'Faiz düşerse enflasyon düşer' tezi kalkınma planında

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Faiz düşerse, enflasyon da düşer” tezi On Birinci Kalkınma Planı'na da girdi. Planda, “Faizin düşürülmesine yönelik atılacak adımlar, enflasyonun düşmesine ve yatırımların artmasına neden olacak ve böylece daha fazla üretime imkân sağlayacak; artan üretim, enflasyonu aşağıya çekecektir” denildi. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kalkınma planı olan On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023) bir yıl gecikmeyle Meclis’e gönderildi.

On Birinci Kalkınma Planına göre, 2023 yılında GSYH’nın 1.080 milyar dolara, kişi başına gelirin 12 bin 484 dolara yükseltilmesi; ihracatın 226.6 milyar dolara çıkarılması; işsizlik oranının yüzde 9.9’a düşürülmesi; enflasyon oranlarının kalıcı bir biçimde düşük ve tek haneli rakamlara indirilmesi hedefleniyor.

FAİZİN DÜŞÜRÜLMESİNE YÖNELİK ADIMLAR ATILACAK

Eski 5 yıllık planlara karşın Cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023 üzerine kurgulanan 4 yıllık planda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “faiz düşerse enflasyon da düşer” tezi yer aldı. Planda şöyle denildi:

“Yatırımlar, ekonomik büyüme ve enflasyon üzerinde yüksek faiz olumsuz bir etkiye sahiptir. Yüksek faiz, doğrudan doğruya mal ve hizmetlerin üretim maliyetini artırarak enflasyona neden olmakta; artan enflasyon ise, faizlerin daha da artmasına yol açarak kısır döngüyü tetiklemekte; bir taraftan yüksek enflasyon diğer taraftan yüksek faiz ve bunun sonucunda ertelenen yatırımlar ekonominin potansiyelinin gerisinde kalmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla, faizin düşürülmesine yönelik atılacak adımlar, enflasyonun düşmesine ve yatırımların artmasına neden olacak ve böylece daha fazla üretime imkân sağlayacak; artan üretim, enflasyonu aşağıya çekecektir. Plan döneminde bu yaklaşım, hem enflasyonun kalıcı olarak düşmesine hem de büyümede arzu edilen noktalara gelinmesine imkân sağlayacaktır. Bu çerçevede, Plan döneminde yatırımcıların katlandıkları finansman maliyetlerinin düşük seviyede istikrar kazanmasını sağlayacak bir faiz politikası oluşturulması temel önceliklerden birisini oluşturacaktır.”

Prof. Yeldan: 'Faiz düşerse enflasyon düşer'in iktisatta yeri yokProf. Yeldan: 'Faiz düşerse enflasyon düşer'in iktisatta yeri yok

YATIRIM OMBUDSMANLIĞI OLUŞTURULACAK

Kamu idareleri ile yatırımcılar arasında çıkan yatırım uyuşmazlıklarını karara bağlayacak yatırım ombudsmanlığı sistemi oluşturulacak. İlgili bakanlıklarda yatırımlara ilişkin izin, lisans, ruhsat gibi işlemlere dair başvuruları alacak ve bu süreçleri koordine edecek, yatırımcı taleplerini değerlendirecek ve çözüm önerileri geliştirecek, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'yle temas sağlayacak “Yatırım Koordinasyon Birimleri” oluşturulacak. Bu birimler yerelde Kalkınma Ajansları ile işbirliği geliştirecek. Mahalli idareler dâhil tüm kamu idarelerinin yatırım projelerinin ve buna ilişkin harcamaların izlendiği ve değerlendirildiği bir yapı Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulacak.

KADIN ÜNİVERSİTELERİ KALKINMA PLANINDA

Erken çocukluk eğitiminde 5 yaş zorunlu eğitim kapsamına alınacak. Tüm eğitim kademeleri itibarıyla plan döneminde tekli eğitime geçilecek. Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılacak. Japonya örneği incelenerek sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversiteleri kurulacak. Dünya akademik başarı sıralamalarında 2023 yılı itibarıyla en az 2 üniversitemizin ilk 100’e ve en az 5 üniversitemizin de ilk 500’e girmesi sağlanacak. Doktora mezun sayısı yıllık ortalama 15 bine çıkarılacak.

YENİ İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI HAZIRLANACAK

On Birinci Kalkınma Planı'nda "Hukuk Devleti" başlığında hedefler de sıralandı. Buna göre, hukukun üstünlüğüne dayanan, toplumsal düzene ve bireysel haklara saygıyı ilke kabul eden, anayasada güvence altına alınan temel hak ve özgürlükleri koruyan ve güçlendiren, hak ihlallerine karşı etkin ve etkili bir şekilde mücadele yürüten yönetim anlayışı pekiştirilecek. Ayrıca şu alanlarda düzenlemeler yapılacak:

  • İfade özgürlüğüne ilişkin mevzuat ve uygulama gözden geçirilerek, bireylerin hak ve özgürlük alanlarının geliştirilmesi yönünde düzenlemeler yapılacak.
  • Gözaltı, tutuklama ve diğer koruma tedbirlerine ilişkin mevzuat ve uygulama gözden geçirilerek bu tedbirlerin ölçülü bir şekilde uygulanması sağlanacak.
  • Yeni bir İnsan Hakları Eylem Planı hazırlanarak, etkin bir şekilde uygulanacak.
  • Hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesine yönelik olarak ilgili kamu kurumlarının kapasiteleri geliştirilecek ve etkin koordinasyon sağlanacak.
  • Yürütmenin hukuka bağlılığı, nesnelliği, şeffaflığı ve hesap verebilirliği güçlendirilecek.
  • Mevzuat gözden geçirilmek suretiyle kamu kurumlarının ve kamu görevlilerinin hesap verebilirliklerini artıracak etkin mekanizmaların oluşturulması amacıyla düzenlemeler yapılacak.
  • Yargıda hedef süre uygulaması vasıtasıyla sistemin şeffaflığı artırılacak ve makul sürede yargılanma hakkı daha etkin korunacaktır.
  • Hâkim ve savcıların atama, nakil ve terfi sisteminin nesnel, önceden belirlenmiş ölçütlere ve liyakate dayalı olarak geliştirilmesi sağlanacak.