Yetersiz MEB kitapları ‘kaynak kitap’ları mecbur kıldı
İlk-ortaöğretim ders kitapları ücretsiz ama içerikleri zorlu sınavlarla karşı karşıya olan öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamayınca velilere bir de 'kaynak kitap' masrafı çıkıyor. Hafta sonunu kitap alışverişinde geçiren bir veli iki çocuğu için 12 kaynak kitap aldığını söylerken, bir öğrenci kitap masrafının bin 500 lirayı bulduğunu anlattı. Bir veli de “Kitapların içi güçlü olsa, biz neden kaynak kitap alalım. Şart koşmuyorlar ama mecbur gibi düşünün. Sistem ona itiyor. Okullarda kitapların ücretsiz olmasından bir şey anlamıyoruz” dedi.
ANKARA - Yaz tatilinin ardından 2019-2020 eğitim öğretim yılı, birinci sınıflar için 2 Eylül’de, diğer öğrenciler içinse 9 Eylül’de başladı. Öğrenciler için kıyafet ve kırtasiye malzemelerini tamamlayan veliler, yoğun geçen ilk haftanın sonunda öğretmenlerin listelediği ‘kaynak kitap’ alışverişi için kitapçıların yolunu tuttu. Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) tarafından 2003 yılından bu yana okullarda dağıtılan ücretsiz kitaplara rağmen kaynak kitap telaşına düşen veliler ve öğrenciler, kitabevleri önünde uzun kuyruklar oluştururken, kaynak kitap satışı yapan esnaf ise velilerin verdiği listeyi yetiştirme telaşına girdi. Kızılay Olgunlar Caddesi'nde yer alan ‘kaynak kitap’ tezgahları gün boyu boş kalmıyor.
Biri ortaöğretim diğeri lisede okuyan iki çocuğu olduğunu söyleyen bir veli, eğitim sistemindeki çarpıklığa dikkat çekerek, “Her yıl bir sistem değiştirerek çocukların dengelerini bozdular. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kitaplarının içi boşaltıldı. Kitaplar kalitesiz. Biz nereden ucuz kaynak kitap alırız bunu araştırıyoruz. İki çocuğum var; ikisine de kitap lazım. Benim maddi durumum iyi, karşılıyorum. Ama maddi durumu iyi olmayan aileler bu kadar bütçenin altından nasıl kalkacaklar” diye konuştu.
'BİZDEN NE İSTEDİLERSE ALIYORUZ'
Okulların açılmasıyla öğretmenlerin öğrencilerden ek kaynak kitap istediğini ifade eden bir başka veli, “Biri 11. sınıf diğeri 7. sınıf iki evladım var. Bizden ne istedilerse alıyoruz. Kitapların maliyetini bir süre sonra hesaplamayı bırakıyorsunuz. Benim iki çocuğum var; şu ana kadar 12 kaynak kitap aldık. Kırtasiyelerde çok pahalı bu yüzden tercihimiz ikinci el satan yerler oluyor”dedi. Milli Eğitim’in okullarda dağıttığı kitapların yetersiz geldiğini bu yüzden de velileri ‘ek kaynak’ almaya ittiğini dile getiren öğrenci velisi, “Okullarda verilen kitaplar kaliteli değil. Bu yüzden yıl boyunca kaynak kitap alıyoruz. Ama kaliteli olsa bile kaynak kitap almak lazım” ifadelerine yer verdi.
ZORUNLU DEĞİL AMA MECBUR!
Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği kitapların içeriğinin güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen bir başka veli de şöyle konuştu:
“Kitapların içi güçlü olsa, çocuklara yetse biz neden kaynak kitap alalım.Zaten öğretmenlere de yeterli gelmiyor olacak ki ek kaynak istiyorlar. Biz de alıyoruz. Çocuklarımızın geleceği için katlanıyoruz. Onlar nasıl başarılı olacaksa elimizden geleni yapıyoruz. Bu hafta sonu da kitap almaya çıktık. Zorunlu koşmuyorlar ama mecbur gibi düşünün. Sistem ona itiyor. Okullarda kitapların ücretsiz olmasından bir şey anlamıyoruz.”
'MEB’İN KİTAPLARINDA BİZ BİLE HATA BULUYORUZ'
Hafta sonunu ‘kaynak kitap’ arayışına ayıran sadece veliler değildi. Öğrenciler de öğretmenlerinin verdiği listeyi tamamlama telaşındaydı. Lise birinci sınıfa gittiğini söyleyen bir öğrenci 14 kaynak kitap aldığını ifade etti. MEB tarafından verilen kitapların bazılarının okullarda işlendiğini belirten lise birinci sınıf öğrencisi, “Odam kaynak kitaplar ile dolu. Biz evde dağıtılan ders kitaplarından çalışmıyoruz. Zaten biz bile birçok hata buluyoruz o kitaplarda. Sadece matematik dersi için 4 ek kaynak kitap aldım. Çünkü okutulan kitaplar yetmiyor, içeriği zayıf” diye konuştu.
'VERİLEN KİTAPLARIN ÇOĞUNU KULLANMIYORUZ'
14 kaynak kitaba bin 500 TL verdiklerini belirten bir başka lise ikincisi sınıf öğrencisi ise, “İngilizce kitapları çok pahalı. Okullarda verilen kitaplar yeterli gelmiyor. Ben Tıp Fakültesi’nde okumak istiyorum bu yüzden de iyi bir eğitim almam lazım. Verilen kitapların çoğunu kullanmıyoruz. Bu yüzden kaynak kitaplara yöneldim. Eğitim sistemi temelinden bozuk olduğu için kaynak kitaplar bir detay. Gidip para verip alıyoruz telafi ediyoruz ama telafi edemeyeceğimiz durumlar var” ifadelerine yer verdi.
VELİLERDE ‘ÖĞRETMENİN DEDİĞİ OLSUN’ TELAŞI
Veli ve öğrencilerin ardından kaynak kitap satan esnaf da, maddi açıdan kazançlı olsa da kitap almakta zorlanan birçok veli ile karşılaştıklarını söyleyerek “üzülüyoruz” diyorlar. Sabahın erken saatlerinden akşama kadar kitap yetiştirmekte zorlandıklarını belirten bir esnaf, “Kırtasiyelerde kitaplar daha pahalı. O yüzden veliler nerede ucuz kitap var onu arıyor. Maddi anlamda çok yük, biz burada satıyoruz ama biz de çocuklarımız için alıyoruz. Değişen bir yok. Ama velilerin geneli ‘öğretmenin istediği olsun’ diye parasını bile sormadan alıyor” ifadelerine yer verdiler.