İYİ Parti'nin Osman Öcalan önergesi reddedildi

İYİ Parti'nin Osman Öcalan röportajı nedeniyle TRT hakkında verdiği araştırma önergesi reddedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İYİ Parti'nin TRT'nin Abdullah Öcalan'ın kardeşi Osman Öcalan'la röportaj yapmasıyla ilgili önergesinin görüşmelerinde tartışma çıktı. AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ise TRT konusunun konuşulabileceğini ama İYİ Parti'nin vereceği bir önergeyle konuşulmasını kabul etmediğini söyledi. Kaya, "Çünkü İYİ Parti'nin böyle bir grup önerisi vermeye ahlaken de siyaseten de hakkı yoktur" dedi.

İYİ Partili vekillerin tepki göstermesi ve tartışmanın sürmesi üzerine oturuma ara verildi. Daha sonra yapılan oylamada önerge reddedildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, siyasi partilerin grup önerileri görüşüldü. İYİ Parti'nin, TRT'nin PKK lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Osman Öcalan ile röportaj yapmasına ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi ele alındı.

Partisinin önerisi üzerine söz alan İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin'de bulunduğunu belirterek, "Doğu Türkistan, Filistin'den daha önemsiz değildir. Bu zulüm mutlaka dile getirilmelidir" dedi.

TRT'nin Osman Öcalan ile röportaj yapmasına tepki gösteren Nuhoğlu, "Muhalif olarak görülen adayların bile TRT ekranlarına çıkması esirgenirken, bir teröristin çıkabilmesi, Türk milletinin bağrına saplanmış bir hançerdir" ifadesini kullandı.

KAYA: BÖYLE BİR ÖNERGE VERMEYE AHLAKEN HAKLARI YOK

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ise TRT konusunun konuşulabileceğini ama İYİ Parti Grubunun gündeme getirmesiyle, onların vereceği bir önergeyle konuşulmasını kabul etmediğini belirterek, "Çünkü İYİ Parti'nin böyle bir grup önerisi vermeye ahlaken de siyaseten de hakkı yoktur." diye konuştu.

Bunun üzerine, İYİ Parti milletvekilleri tepki gösterdi. Kaya, konuşmasına devam ederken, İYİ Parti milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak, Kaya'yı protesto etti.

Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Celal Adan, "Meclis başkanlık görevini şu anda yürüten birisi olarak bütün milletvekillerine saygı duyuyorum. 'Ahlak', 'ahlaksızlık' gibi ifadeler hem Meclise yakışmamakta hem size yakışmamakta. Bu doğru olmamıştır" dedi.

TÜRKKAN: AYNI İFADEYİ KULLANAN VEKİL CEZA ALMIŞTI

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ise Kaya'nın sözlerini geri almasını istedi. Türkkan, "Burada bir milletvekili 'Siyaseten ahlaksızlık yapıyorsunuz' dedi diye kınama cezası aldı, aynı kürsüden. Lütfen, burada gerekli cezayı vermeniz lazım, böyle bir şeye müsaade etmemeniz lazım" diye konuştu.

Yeniden söz alan Kaya, "Benim kullanmış olduğum tabir kesinlikle ahlaksız ithamı yapacak bir noktada tabir değildir, böyle bir anlaşılma olduysa bunu düzeltmek isterim. Benim ifade ettiğim, özellikle siyasi bir ahlak noktasındaki değerlendirmedir" ifadesini kullandı.

Tartışmanın devam etmesi üzerine, TBMM Başkanvekili Celal Adan, birleşime ara verdi.

AKBAŞOĞLU: ARKADAŞIMIZIN İFADELERİNİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Aradan sonra söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Biraz evvel konuşan arkadaşımızın maksadı aşan ifadelerini kabul etmemiz mümkün değildir. Bu, benim için de geçerli, bütün partilerin grup başkanvekilleri için de bütün milletvekilleri için de geçerli. Herkesi temiz dil kullanmaya, herkesi birbirini dinlemeye ve herkesi birbirini siyasi olarak itham ederken hakarete varmayacak şekilde konuşmaya, hep beraber ilke kararı olarak sizleri davet ediyorum" diye konuştu.

İYİ Parti'nin grup önerisi AK Parti ve MHP'nin oylarıyla kabul edilmedi. (ANKARA/AA)