Ankara yenileniyor: Meslek odaları eleştirel, esnaf tedirgin

25 yıl sonra el değiştiren Ankara’da iki kent merkezi Kızılay ve Ulus’un yenilenmesi gündemde. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın açıkladığı projeler tartışma konusu oldu. Meslek odaları projelerin ortak akılla hazırlanması gerektiğine vurgu yaparken esnaf destek verse de çalışmaların uzun sürmesinden doğacak mağduriyetten endişeli. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Ankara, 31 Mart yerel seçimlerinde Ak Parti’nin adayı Mehmet Özhaseki’ye karşı CHP’den aday olan Mansur Yavaş’ın kazanmasıyla 25 yıl sonra el değiştirdi. 1994 yılından bu yana Melih Gökçek tarafından yönetilen kentte, gözler yeni başkan Mansur Yavaş’ın projelerine çevrildi. İlk iş olarak Ulus ve 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı ile ilgili projelerini açıklayan Yavaş, iki bölgede de önemli değişiklikler yapmaya hazırlanıyor.

KIZILAY VE ULUS İÇİN YENİ PROJELER 

Hazırlanan projede, Kızılay’da orta refüjün kaldırılarak kaldırımların genişletilmesi amaçlanırken, bunun kent merkezinde canlılığı artırarak esnafın ekonomik açıdan güçlenmesi hedefleniyor. Kızılay'daki trafik sorununu çözmek için de Valilik'le ortaklaşa UKOME'den bir karar alınarak, bazı günlerde sadece taksilerin ve otobüslerin geçebileceği, ayrıca trafiğe kapalı alan oluşturulmak isteniyor. Yavaş, Kızılay’daki tabela kirliliğinin de bir an önce önüne geçileceğini açıkladı. 100. Yıl Çarşısı'nın esnafına Anafartalar Çarşısı'nda yer vermek suretiyle takas yapılarak altına iki ya da üç katlı otopark yapıp Ulus meydanının kocaman bir meydan haline getirilmesi planlanıyor. Mansur Yavaş’ın Kızılay ve Ulus da hayata geçirmeye hazırlandığı projeleri meslek odaları, esnaf ve vatandaşlara sorduk.

MİMARLAR ODASI’NDAN ORTAK AKIL VURGUSU 

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kentsel ölçekte uygulanacak tüm projelerin bütüncül olarak ele alınması gerektiğini belirtti. Kızılay ve Ulus’ta yapılacak her projenin meslek odalarının da katılımı ile ortak akılla hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Candan, “Bugün henüz gerçekleşmeyen ve eksik olan katılımcılık, bütünsellik ve bilimselliktir” ifadelerine yer verdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yeni projelerden önce kentteki tahribatın onarılmasına odaklanması gerektiğine dikkat çeken Candan, bunun da meslek odalarının katılımıyla yapılmasının doğru olduğunu söyledi. Candan, Mansur Yavaş’ın projeleri arasında yer alan Kızılay’daki orta refüjün kaldırılması hakkında, “Kızılay’da refüj denilen yer asırlık çınarların olduğu yerdir. Çınarların olduğu yeri yayalaştırmak anlaşılır ama kaldırmakla ne kastediliyor o belli değil” dedi.

YAYA VE BİSİKLET ALANLARI AÇILMALI 

Kızılay ve Ulus’ta transit bir geçiş alanından öte, toplu taşıma, yaya ve bisikletlilere alan açılmasının bu iki merkezde daha modern bir görünüm sağlayacağını işaret eden Candan, şöyle konuştu:

“Dünyanın çağdaş kentlerinde merkezde otoparklar tamamen kaldırılmaktadır. Merkeze yapılacak otoparklar yer altında da olsa trafiği çözmez, arttırır. Hava kirliliğini üst düzeye çıkartır ve trafik kuyruklarının artmasına neden olur. Onun için Kızılay ve Ulus gibi kent merkezlerinde otopark yapmak yerine toplu taşım bisiklet ve yaya çözümleri üzerinde durulması gerekmektedir. Bunu yaparken de ulaşım planlamasının bütüncül ele alınması zorunluluktur.”

