Murat Yetkin: İktidarı kaybetmemek için demokrasiyi daraltmak
Gazeteci Murat Yetkin, 15 Temmuz sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ordunun siyasetle olan ilişkisi konusunda hükümeti uyarmasını ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin, Meclis’in pek çok yetkisini kısıtladığını yazdı. Yetkin, tartışmalara neden olan Cumhurbaşkanlığı sisteminden yarı-başkanlık sistemine geçişin düşünülebileceği değerlendirmesinde bulundu
DUVAR- Gazeteci Murat Yetkin, ana muhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, ordu içinde “rahatsız edici duyumlar” aldığını söyleyerek hükümete uyarılarda bulunması üzerinden Meclis'in yetkilerini, ordunun siyaset ile olan ilişkisini değerlendirdi.
Yetkin, kişisel web sitesinde yayınladığı "Asker korkusu, Meclis korkusu, seçim korkusu" başlıklı yazısında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin, Meclis’in pek çok yetkisini kısıtladığını belirterek Cumhurbaşkanlığı sisteminden eski sisteme dönülmesi yerine yarı-başkanlık sistemine geçişin düşünülebileceği değerlendirmesinde bulundu. Yetkin’in yazısından bir bölüm şöyle:
"Başından üç askeri darbe, pek çok darbe girişimi geçmiş Cumhuriyetimizde ana muhalefet lideri ordu içinden rahatsız edici duyumlar olduğunu söylüyorsa onu sessizliğe boğmaya çalışmak yerine ciddiye almak zorundasınız. Kılıçdaroğlu’na göre ordu, demokrasinin gereği uyarınca siyasetin emrinde olmalıydı, ama iç işleyişi partizan tercihlere göre değil, liyakata göre belirlenmeliydi. Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi ordusu olarak kurulmuştu.
Meclis’in yetkileri neden kısıtlandı?
Ama Meclis artık aynı Meclis değil. Aynı 24 Eylül günü Habertürk yayınına çıkan İYİ Parti lideri Meral Akşener de bu soruna dikkat çekiyor, bir an önce güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmesini istiyordu. Cumhurbaşkanlığı sistemi işlemiyordu ve eski sisteme dönülmesi yerine yarı-başkanlık sistemine geçiş düşünülebilirdi. AK Parti’den ayrılarak yeni parti kurma hazırlığındaki Ali Babacan’ın da benzeri düşüncede olduğu biliniyor.
Çünkü Meclis artık eski Meclis değil. 2018 halkoylamasında MHP lideri Devlet Bahçeli’nin –daha sonra Erdoğan’ı yüzde 50 artı 1 ölçüsüyle adeta kendisine zincirleyen desteği olmaksızın geçilemeyecek olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Meclis’in pek çok yetkisini kısıtladı. Örneğin devlet yönetiminde yasalardan çok Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinin etili olduğu bir dönem başladı; o kararnamelerle devletin daha iyi işleyip işlemediği ayrı bir soru ama.