AK Parti Sözcüsü Çelik kayyımları Batasuna Partisi'nin kapatılmasıyla savundu

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, üç HDP'li eşbaşkanın 'hukuk içerisinde hareket etmediği için' yerlerine kayyım atandığını savundu. Çelik, İspanya'da kapatılan Batasuna Partisi'ni ve AİHM'nin bu konudaki kararını örnek verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyım atamalarıyla ilgili konuştu. İspanya’da Basklılar adına mücadele veren ETA (Bask Yurdu ve Özgürlük) örneği veren Çelik, ETA ile ilişki içinde olan Batasuna Partisi'nin kapatılmasının ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM)verdiği kararı hatırlattı.

'BİR KİŞİ DOĞRU POZİSYON ALAMIYORSA...'

Çelik yaptığı açıklamada, “Esas mesele halkın oyuyla seçilmiş olanların, hukuk devletinin kuralları içinde halka hizmet etmesidir. Ama terörle ilgili olarak bahsedilen iddialar daha öncesinde de yaşanmış olanlar, maalesef yeniden bu belediye başkanları tarafından aynen tekrar ediliyor. Dolayısıyla hukuk devletinin ilkeleri icabı, bu kişiler görevden el çektiriliyor” dedi.

Kayyum eleştirilerine karşı da konuşan Çelik, "Burada şöyle bir tartışma yürüyor, deniyor ki; 'Bunlar seçimle geldiler, dolayısıyla bu şekilde görevden alınmaları doğru değil. Seçimle görevden gitmeleri gerekir.' Tabii seçimle iş başına gelenlerin, hukuk devletinin ilkeleri içinde hareket etmesi ve bir sonraki seçimde de tekrar seçimlerin yenilenmesiyle pozisyonlarının belirlenmesi diye bir süreç söz konusudur demokrasilerde. Bir kişi terörle mücadele konusunda herhangi bir şekilde doğru pozisyon alamıyorsa, onun demokrasi konusunda söylediklerinin hiçbir manası, etkisi ve meşruiyeti de olmayacaktır” ifadelerinde bulundu.

ELEŞTİRİLERİ SİYASİ BULDU

Çelik, kayyım atama kararının siyasi olduğu yönündeki tepkilere karşı da kararın hukuki olduğunu savundu. Çelik, “Asıl bu eleştiriler siyasidir. Burada eleştiriler, hukuk çerçevesinin hassasiyetlerini gözetmeyen siyasi eleştiriler olarak gündeme getirilmektedir. Tam tersine eleştirilerin herhangi bir şekilde hukuk hassasiyeti olmadığını, sadece siyasi bir takım mülahazalarla yapıldığını görüyoruz" diye konuştu.

BATASUNA ÖRNEĞİ...

İspanya’da Basklılar adına mücadele veren ETA (Bask Yurdu ve Özgürlük) örneği veren Çelik, ETA ile ilişki içinde olan Batasuna Partisi'nin kapatılmasının ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararı hatırlattı: "Batasuna, AİHM'e, düşünce hürriyetinin ve parti kurma hürriyetinin ihlal edildiğini söyler. AİHM, bu konuyu inceler ve partinin kapatılmasını doğru bulur. Sebepleri şunlardır; Birincisi, bu partinin mensubu olan milletvekilleri terörist cenazesine katılmışlardır. İkincisi, terör örgütünü övmüşlerdir. Üçüncüsü, terör örgütünün başka siyasileri tehdit etmesi karşısında sessiz kalmışlardır. Bunun gibi birçok gerekçeyle AİHM bu kararı vermiştir" diye konuştu.

2008'DE KAPATILMIŞTI

İspanya’da Bask bölgesinde kurulmuş olan Batasuna 2008 yılında ayrılıkçı örgüt ETA ile organik bağları olduğu gerekçesiyle kapatılmıştı.