KIZILAY TAMAM ULUS PROJESİNE KARŞIYIZ 

Şehir Plancıları Ankara Şube Başkanı Gözde Güldal ise, Mansur Yavaş’ın Kızılay projesini desteklerini ancak Ulus’ta yapılmak istenilen uygulamaya karşı olduklarını kaydetti. Yavaş’ın tabela kirliliğine son verilmesine ilişkin açıklamasının değerli olduğuna dikkat çeken Güldal, “Var olan kentsel-mimarı değerleri gizleyen, mimari bir kaos yaratan görüntülerden kurtulmak gerekiyor. Bu anlamda olumlu bir adım” dedi. Orta refüjün kaldırılması konusunun detaylandırılması gerektiğini belirten Gözde Güldal, “Bunu yaya odaklı geçirgenlik sirkülasyonunun devamlılığı, kamusallıkların birbirine bağlanması anlamında değerlendiriyorum. O yüzden bu uygulamaya Keçiören sırtlarından başlayıp, Pembe Köşk’e kadar ilerleyen ve üzerinde birçok meydanı barındıran Atatürk Bulvarı’nın tamamı anlamında düşünüyorum” diye konuştu.

SANAT ATÖLYELERİ, TİYATROLAR YAPILMALI 

Gözde Güldal, ayrıca Ankara tarihini yansıtan sinema, tiyatro, sanat atölyeleri ve galerilerini Kızılay’da genişletilecek kaldırımların üzerine konuşlandırmanın kent hafızasına katkıda bulacağını kaydetti. Güldal, dünya kentlerinde de uygulanan trafiğin sınırlandırılmasının da Kızılay için uygun olacağını söyledi.

100. YIL ÇARŞISI'NIN YIKILMASI HATA  

Ulus’ta 100. Yıl Çarşısı'nın yıkılması ve altına iki ya da üç katlı otopark yapılmasının büyük bir hata olacağını belirten Gözde Güldal, şöyle konuştu:

“Ulus’ta bir yeraltı çalışması yapılması konusunda temkinli davranılmalı. Orası birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent merkezi. O yüzden yer altının kazılması ve otopark gibi projelerin gündeme dahi gelmemesi lazım. 100. Yıl Çarşısı'nın yıkılmasına biz oda olarak karşı çıkıyoruz."

KIZILAY ESNAFI PROJELER İÇİN NE DİYOR ? 

Meslek odalarının yanı sıra Kızılay esnafı Yavaş’ın projelerini büyük ölçüde destekliyor. Ancak projenin uzun sürmesinden doğacak ekonomik mağduriyete dikkat çekiyorlar. Kızılay’da uzun zamandır baharat malzemeleri satan bir dükkânda esnaflık yapan Elmas Neyişçi, Kızılay’ın acil sorunları olan çevre düzenlemesi ve temizlik probleminin de çözülmesini istedi. Neyişci, Kızılay projesine çoğunlukla katıldığını belirterek  belirli günlerde alanın otobüs ve taksiler haricinde trafiğe kapılması fikrinin doğru olmadığını söyledi.

İSTİKLAL CADDESİ GİBİ OLMALI 

Esnaf Fırat Umut ise, Kızılay kent merkezinin İstanbul'daki İstiklal Caddesi gibi yapılmasını talep etti. Bir diğer esnaf Mert Şahin de, "İşletmeler çok düzensiz. Dönerci esnaf işletmenin önüne simit tezgâhı atıyor. Düzensiz işletmeleri ve seyyar satıcıları kaldırsınlar. Projeler esnafın belini bükmeden bitirilmeli” diye konuştu

KIZILAY’DA ATILACAK HER ADIM ESNAFI BİTİRİR

İsmini vermek istemeyen bir esnaf, ülke ekonomisindeki kötüye gidişatın esnafı bitirme noktasına geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Ben telefon tamiri ve kılıfı satan bir esnafım. Mansur Bey’in Kızılay’da atacağı her adım bizim için kötü sonuçlanır. Mansur Bey, altın kaplama da yapsa burada 2 ay süren inşaat beni bitirir. Kızılay’a dokunmasın.”

ANKARA HALKININ FİKRİ ALINSIN 

Ankara halkı ise meslek odaları ve esnafın aksine Yavaş'ın projelerine tam destek veriyor.  Kızılay ve Ulus’ta yapılacak projelerin yerinde olduğunu belirten Veli Eryılmaz, trafiğin sınırlandırılmasını yerinde bir karar olduğunu söyledi. 20 yıldır Ankara'da yaşayan Hasan Özbek, söz konusu projeleri desteklediğini ifade ederek, Büyükşehir tarafından hazırlanan projelerde Ankaralının da fikrinin alınması gerektiğine vurgu yaptı. (DUVAR)