İBB'de ilk toplantı: Sıkı muhalefetin sinyali

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 23 Haziran seçimi sonrası ilk toplantısında gerilim vardı. Ekrem İmamoğlu'nun yatıştırıcı tavrına rağmen zaman zaman tartışma yaşandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu mazbatasını aldıktan sonra İBB'deki ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı hem İBB'nin, hem de İmamoğlu'nun sosyal medya hesaplarından canlı yayınlandı. İmamoğlu'nun 23 Nisan'daki Meclis toplantısında gösterdiği tavrı yine sergiledi: Sakin, uzlaşıcı.

AK Partililer ve MHP'liler de bu toplantıda yeni dönemde sıkı muhalefet yapacaklarının sinyalini verdi.

İLGİ YOĞUN... 

31 Mart seçimlerinin ardından İmamoğlu'nun Meclis'te yaptığı toplantıya göre bugünkü toplantı daha fazla ilgi gördü. İBB binasında çok sayıda İstanbullu toplantıyı izlemeye geldi. Basın mensuplarının ilgisi de bir önceki toplantıdan farklı değildi. İstanbullar ve gazeteciler aynı bölümde toplantıyı izledi.

İmamoğlu Meclis'e girdiğinde büyük alkış aldı. Bu sırada bir kadın,İmamoğlu'na  "Cumhurbaşkanı gelmiş" diye seslendi.

İmamoğlu, Meclis'e Madımak, 15 Temmuz, Başbağlar katliamları adına bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşunun ardından İmamoğlu ilk birleşimi açtı. İmamoğlu'nun ilk sözleri şöyleydi: "16 Milyon İstanbul'u iradesini sandığa yansıtmış ve bizi görevli olarak seçmiştir. 23 Haziran demokrasinin varlığı adına Türkiye'de karşı bir takım iddiaları tümünden ortadan kaldırmıştır, Türkiye'nin Ortadoğu ülkesi olmadığını göstermiştir. Bundan sonra yaşanan tüm tecrübeler ışığında umuyorum ne Türkiye ne de başka bir şehrimiz yaşamaz. "

AK PARTİ TEBRİĞİNE SESSİZLİK

AK Partililer meclisin beş gün çalışmasını istedi

Meclis'te ilk sözü AK Parti ve MHP grubu adına Mehmet Tevfik Göksu aldı. Göksu, yenilenen İstanbul seçimlerinde galip çıkan İmamoğlu'nu tebrik edince sadece CHP ve İYİ Parti sıralarından alkış alması, AK Parti ile MHP sıralarının tepkisiz kalması toplantıda dikkat çeken ilk bölüm oldu.

İlk toplantıya göre AK Partililerin İmamoğlu'na karşı tavırları daha sakindi. İlk toplantıda İstanbul seçimlerine 'şaibe' karıştığı iddiaları bu toplantıda yerini 'Millet iradesi'ne bıraktı.

Göksu, bundan sonra yapılacak toplantılarda kişisel tartışmaya girmeyeceklerini şu sözlerle anlattı:  "Hiçbir zaman bu Meclis'teki arkadaşımızla kişisel polemiğe girmeyeceğiz. Asla siyasal bir fırsatçılığın peşinde olmayacağız."

Göksu'nun bu sözlerine toplantıyı izlemeye gelen bir İstanbullu'ndan, "Tabii anladık" yanıtını aldı.

AK PARTİLİ ÜYELERDEN İZLEYİCİ SIRALARINA: TERBİYELİ OLUN! 

Göksu'nun İstanbul borçlarıyla ilgili çok sayıda yanlış bilgilere yer verildiğini söylemesi toplantıyı izlemeye gelenlerden tepki aldı. Göksu, "Biz yönetilebilir bütçe, hizmet üretme konusunda hiçbir bahane üretemeyen mali alt yapıyı size bırakıyoruz" sözlerine yine tepki geldi. Bu tepki üzerine en son sırada Göksu'yu dinleyen AK Partili Meclis üyelerini ayağa kaldırdı. Bir Meclis üyesi izleyici sıralarına karşı ayağa kalkarak, "Ne oluyoruz? Terbiyeli olun" diyerek görevlilerden bu kişilerin salondan çıkartılmasını istedi. Bu tartışmalar sonraki dakikalarda da sürmeye devam edecekti.

BÜTÜN PARTİ İSİMLERİNİ SAYDI: HDP YOK

CHP'liler belediyenin borç yüküne dikkat çekti

Göksu'nun konuşmasının ardından CHP ve İYİ Parti grubu adına Doğan Subaşı kürsüye geçti. Subaşı, 15 Temmuz Milli Birlik ve Beraberlik Günü'nü hatırlatarak, İmamoğlu'nun farklı siyasi görüşlerden ve toplumun farklı kesimlerinden oy aldığını söyledi. Subaşı'nın, İmamoğlu'na oy veren bütün siyasi partilerinin isimlerini tek tek söylerken, "AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, milli birlik İmamoğlu'na oy verdi" dedi. Subaşı'nın seçim sürecinde en çok tartışılan HDP'yi anmaması da dikkat çeken başlıklardan biri oldu.

SIKI MUHALEFETİN SİNYALİ

İlk toplantıya Meclisin toplantı ve saatinin Meclis başkanı mı yoksa Meclis üyeleri mi karar verir tartışması damga vurdu.

AK Partililerin Meclis'teki üye sayılarına güvendiğinin en açık göstergelerinden biri de bu tartışma oldu. AK Partililer, bir sonraki toplantı günü için oylama yapılmasını istedi. Fakat İmamoğlu, böyle bir karar alınmayacağı, bu kararı vermek için yetkinin belediye başkanında olduğunu söyledi. Tartışma devam ederken İmamoğlu, Eylül ayının toplantı saatini belirlemesi açısından teklif verilebileceğini söyledi. Tartışma yaklaşık 20 dakika sürdü. CHP'liler de bu tartışmayı, 'Küçük siyaset taktikleri' olarak yorumladı. İmamoğlu, AK Parti'nin bu önergesini reddetti.

Fakat bu konudaki tartışmalar sürmeye devam ederken AK Parti grup başkanvekili bunu oylamaya çıkaracağını, İmamoğlu'nun bunu kabul etmemesi durumunda 'görevi kötüye kullandığı' gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söylemesi tartışmayı salon dışına çıkarttı.

İzleyiciler arasındaki bir kadın duruma tepki gösterince son sırada oturan AK Partili üyeler ayağa kalktı. AK Partililerin, tepki gösteren kadına bağırması tartışmayı alevlendirdi. Bu sırada hem izleyici sıraları hem de AK Partili üyeler tartışmaya müdahil oldu.

İmamoğlu, bu tartışmanın üzerine kürsüden AK Partililere, "Sakin olun sakin... Vatandaşla tartışmayın" sözleri üzerine AK Parti sıralarından, "Nereye kadar sakin" diyerek seslendi.

Tartışma bitince AK Partililer bu önergenin reddedilmesi üzerine suç duyurusu haklarının saklı tutulacağını söyledi. AK Partililerin bu konudaki ısrarı Meclis'te sıkı bir muhalefet yapacaklarının altını çizdi.