ilgili bir kanun görüşülüyor ama diğer kanunlarda olduğu gibi bir Bakan Meclisimize lütfedip gelmiyor. Şimdi Sayın Bakan burada olsaydı, ona sorular yöneltmek isterdim. Burada, maalesef bu ucube sistemle Meclisin itibarı yerle bir edilmiştir. Milletvekili sayısını 550'den 600'e çıkarmakla Meclisin itibarı artırılmaz" ifadesini kullandı.
Ok, 2002'den bu yana onlarca milli eğitim bakanının değiştirildiğini vurgulayarak, "Milletvekillerimiz beyaz A4 kağıdı alıp bir çetele tutmaya kalksa milli eğitimde yapılan 'reform' ya da 'devrim' adındaki sözde düzenlemelerle milli eğitimin 2002'den bu yana kaç defa değişikliğe uğradığını gerçekten A4 kağıtlarına sığdırmaları mümkün değildir" dedi. Her seçim döneminde öğretmenler, eğitim çalışanları, polisler ve sağlık çalışanlarının 3600 ek göstergelerinin üzerinde çalışıldığı ve kısa zamanda çıkarılacağının ifade edildiğini belirten Ok, "Bu sözler verileli maalesef aylar değil yıllar geçmeye başladı, kaç seçim geçirdik, her seçim döneminde dillendirildiği halde hükümet verdiği sözü maalesef tutmamaktadır" diye konuştu.
FATİH Projesi kapsamında milyonlarca tabletin dağıtıldığını dile getiren Ok, hedeflenen noktaya ulaşmak bir yana yüzde 20'sine ulaşılamadığını, tabletlerin de çöpe atıldığını savundu.
'CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ MİLLETİN İRADESİDİR'
Yerinden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne "ucube sistem" denilerek milli iradenin "ucube" haline getirildiğini söyledi.
Akbaşoğlu, "16 Nisan'da bu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni millet ortaya koydu. Bir kere milletin iradesine saygı göstermek lazım; en başında oradan millete bir sataşma var, milletin iradesine sataşma var. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, anayasal değişiklik ve milletin iradesidir" dedi.
Akbaşoğlu, AK Parti'nin, eğitimi en fazla bütçesi olan bir noktaya getirdiğini vurgulayarak, "Ne söz vermişsek yaptık ve mutlaka yapacağız, bundan da kimsenin endişesi olmasın" diye konuştu.
'TEOG SINAVININ KALDIRILACAĞINI SAYIN BAKANIMIZ TELEVİZYONDAN ÖĞRENDİ'
İYİ Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu ise eğitimde verimli gördükleri her yatırımı alkışladıklarını belirterek, "Orada mübalağalı bulduğumuz şey şudur; binalaşmayı artırınca milli eğitimin düzeleceğine dair bir anlayışın milli eğitimi yönetemeyeceğine dair hassasiyeti taşıyorduk, endişelerimiz böyleydi. Bugün, okuduğunu anlama kabiliyeti ölçüldüğünde arka sıralara düşmüş bir başarı grafiğimiz var" değerlendirmesinde bulundu.
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, FATİH Projesi'ne ilişkin iddiaların ispat edilmesi gerektiğini belirterek, "Pilot bölgelerle başlanıldı ve onlar fonksiyonel olarak dağıtılan yerlerde işlev gördü ve görüyor. Akıllı tahtayla ilgili de yüzde yüz akıllı tahta bütün eğitim müfredat sisteminde cari kılındı" dedi.
İYİ Partili Ağıralioğlu, "Benim kendi evimde 3 tane, kız kardeşimin evinde 3 tane, erkek kardeşimin evinde 3 tane tablet var, duruyor şu anda onlar yani onları dizip ev yapıyorlar, kağıtları dizip ev yapıyor gibi onlarla ev yapıyorlar şu anda. TEOG sınavının kaldırılacağını bizim Sayın Bakanımız televizyondan öğrendi" ifadesini kullandı.
'TEKLİF, 66 AY ISRARINDAN VAZGEÇTİĞİ İÇİN İSABETLİDİR'
MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu ise "Türk milli eğitiminin artık milli bir politika çerçevesinde yürütülmesi ve her yıl bir deney yapılmaktan vazgeçilmesi asli beklentimizdir. Kaybedilen zaman milli servettir, zira denek yapılan çocuklar Cumhuriyet'imizin ikinci yüzyılının mimarları olacaktır. Bu minvalde, önümüzdeki teklif, 66 ay ısrarından vazgeçtiği için isabetlidir. 66 ila 69'uncu aylar arasındaki çocukların bedensel, bilişsel ve sosyal gelişim durumları arasındaki önemli farkı da bu tartışmaların yapıldığı yıllar içerisinde hepimiz öğrendik" diye konuştu.
'AK PARTİ EĞİTİMİ YAPBOZ TAHTASINA ÇEVİRDİ'
HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçiminin sonuçlarına değinerek, "İstanbul seçimi partiler arası bir seçim değildi, sadece 2 adayın yarıştığı bir seçim de değildi; çok net, İstanbul seçimi 'kaybettiğim seçimi de hukuku da tanımam' diyenlerle bu ülkede adalet isteyenler arasında bir seçimdi ve adalet isteyenler kazandı" ifadesini kullandı.
Eğitimin bir ülkenin geleceği olduğunu dile getiren Ersoy, AK Parti'nin 17 yılda eğitimi "yapboz tahtasına çevirdiğini" söyledi.
AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş ve arkadaşlarının imzasını taşıyan Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümde yer alan 10 maddesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
TBMM Başkanvekili Mithat Sancar, birinci bölümün kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun yerine oturmaması üzerine, birleşimi, yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı. (TBMM/AA)