Cengiz ve Kalyoncu Artvin'de yeni maden sahası açacak

Mehmet Cengiz ve Ömer Faruk Kalyoncu'nun şirketleri Artvin'de yeni maden ruhsatı aldı. Cerattepe için direnen Artvinliler karara tepkili.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cerattepe'de maden ocağına karşı uzun yıllar direnen Artvin'de, ormanlık alanın çevresinde yeni maden ocakları için ruhsat verildi. Madenler çalışmaya başladığında Cengiz Holding'e ait Cerattepe maden sahası ile Hatila Vadisi Milli Parkı arasındaki boşluk da kapanmış olacak.

DW Türkçe'den Pelin Ünker'in haberine göre, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) orman alanlarına yakın bölgelerde maden arama ruhsatı için ihale düzenledi. Mehmet Cengiz ve Ömer Faruk Kalyoncu'nun sahibi olduğu şirketler Artvin'de maden arama ruhsatı için düzenlenen üç ihaleyi kazandı. MAPEG, 18 Temmuz'da Artvin'de 125 endemik bitkiyi barındıran, koruma altındaki Hatila Vadisi Milli Parkı sınırlarını da içine alan üç sahayı ayrı ayrı 423 bin 407 TL taban bedeliyle ihaleye çıkardı.

İhaleye konu olan 1320.48, 1906.09 ve 905.36 hektarlık üç alanın ihalesini de Mehmet Cengiz'in sahibi olduğu Akcan Madencilik ve Ömer Faruk Kalyoncu'ya ait olan Zirve Holding ortaklığındaki Artvin Maden İşletmeleri AŞ kazandı.

Böylece toplam 4 bin 132 hektarlık alan, maden arama ruhsatı için Artvin Maden İşletmeleri AŞ’ye verilmiş oldu. Şirket 19 Temmuz-1 Ağustos arasında her bir saha için 450 bin TL olmak üzere toplam 1 milyon 350 bin TL'lik ihale bedelini yatırdı.

Cerattepe'yi Ankara'ya taşıyanlar yargılandıCerattepe'yi Ankara'ya taşıyanlar yargılandı

8 BİN HEKTARDA MADEN ARAYACAK

Yeni açılacak madenler Hatial Milli Parkı sınırına dayanacak

Hazırlanan ihale şartnamesine göre Artvin Maden İşletmeleri AŞ’nin iki ay içinde ruhsat başvurusu yapması gerekiyor. Son ihaleyle birlikte Mehmet Cengiz'in Artvin'de maden aramasında söz sahibi olduğu alan ise 8 bin hektarı geçiyor.

5177 sayılı Maden kanuna göre, enerji hammaddeleri, gümüş, bakır, altın, çinko, demir gibi metalik madenler, endüstriyel hammaddeleri ve radyoaktif maddeleri içinde barındıran dördüncü grup madenler için 2 bin hektarı geçmeyecek şekilde arama ruhsatı müracaatı yapılabiliyor.

Yeşil Artvin Derneği Cerattepe'yi AYM'e taşıdıYeşil Artvin Derneği Cerattepe'yi AYM'e taşıdı

ARTVİN'E CERATTEPE İLE GİRDİ

Artvin halkının Cerattepe ile başlayan maden karşıtı mücadelesi 25 yıldır devam ediyor. Bu konuda örgütlü bir mücadele yürütmek için 1995'te Yeşil Artvin Derneği kuruldu. Bu madeni de Kasım 2012'den bu yana Cengiz Holding'e ait Eti Bakır AŞ işletiyor.

DW Türkçe'ye konuşan Yeşil Artvin Derneği'nden Avukat Bedrettin Kalın, Cerattepe'nin iki ruhsatı olduğunu, bu ruhsatların da 2014'te tek ruhsata dönüştürüldüğünü söylüyor. Kalın'ın verdiği bilgiye göre 250 hektar ve 4 bin 156 hektarlık iki alanın toplam büyüklüğü 4 bin 406 hektarı buluyor. Ancak Cengiz'in 250 hektar içindeki alanda sadece 32 hektar için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu bulunuyor. Avukat Bedrettin Kalın, son ihalelerle birlikte Mehmet Cengiz'in maden aramada söz sahibi olacağı alanın 8 bin 538 hektara çıktığını vurguluyor.

Haberin tümünü okumak için tıklayınız