Adnan Oktar davası: Neler oldu?
Adnan Oktar grubuna yönelik operasyonun ardından geçen hafta tamamlanan iddianame ile artık mahkeme süreci başlayacak. İşte ilk duruşması 17 Eylül'de görülecek dava öncesinde polis operasyonlarında yaşananlar...
DUVAR - İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün, 11 Temmuz 2018'de Adnan Oktar ve grubuna operasyon başlattı. Adnan Oktar'ın evine ve canlı yayın yaptığı A9 Televizyonu'na baskınlar düzenlendi. Çengelköy'deki evine baskın yapıldığı sırada evin dışında olan ve polisleri görünce kaçtığı söylenen Oktar, Sarıyer'deki evinde yakalandı.
2 yıl boyunca 'takip edildiği' belirtilen Oktar ve grubu hakkında elde edilen verilerin Mali Suçları Araştırma Kurulu'na (MASAK) iletilmesinin ardından başlatıldığı açıklanan operasyonda polis, İstanbul'da 115, Ankara'da 3, Muğla ve Antalya'da 1'er adrese eş zamanlı baskın yaptı. 235 kişi hakkında gözaltı kararı verilen tüm operasyonlara 2 binden fazla polis katıldı. Sürecin sonunda Oktar'ın malvarlığına el konuldu, şirketlerine, dernek ve vakıflarına kayyım atandı. 15 Ocak 2019'da konuşan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, Oktar'a ait 86 şirket bulunduğunu ve hepsinin TMSF kayyımı ile yönetildiğini açıklamıştı. Bu şirketlerden 80 kadarının faal olmadığını söyleyen Gülal, Oktar'a ait şirketlerin 10 milyon liralık aktif bir büyüklüğü olduğunu dile getirmişti.
Gözaltına alınan Oktar, sağlık kontrolüne götürüldüğü Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne girerken "İngilizlerin oyunu. Hepsi yalan" ifadelerini kullandı.
Operasyonlar sonucunda 16 lüks araç, Oktar'ın Ümraniye ve Çengelköy'deki yerlerinde tarihi eserler, çok sayıda bilgisayar, para kasası, değerli eşya, para sayma makinesi, çok sayıda tabanca ve otomatik tüfeğe el konuldu.
İKİNCİ DALGADA 33 GÖZALTI
22 Ekim 2018'de Oktar grubuna yeni bir operasyon yapıldı. 11 ilde eş zamanlı yapılan baskınlarda aralarında Adnan Oktar'ın ağabeyinin de olduğu 33 kişi gözaltına alındı. Adnan Oktar için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 19 Temmuz 2019'da kabul edildi. İddianamede 171'i tutuklu 226 şüpheli yer alıyor. Mağdur ve müşteki sıfatıyla 125 kişinin ifade verdiği iddianameye göre, şüpheliler arasındaki 25 kişi etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak için başvuruda bulundu.
Mahkeme heyeti kabulün ardından ilk duruşmanın 17 Eylül 2019'da Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki büyük salonda yapılmasına karar verdi. Tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren heyet, tutuksuz sanıkların ilk duruşmada hazır bulunması için adreslerine tebligat gönderilmesine, dosyanın müştekilerine de duruşmaya gelmeleri için davetiye gönderilmesine hükmetti.
İDDİANAMEDE NELER VAR?
171'i tutuklu 226 şüpheli yer aldığı iddianamede, Adnan Oktar'ın 'silahlı suç örgütü kurucusu ve yöneticisi' olduğu ifade ediliyor. Ayrıca 'örgütün' biri firari 13 yöneticisi daha olduğu iddianamede yer alıyor. Şüphelilerin şu suçlardan dolayı ceza alması isteniyor:
"Siyasal veya askeri casusluk suçuna teşebbüs etme, suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme, cinsel istismar, cinsel saldırı, 6136 Sayılı Kanun'a muhalefet, eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi, şantaj, eziyet, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, suçtan kaynaklanan mal varlığını değerlerini aklama, hakaret, 3628 Sayılı Mal Varlığı Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'na muhalefet, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, dolandırıcılık, tehdit, kişisel verilerin kaydedilmesi, kasten öldürmeye teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme, 5607 Sayılı Kaçakçılık Kanunu'na muhalefet, resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek, resmi belgede sahtecilik ve suçluyu kayırma." (HABER MERKEZİ)