Diyarbakır’da kadınlar kayyımı protesto etti

HDP’li belediyelere atanan kayyımlara karşı Diyarbakır’da başlatılan oturma eyleminin 12’ncisine CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve kadın kurumları destek verdi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasına karşı başlayan eylemler devam ediyor. Diyarbakır’da oturma eyleminin 12’nci gününde protestocular Lise Caddesi’nde toplanmaya başladı.

Oturma eylemine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilleri İmam Taşçıer, Musa Farisoğulları, Saliha Aydeniz, Remziye Tosun, Garo Paylan, Erdal Aydemir, Dersim Dağ, Feleknas Uca, Batman Belediye Eşbaşkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz, TJA bileşenleri, Demokratik İslam Kongresi (DİK), İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç da katıldı.

KADINLARI MIZRAKLI KARŞILADI

Dicle Amed Kadın Platformu üyeleri de Ziya Gökalp Lisesi önünde toplanarak oturma eyleminin yapıldığı noktaya yürüyüş düzenledi. Polisin engellemelerine rağmen yürüyen kadınlar, “Eşbaşkanlık Mor Çizgimizdir” pankartı açarak “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganı attı. Yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ve milletvekilleri kadınları alkışlarla karşıladı.

Bugünkü eylemde söz alan HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, “AKP’nin topluma vereceği bir şey kalmadığı için kayyım politikalarını uyguluyor. Halk bunu kabul etmedi, kayyım zihniyetini gönderdi kendi çöplüğüne. Kayyım zihniyetini buradan def etmeden mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Savaş halklara bir şey vermedi, vermeyecek. Bu yüzden kayyım zihniyetine son vereceğiz” dedi.

‘KAYYIM, KADIN KAZANIMLARINA SALDIRIDIR’

“Kayyım sistemi OHAL uygulamasıdır” diyen DAKAP Platform Sözcüsü Adalet Kaya, şunları söyledi:

"Kayyım kadın kazanımlarına saldırmıştır. 52 kadın kurumu kapatıldı. Bu yağmacı kayyım sisteminin karşısındayız. Eşbaşkanlık sistemi yerel yönetimler sisteminin en önemli mekanizmalarından biridir. Bu saldırıyı kadın kazanımlarına kadına yönelik bir saldırı olarak görüyoruz. Eşit temsiliyetten vazgeçmeyeceğiz."

‘HALK KAYYIMI ANKARA’YA GÖNDERDİ’

Eyleme katılan İnsan ve Özgürlük Partisi Başkanı Mehmet Kamaç ise "Bu mesele siyasi darbedir, halkımıza karşı yapılmıştır. Kayyımlar irademizden çekilene dek mücadelemiz devam edecek. Halk kayyımlardan memnun diyenler, kayyım aday oldu. Halk onu sandığa koyup Ankara’ya gönderdi. Biz belediye başkanlarımızın yanında olacağız, halkımızın iradesine sahip çıkacağız" diye konuştu.

Kamaç’tan sonra söz alan Batman HDP İl Eşbaşkanı İkram İrgi, “Bu gasp politikası aslında sadece belediyeye değil Kürt halkının seçme ve seçilme hakkını alınması yapılan bir darbedir. Biz Kürt halkı olarak herkese sesleniyoruz. Bu gasp politikalarına karşı direneceğiz. Kirli ellerini Kürt halkının iradesinden çeksinler” dedi.

Demokratik İslam Kongresi’nden Mehmet Emin Aya ise, Kürt halkının iradesinin gasp edildiğini, kayyımlar reddettiklerini ve buna karşı mücadele içinde olacaklarını ifade etti. Konuşmaların ardından oturma eylemi gerçekleştiren kitle, daha sonra bugünkü eylemi bitirdi. (DUVAR)