'Kaz Dağları'nda ruhsat verilen binlerce hektarlık alan işletmeye dönüştü'

Gazeteci Serkan Ocak, Kaz Dağları'nda son yıllarda maden arama ruhsatı verilen binlerce hektarlık alanda son yıllarda çalışmalar yapıldığını belirtti. Ocak, arama yapılan alanların 1,5 yıldır işletmeye dönüştüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Serkan Ocak, son yıllarda Kaz Dağları'da binlerce hektarlık alan için maden arama ruhsatı verildiğini söyledi. Ocak, "Kaz Dağları'nda binlerce hektarlık bir alana arama ruhsatları verildi. Geçmiş 10-12 yılda aramaları yapıldı. Binlerce hektarlık alan 1,5 senedir işletmeye dönmeye başladı" dedi.

'ÇEVREYE ZARARINA BAKILDIĞINDA O YATIRIMLAR HİÇBİR ZAMAN KÂRLI DEĞİL'

Artı TV'de yayınlanan Ekolojik Odak programında, Çanakkale'deki altın madeni faaliyetlerine karşı mücadele ve çevre gazeteciliği tartışıldı.

Programa katılan Hürriyet gazetesi muhabiri Serkan Ocak, siyanürlü altın madenciliğinin maddi kazancın yanında çevreye ve insan sağlığına zarar vereceğini söyledi. Uzmanların konuyla ilgili çalışmalar yaptığını belirten Ocak, şunları söyledi:

"Dolaylı olarak maliyet hesaplarına bakıldığında aslında daha çok zarardayız. Sadece kurulum maliyetinden bahsediliyor. Halbuki öyle mi? Daha sonra onun doğaya, ekosisteme, insana verdiği zarar, işgücü kaybı, hastaneler... Bunlar hesaba katıldığında, zaten uzmanlar bunlarla ilgili hesaplamalar yapıyor aslında çok daha fazla. Yatırım maliyetinin çok daha üzerinde olduğu, neyle neyi kıyasladığının da bir dengesini veriyor. Dolayısıyla o yatırımlar hiçbir zaman kârlı değil."

Kaz Dağları'nda binlerce kişi şantiyeye girdiKaz Dağları'nda binlerce kişi şantiyeye girdi

'AKADEMİSYENLER HEPSİNİN ALTERNATİFİNİ SÖYLÜYOR'

Akademisyenlerin alternatifler önerdiğini hatırlatan Ocak, "Yıllardır bu haberleri takip ediyorum. 'Hiçbir şey istemezük' mantığıyla hareket etmiyoruz. Bilim insanlarına, uzmanlara soruyoruz. Genelde karşılaştığım şey şu, akademisyenlerden özellikle; 'Bu yapılmasın' şeklinde bir argümanları yok. Hidroelektrik santrali, termik santral yapılmasın hiç olmasın değil, hepsinin bir alternatifini söylüyorlar. Bizim yaptığımız hunharca yapılıyor" dedi.

Kaz Dağları'nda binlerce hektarlık alana arama ruhsatları verildiğini söyleyen Ocak, "Kaz Dağları'nda binlerce hektarlık bir alana arama ruhsatları verildi. Geçmiş 10-12 yılda aramaları yapıldı. Binlerce hektarlık alan bugün işletmeye dönmeye başladı. 1,5 senedir başladı" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

CHP’den Kaz Dağları raporuCHP’den Kaz Dağları raporu