Dövmeler de politikleşti: Kızıl yıldız, orak çekiç, tuğra
European Pressphoto Agency (EPA) muhabiri fotoğrafçı Sedat Suna Haziran’dan bu yana ideoloji, fikir ya da politik tercihlerini vücutlarına dövme olarak taşıyan insanların portre fotoğraflarını çekti. Suna çeşitli kurumlardan, sosyal medya hesaplarından ziyade en çok yardımı dövmecilerden aldığını söyleyerek “Son 5 yılda en çok yapılan dövme Atatürk imzası. Normalde Atatürk politik anlam yüklenilen bir isim değildi ama yaşadığımız dönem itibariyle politikleşti” diyor. Keza bir diğer örnek olarak Hz. Ali dövmesini örnek veriyor.
DUVAR - European Pressphoto Agency (EPA) muhabiri fotoğrafçı Sedat Suna, 2019 Haziran’ından bu yana ideoloji, fikir ya da politik tercihlerini vücutlarına dövme olarak taşıyan insanların portre fotoğraflarını çekti.
Suna fikrinin hangi amaçla ortaya çıktığını şöyle anlatıyor: “Son bir kaç yıldır günlük hayatta, eylemlerde politik dövme çok fazla görüyordum. Gözümüzü açıp kapatana kadar politik atmosfer, toplumsal olaylar değişiyor ve her şey hızlıca ona göre şekilleniyor. Bir çok şeyde olduğu gibi dövmeler de politikleşti. Türkiye’deki politik atmosferi ve sosyal olayları buradan anlatmak istedim.”
‘POLİTİK İNSANLAR DAHİ YÜZLERİNİ ÇEKMEMİ İSTEMEDİ’
Suna; hem sosyal medya hesaplarından hem de tanıdıkları aracılığıyla politik hareketlerden, kimi toplumsal kesimlerden insanlara ulaşmaya çalıştığını anlatıyor. Kimisi “Tamam” deyip sonrasında vazgeçmiş. Suna bu süreci “ ‘Önünde politik dövme algısı olan bir haberde yüzümüz görünmesin’ diyenler oldu. Üstelik bu insanlar da politik insanlardı. Öğrenciler ise ailelerinden çekindikleri için istemediler” diye anlatıyor.
Suna’nın “İdeolojik dövmeler” serisinde 11 kişinin portre çalışması var. Sadece biri kadın.
‘EN ÇOK YAPILAN DÖVME ATATÜRK İMZASI’
“Dövmeci arkadaşlarımın çok yardımı oldu bana” diyor Suna. “Çünkü kendi arşivlerini tutuyorlar. Kime ne dövme yaptıklarını bildikleri için.”
Suna; “Son 5 yılda en çok yapılan dövme Atatürk imzası. Çok rağbet var. Normalde Atatürk politik anlam yüklenilen bir isim değildi ama yaşadığımız dönem itibariyle politikleşti” diyor.
Suna keza aynı şekilde politik bir figür haline gelen Hz. Ali dövmesini örnek veriyor. Fotoğrafını çektiği kişinin “ ‘Hz. Ali’nin haksızlığa karşı duruşu üzerinden bu dövmeyi yaptırdım. ‘Hz. Ali benim adalet rehberim’ dediğini aktarıyor. Yine Türkiye’de yaşanan kadın cinayetlerine tepki olarak vücuduna dövme yaptıran kadınlar olduğunu söylüyor Suna.
KIZIL YILDIZ, ORAK ÇEKİÇ, OSMANLI TUĞRASI…
Suna “Alışılagelmiş figürlerin dışındaki dövmeleri çekmek istedim” diyor. Misal? “Che Guevara ve barışla ilgili olanları çekmedim” diyor ve şöyle açıklıyor: “Che Guevara politik bir figürden ziyade daha pasifize edilen bir fikir haline dönüştürüldü. Yüzü her yerde; tişörtte, sigarada…”
Suna’nın serisinde kızıl yumruk, kızıl yıldız, orak çekiç gibi semboller de var. Suna “Bunların yanında omzunda kocaman bir Osmanlı tuğrası olanı da çektim. Esnaftı kendisi” diyor.
Suna, insanlara ulaşabildiği takdirde “İdeolojik dövmeler” serisine devam edeceğini söylüyor. Buradan duyurmuş olalım.