Gazeteci Ziya Ataman 1186 gündür cezaevinde

Stajyer muhabirken "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklanan gazeteci Ziya Ataman, 1186 gündür cezaevinde. Ataman, sesinin duyurulmasını istiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) stajyer muhabirken 10 Nisan 2016’da gözaltına alınan ve bir gün sonra 11 Nisan 2016’da “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanan gazeteci Ziya Ataman'ın tutukluluğu sürüyor.

Ataman'ın tutuklanmasının üzerinden 1186 gün geçti, sekiz duruşma görüldü. Anayasa Mahkemesi (AYM) başvurusunu reddetti. Ataman'ı yargılayan hakim ve savcılar FETÖ soruşturmasında ihraç edildi. Ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren yargılamalarda 2 yılla sınırlandırılan tutukluluk süresi aşıldı. Ama Ataman hâlâ hapiste.

Ataman tutuklu olduğu Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde 24 Eylül’de Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek bir sonraki duruşmasını bekliyor.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Ataman'ın serbest bırakılması talebiyle imza kampanya sitesi olan change.org’da gazeteci Selman Keleş tarafından “Hasta tutuklu gazeteci Ziya Ataman'a özgürlük” başlığıyla bir imza kampanyası başlatıldı.

Ataman’ın suçsuz olduğu vurgusu yapılan kampanyada, Ataman’ın mevcut cezaevi koşullarında tedavisinin yapılmadığı ve adil yargılama hakkının ihlal edildiği ifade edildi.

'İLÇEDE GAZETE DAĞITIRKEN KOLLUK KUVVETLERİ DEFALARCA TEHDİT ETTİ' 

Ataman’ı savunmasını üstlenen avukat Barış Oflas,  “Tek hayali gazeteci olmaktı. İlçede gazete dağıtırken kolluk kuvvetleri tarafından defalarca tehdit edildi. Bu gazeteleri dağıtmaması istendi. Tehditlerin ardı arkası kesilmeyince Ziya ilçeden çıkmak zorunda kaldı" diye konuştu.

Oflas, "Ziya, uzun yıllardır bağırsak hastalıklarıyla mücadele ediyor. Dışarıdayken bu hastalık kontrol altındaydı ve tedavi ediliyordu. Cezaevine girdikten sonra stres ve cezaevi koşulları altında hastalığı ilerlemeye başladı. Revire ve hastaneye gitmede problemler yaşanıyor. Bizim girişimlerimiz sonucunda Ziya hastaneye sevk edildi, ilaçlar yazıldı ama düzenli bir şekilde tedavi olması gerekirken bir daha hastaneye götürülmedi. Hastalığı ilerlemiş durumda. Ziya’nın sürekli tedavi görmesi gerekiyor” dedi.

"Ziya'nın bir diğer talebi kendisi gibi gazeteci olan ve Dicle Haber Ajansı muhabiriyken 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Nedim Türfent'in koğuşuna geçmek" diyen Oflas, Ataman’ın tedavi koşullarının iyileştirilmesi için kamuoyundan Adalet Bakanlığı’na ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne mektup yazılmasını, Ataman’ın yalnız bırakılmamasını, sahiplenilmesi isteğinde bulunuyor. (Kaynak: Bianet)