Yetkin: S-400 ABD'nin karizmasını kötü çizdi

Murat Yetkin, Türkiye'nin S-400 almasının ABD'nin karizmasını çizdiğini ve bu hareketin karşılıksız kalmaması ABD'de Kongre, Dışişleri ve Savunma bakanlarının yönetime baskı yaptığını aktardı. Yetkin, Türkiye'den sonra 3 ABD müttefikinin daha S-400 görüşmesi yaptığını, bu işlerden "en kârlı çıkan kişinin Putin olduğunu" yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, Türkiye'nin Rusya ile yaptığı S-400 anlaşmasının "ABD'nin karizmasını çizdiği" yorumunu yaptı. Yetkin, beklenen yaptırımların Pentagon tarafından açıklanmamasının Amerikan çevrelerinde hayal kırıklığı yarattığını belirtirken, Avrupa'nın da "ABD tarafından itilip kakılmaktan bıktığını" ifade etti.

Türkiye'nin ardından, ABD müttefiki olan Suudi Arabistan, Mısır ve Hindistan'ın da S-400 görüşmelerini hızlandırdığını vurgulayan Yetkin, Türkiye'nin S-400 anlaşmasının ABD için en ciddi itibar kayıplarından biri olduğunu kaydetti. Yetkin, Avrupa'nın İHA ve füze savunma sistemi gibi konularda neredeyse tamamen ABD'ye bağımlı olduğunu ve bunu kırmak istediğini ifade ederken, Fransa Savunma Bakanı'nın “Avrupa’nın kendi ayakları üzerinde durması” dediğini aktardı.

Yetkin'in yazısında ABD'nin itibar kaybına ilişkin bölüm şöyle:

"S-400 anlaşmasının bir başka boyutunu da görmemiz gerekiyor. Bizim bakıp gördüğümüz S-400 alımını takiben Türkiye’nin karşı karşıya kalacağı ekonomik ve siyasi yaptırımlar. 

Madalyonun diğer yüzündeyse, ABD’nin uluslararası ilişkiler üzerindeki otoritesine, imajına aldığı ciddi bir darbe var. İkinci Dünya Savaşından bu yana ABD’nin siyasi-askeri bir müttefikinin (bu durumda Türkiye’nin) rica, talep ve tehditlerine aldırmadan, kendi egemenlik haklarını vurgulayarak, üstelik ABD’nin bir hasmıyla (bu durumda Rusya) stratejik bir işbirliğine girmesi durumu bu. Sokak deyimiyle ABD’nin karizması çizilmiş durumda.

S-400 teslimatına gelecek tepkide bu durum da hesaba katılmalı. Çünkü bu durumda Kongre, Dışişleri ve Savunma Bakanları, Türkiye’nin uluslararası planda ABD’nin karizmasını çizen bu tutumunun karşılıksız kalmaması için daha fazla bastıracaktır. Çünkü bunun işaretleri bizim gözümüz kendimizden başkasını görmese de yeterince var.

Örneğin, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almaya karar vermesi ardından ABD’nin üç müttefiki daha Rusya ile S-400 görüşmelerini açık açık yürütmeye ve hızlandırmaya başladı. Bunlar Suudi Arabistan, Mısır ve Hindistan."

YAZININ TAMAMI

Etiketler ABD Vladimir Putin s400