Netflix lisans talebinde bulundu: Hedefimiz çocukları uygun olmayan içeriklerden korumak
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Netflix, Blu TV, Puhu TV, Turkcell, Vodafone, Digitür, Tivibu gibi platformların internetten yayın yapmak için başvuruda bulunduğunu açıkladı. Tartışmalara neden olan Netflix ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Sunduğumuz ebeveyn kontrollerini daha da güçlendirecek adımlar atmak üzere yetkililerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Hedefimiz, üyelerimizin tercih ettikleri içeriklere keyifle ulaşmalarını sağlarken çocuklarımızı yaşlarına uygun olmayan içeriklerden etkin bir şekilde koruyabilmek" ifadelerinde bulundu.
DUVAR - İnternet üzerinden yapılan yayınlara Radyo ve Televizyon Kurumu (RTÜK) denetimi yolunu açan ve bu yayın platformlarına lisans alma zorunluluğu getiren yönetmelik tüm maddeleriyle yürürlüğe girdi. Yayın platformlarının yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren bir ay içerisinde (RTÜK) lisans başvurusu yapması gerekiyor.
Netflix sözcüsü'nün yaptığı açıklamada Netflix'in yönetmelik üzerine lisans başvuru sürecini başlattığı belirtildi. Netflix sözcüsü yaptığı açıklamada, “İnternet yayınlarına yönelik getirilen yeni düzenlemenin gerektirdiği üzere lisans başvuru sürecimizi başlattık. Türkiye’de sayıları gittikçe artan 1,5 milyon üyeye sahibiz. Üyelerimizin dünyanın dört bir yanından sunduğumuz zengin içerik çeşitliliğine ve Türkiye’den dünyaya taşıdığımız yerel hikayelere değer verdiğine inanıyoruz. Bu nedenle bir yandan Türkiye’deki yatırımlarımızı artırmaya devam ediyor, diğer yandan da sunduğumuz ebeveyn kontrollerini daha da güçlendirecek adımlar atmak üzere yetkililerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Hedefimiz, üyelerimizin tercih ettikleri içeriklere keyifle ulaşmalarını sağlarken çocuklarımızı yaşlarına uygun olmayan içeriklerden etkin bir şekilde koruyabilmek” ifadelerini kullandı.
RTÜK’ ten yapılan son açıklamada, “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin Geçici 1’inci maddesi uyarınca anılan Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren bir ay içerisinde Üst Kurulumuza yapılması zorunlu bulunan başvurular 30 Ağustos 2019 Cuma, 31 Ağustos 2019 Cumartesi ve 1 Eylül 2019 Pazar günlerinde de alınmaya devam edilecektir” denildi.
İnternet Hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz Twitter’dan yaptığı açıklamada RTÜK’e lisans için başvuran 247 şirket arasında Netflix Türkiye’nin olmadığını açıkladı. Açıklamanın ardından uzun bir süre Netflix'in kararı merak konusu oldu.
Netflix'den önce ben size bir açıklama yapayım. Bugüne kadar (2 Eylül) yeni Yönetmelik kapsamında RTÜK'e başvuran 247 şirket arasında Netflix Türkiye (@netflixturkiye) YOK. https://t.co/APYBPpnNp6
— Yaman Akdeniz (@cyberrights) September 2, 2019
İLHAN TAŞÇI: NETFLIX'İN BAŞVURUSU VAR
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyesi İlhan Taşçı ise çok sayıda kurumdan lisans başvurusu yapıldığı ve başvuru yapanlar arasında Netflix'in de bulunduğunu söyledi. Taşçı'nın ardından RTÜK Başkanı Ebubekir Taşçı da sosyal medyadan paylaştığı mesajda Netflix'in yanısıra Blu TV, Puhu TV gibi platformların da başvuru yaptığı bilgisini verdi.
Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların internet ortamından sunumuna ilişkin NETFLIX, BLU TV, PUHU TV, TURKCELL, VODAFONE, DIGITURK, TİVİBU gibi sektörde etkili yayıncıların da aralarında bulunduğu 600’ün üzerinde kuruluştan lisans ve izin başvurusu aldık. Hayırlı olsun. pic.twitter.com/EQ3vK7289V
— Ebubekir Şahin (@ebekirsahin) September 3, 2019
6 AY DAHA YAYIN YAPABİLİR
1 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 Eylül 2019 itibari ile yürürlüğe giren "Radyo, Televizyon ve isteğe bağlu yayınların internet ortamından sunumu hakkında yönetmelik" uyarınca, yayıncı kuruluşlara 1 ay içerisinde lisans başvurusunda bulunmaları yükümlülüğü getirilmişti. Ancak yönetmeliğin 11'nci maddesinde yayıncı kuruluşlara lisans ücretini peşin olarak ödemeleri halinde esneklik tanınmıştı. Söz konusu maddeniz a ve b bendinde;
a) Bu Yönetmelik uyarınca internet ortamından yayın iletim yetkisi başvurusunda bulunabileceği, başvuru talebini içeren dilekçesi ve eki taahhütname ile birlikte üç aya tekabül eden yayın iletim yetkilendirme ücretini peşin olarak ödemesi halinde üç ay süresince yayın hizmeti iletimine devam edebileceği,
b) Belirtilen süre içerisinde internet ortamından yayın iletim yetkisi işlemlerinin tamamlanmaması ve bu süre için de hesaplanacak yayın iletim yetkilendirme ücretinin peşin olarak ödenmesi halinde ilave üç ay daha yayın hizmetlerini iletebileceği,
deniliyor. Bu düzenleme yayıncı kuruluşlara 6 ay daha zaman kazandırıyor.
Altı aylık ek sürelerin kullanımı sonrasında ise yönetmeliğin 11 nci maddesinin c bendine göre kuruma "sulh ceza hâkiminden söz konusu yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi talebinde bulunulacağı" ihtar edilecek. İhtarın ardından başvuruda bulunanlar da işlemleri tamamlanana kadar yayına devam edebilecek.
YÖNETMELİK İPTAL OLABİLİR
Yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Ankara Barosu, yönetmeliğin Anayasaya aykırı olduğu ve yürütmesinin durdurulması istemiyle 6 Ağustos'ta dava açtı. Ankara Barosu yaptığı başvuruya ilişkin "1 Ağustos 2019 tarih ve 30849 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin, 2/2-b ve 4/1-a maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali ile dayanak 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 29/A maddesinin Anayasa'ya aykırılığı iddiası ile Anayasa Mahkemesi'ne itiraz yoluna başvurulması talebiyle Baromuzca Danıştay'da dava açılmıştır" açıklaması yapmıştı.
Bu durumda yayıncı kuruluşlar bekleme süresini kullanırken yönetmeliğin iptal edilme olasılığı da ortaya çıkıyor.
YÖNETMELİKTE NELER VARDI?
Yürürlüğe giren yönetmeliğe göre yayıncı kuruluşlar artık RTÜK’ten lisans almadan bu hizmetleri veremeyecek. İnternet üzerinden radyo lisansı için 10 bin TL, internet üzerinden televizyon yayını için 100 bin TL ve internet üzerinden isteğe bağlı yayın hizmeti yayını için de 100 bin TL lisans ücreti alınacak.
İnternet ortamından yayın iletim yetkilendirme ücreti ise yıllık 100 bin TL olarak uygulanacak. Yönetmelik gereği yıllık gelirlerinin binde 5'ini de her yıl RTÜK'e verecek olan yayıncı kuruluşlar, RTÜK’ün uygun bulmadığı içerikleri de kataloglarından çıkarmak durumunda kalacak.
Bu yayın platformları ayrıca koruyucu sembol sistemi kullanarak izleyicileri program hizmetlerinin içeriği hakkında sesli veya yazılı olarak bilgilendirmekle de sorumlu olacak. (HABER MERKEZİ)