Meslek örgütleri tepkili: Bugünkü kanunlar uygulansa içeride gazeteci kalmaz

Gazeteci meslek örgütleri yargı paketini değerlendirdi: Hükümet bu düzenlemeyle şimdiye kadar gazetecilere yöneltilen suçların sadece gazetecilik yaptıkları için cezalandırıldığını bu düzenlemeyle kabul etmiştir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Meclis’e sunulan yargı paketindeki basın ve ifade özgürlüğünü değerlendiren gazeteci meslek örgütleri, “Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamalarının suç oluşturmayacağı" maddesinin sorun çözemeyeceğini dile getirdi.

Meclis Adalet Komisyonu'nda 7 Ekim’de kabul edilen 'Yargı Reformu Strateji Belgesi' kapsamında Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) “terör propagandası”nı düzenleyen yedinci maddesinde gazetecileri doğrudan ilgilendiren “Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamalarının suç oluşturmayacağı vurgulanmaktadır” hükmü eklendi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Yönetim Kurulu Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Şu anda cezaevlerinde bulunan 135 meslektaşımız basın özgürlüğü kapsamında serbest bırakılması gerekirken suçlamalar terör faaliyetleri şeklinde yapıldığı için tutuklanıyorlar. Yargı paketiyle de bir değişim olacağını inanmıyorum” dedi.

Paketin gazetecileri için değişikliğe neden olmayacağını ifade eden Durmuş, “AB makyajı olan bir paket. Bir samimiyet yok maalesef. Bugün de uygulamada olan kanunlar uygulansa zaten cezaevlerinde bir tek gazeteci dahi kalmaz. Meslek grubu olarak içimizdeki dayanışma çok zayıf, bu tabloyu dayanışma ile değiştirebiliriz” diye konuştu.

'DÜZENLEME NE İŞE YARAYACAK?'

DİSK/Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ise, “Birçok meslektaşımız sadece iktidara yönelik eleştirel haberler yaptıkları için, sosyal medya paylaşımları yüzünden içeride. Şimdi bu cezalar veya söylemeler yeniden mi yargılanacak? Yargı reformunda yapılan bu düzenleme ne işine yarayacak?” diye sordu. Eren, şöyle devam etti, "Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğünün önünü açacak başka düzenlemeler yapılmalı. Uluslararası basın kriterleri belli. Sadece yasal düzenlemelerle de yapılacak bir iş değil bu bir demokrasi mücadelesine dönüştü topyekûn herkesin bu mücadeleye katılması gerekir."

'HÜKÜMET SADECE GAZETECİLİK YAPTIKLARI İÇİN CEZALANDIRDIĞINI KABUL ETTİ'

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Eş Başkanı Hakkı Boltan da “Hükümet bu düzenlemeyle şimdiye kadar gazetecilere yöneltilen suçların sadece gazetecilik yaptıkları için cezalandırıldığını bu düzenlemeyle kabul etmiştir” dedi. Boltan, yapılan değişikliğin beklentileri karşılamadığını ifade ederek eleştiri ve basın özgürlükleri sınırlarının uluslararası basın kriterlerinde belirlendiğini vurguladı. Boltan, “Bunların dışında herhangi bir ifade kabul edilir değildir” diye belirtti.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü Ayşe Güney ise “Muhalif basın, yaptığı en küçük eleştiriyle ‘terörize’ edilmektedir. Yine yargılanan gazetecilerin iddianameleri asılsız birçok suçlama ile hazırlanmıştır. Uzun yıllara varan yargılamalar ve uzun tutukluluk gibi uygulamalarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Gazetecilerle ilgili birçok karar siyasi etkenlerle veriliyor. Yani ortada tek bir yasal düzenlemeyle halledilir bir durum yok. Kararlar yasal değil ki yasal çözüm gelişsin” dedi.

TMK'nin kaldırılması gerektiğini belirten Güney, şunları dile getirdi:

“Temel mesele demokrasi meselesidir. Bu da ancak tüm kesimlerin içerisinde yer aldığı Demokratik bir Anayasa ile çözülebilir. AKP-MHP iktidarı demokrasiyi hayata geçirecek adımlar atmaktan çok uzak bir siyaset izlemektedir. Bu yargı paketleri kendisi için oluşturduğu nefes borusudur. Bu paketin bir iki gazeteciyi belki etkileyerek cezaevinden çıkarıyor olması, ifade, düşünce, haber alma ve yapma özgürlüğü yaratacak anlamı taşımıyor.” (Kaynak: MA)

Etiketler Gazete yargı meslek