Grup Yorum'un gizli tanığı: Bu da kimdir? 

Grup Yorum üyeleri 100 güne yaklaşan açlık grevlerini sürdürürken mahkemeye geldi. Duruşmada herkes Helin Bölek ve Bahar Kurt'a uzun uzun baktı. Kimi, "Saçları dökülmüş" kimi de, "Çok zayıflamışlar" dedi. Duruşmaya yine gizli tanıklar damga vurdu...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tutuklu Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve Bahar Kurt Çağlayan Adliyesi 35'nci Ağır Ceza Mahkemesi'de bugün hakim karşısına çıktı. Kurt ve Bölek mahkeme heyetinin karşısına üzerlerinde, 'Açlık grevindeyiz. Grup Yorum halktır halk susturulamaz' yazılı tişörtlerle geldi. Duruşmayı izleyenler, Bahar Kurt'un çok zayıfladığını, saçlarının döküldüğünü kendi aralarında konuşuyordu. SEGBİS'e çıkan gizli tanıklara da tepki vardı: Bu da kimdir?

Kurt 98, Bölek ise 89 gündür açlık grevindeydi, bitkin ve halsiz görünüyorlardı. Cezaevinde yaşadıklarını mahkeme heyetine anlattıklarında, "Bunun sebeplerinden biri de sizsiniz" cümlesini sık sık söylediler.

GİZLİ TANIKLAR... 

Duruşma başlayınca mahkeme başkanı ilk sözü gizli tanığa verdi. "Yıllardır polisle görüştüm" diyordu gizli tanık fakat avukatların sorduğu birçok soruya yanıt vermekten kaçtı. Mahkeme başkanı tanığa 5 yıl önceki ifadelerini sordu. "Hatırlamıyorum" diye yanıt verdi. Başkan yine sormaya devam etti: "Anlat da biz de bilelim..." Cevap yine aynıydı: "Aradan altı sene geçti. Bilemiyorum nasıl ifade verdiğimi."

Başka bir gizli tanık daha dinlendi. Hiçbir şey söylemedi. Çocuğu kayıpmış sonradan İstanbul'da bulmuş... Bunu anlattı mahkeme heyetine.

Avukatların gizli tanığa sordukları hemen her soru yanıtsız kaldı.

Gizli tanığın söyledikleri bitince duruşmaya ara verildi. Helin Bölek'in annesi Aygül Bilgi de izleyici sıralarından söylenenlere kulak kabartmıştı. Duruşmaya verilen birkaç dakika arada kızına baktı. Jandarma birkaç dakika sonra Kurt ve Bölek'i duruşma salonundan aldı.

Biz de duruşma arasında Helin Bölek'in annesi Aygül Bilgi'yle ayaküstü sohbet ettik. Anne Bilgi, yargılama sürecinin 'baştan sona kurgu' olduğunu düşünüyordu. Ama bu kez ümitliydi: "Her şey ortada. Her şey belli. Tahliye edilmeleri gerekiyor."

Aranın ardından duruşma ikinci tanıkla başladı. İzleyici sıralarından bir kişinin SEGBİS'te bulunan 'tanığa' uzun uzun baktıktan sonra söylediği, "Ula bu da kimdir" sözleri salonda bulunanları güldürdü. İki yılı aşkın süredir süren davayı izlemeye gelenler artık gizli tanıklardan bıkmış durumdaydı. Avukatlar da tanık ifadelerinin beklenmesinden dolayı tutukluluk süresinin daha fazla uzatılamayacağının altını çizdi.

10 SAYFALIK TANIK MEKTUBU: BASKI ALTINDA İFADEMİ ALDILAR

Duruşmaya damga vuran başka bir ayrıntı daha vardı. Grup Yorum üyelerinin aleyhinde ifade veren bir tanığın gönderdiği 10 sayfalık mektup avukatlar tarafından salonda okundu. Emniyette baskı altında ifade verdiğini, ifadelerinin değiştirildiği yazılan mektup tutanaklarına geçerken, mektup mahkeme heyetine teslim edildi. Söz konusu bu tanığın da yurtdışına kaçtıktan sonra mektubu gönderdiği belirtildi.

Mahkeme heyeti tutukluluğun devamı yönünde karar verince Helin Bölek'in annesi Aygül Bilgi tepkisini şu sözlerle ifade etti: "Bir sonraki duruşmaya daha iki buçuk ay var. Bu çocuklar nasıl dayansın? Ne ettiler bu çocuklar size..."

Anne Bilgi yine umudunu korudu: Mücadele devam edecek...

Grup Yorum üyelerinin taleplerini de hatırlayalım:

- Sürekli baskına uğrayan, terörize edilmeye çalışılan ve Grup Yorum’un çalışmalarını yürüttüğü İdil Kültür Merkezi’ne yapılan baskınlar son bulsun.

- Grup Yorum üyeleri terör listelerinden çıkarılsın.

- İki yılı aşkın süredir neredeyse tüm konserleri yasaklanan Grup Yorum üzerindeki konser yasakları kaldırılsın.

- Grup Yorum üyelerine açılan davalar düşürülsün.

Grup Yorum'dan Danimarka aktarmalı Kürtçe ezgiler dinlediniz...Grup Yorum'dan Danimarka aktarmalı Kürtçe ezgiler dinlediniz...

Açlık grevindeki Grup Yorum üyeleri hakim önündeydiAçlık grevindeki Grup Yorum üyeleri hakim önündeydi