Bekaroğlu Ulucanlar'daki Orhan Doğan'ı anlattı: Şiddeti bitirmeniz gerekiyor

CHP'li Mehmet Bekaroğlu, Kürt siyasetçi Orhan Doğan'la Ulucanlar Cezaevi'nde aralarında geçen bir diyaloğu anlattı: Şiddeti bitirmeniz gerekir Bekaroğlu şiddeti, yoksa Türk Kürt hepimiz biteceğiz.

Google Haberlere Abone ol

Orhan Doğan'ın kızı gazeteci Ayşegül Doğan da Twitter hesabından Ulucanlar Cezaevi'nde çektikleri bir fotoğrafı, "Nasıl mutluyuz burada, her şeye rağmen..Sene 2002, Ankara Ulucanlar Hapishanesi, yıllardan sonra ilk açık görüş ve ilk fotoğraf imkanıydı, meğer son olacakmış... Daha kaç aile, kaç eş, kaç çocuk gerekiyor 'bir daha asla' demek için...#OrhanDoğan" notuyla paylaştı.

ORHAN DOĞAN KİMDİR?

Orhan Doğan, 25 Temmuz 1955 tarihinde Mardin'in Dargeçit beldesinde doğdu. İlk tahsiline Kızıltepe'de başladı. Babasının memuriyeti nedeniyle öğrenimini çeşitli illerde devam ettirdi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1975-1981 yılları arasında Altındağ ilköğretim müdürlüğünde muhasebe memuru olarak görev aldı. 1983 yılında da Cizre'de avukatlığa başladı. Bunun yanında İnsan Hakları Derneği'nin kurulmasında da büyük rol oynadı. 1991 Türkiye genel seçimlerinde de Sosyaldemokrat Halkçı Parti'den Şırnak milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. Daha sonra Demokrasi Partisi'ne (DEP) geçti. DEP'in Anayasa Mahkemesi'nce kapatılmasının ardından da Demokratik Toplum Partisi'nin oluşum faaliyetlerine katıldı. 22 Temmuz 2007 genel seçimleri için Şırnak'tan bağımsız milletvekili adaylığı başvurusu yaptı. Ama bu talebi Yüksek Seçim Kurulu tarafından reddedildi.

MECLİS'TE GÖZALTI FOTOĞRAFI HAFIZALARA KAZINDI...

1991 yılında seçimlere Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden giren DEP'li Leyla Zana, Hatip Dicle, Mahmut Alınak ve Selim Sadak SHP milletvekili seçilmişlerdi. Seçilmelerinin hemen ardından Leyla Zana'nın yemin töreninde protestolar arasında Kürtçe yemin etmesi soruşturmaya konu olmuştu. Zana, Dicle ve Doğan, "milletvekili dokunulmazlığı" nedeniyle haklarında işlem yapılamayacağını savunarak TBMM'den ayrılmamaya karar verdi. Ancak polis, 4 Mart 1994'da Meclise girip DEP'lileri zor kullanarak gözaltına aldı. Sadak ise, 1 Temmuz 1994'te gözaltına alındı ve 12 Temmuz 1994'te tutuklandı.

Doğan'ın gözaltına alındığı ana dair fotoğraf ise günümüzde hala tartışılmaya devam ediyor.  Orhan Doğan, 2007'de Doğubeyazıt'ta düzenlenen festival sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. (HABER MERKEZİ)