Çavuşoğlu: ABD ile görüşmelerde milletin kararlığını ileteceğiz

Suriye'deki askeri harekatla ilgili TBMM'ye bilgi veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile ilişkilerin kritik bir aşamaya geldiğini söyledi. Çavuşoğlu, "ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Pompeo Türkiye'ye geliyor. Görüşmelerde milletin kararlığını ileteceğiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Mithat Sancar başkanlığında toplandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin kuzeydoğusunda 9 Ekim'de başlayan Barış Pınarı Harekatı hakkında milletvekillerine bilgi verdi.

Suriye meselesinin askeri yollarla çözümünü tamamen reddettiklerini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler ve garantörü oldukları Suriye muhalefetiyle istişarelerle, Astana Platformu'nun içinde 1,5 yılı aşkın bir süredir sarf ettikleri yoğun çabaların, geçen Eylül'de sonuç verdiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde 16 Eylül 2019'da Ankara'da gerçekleştirilen üçlü zirvede, Suriye'de serbest ve adil seçimlerin önünü açacak uygun ortamın yaratılmasında kritik bir eşiğin aşıldığını belirten Çavuşoğlu, Suriye Anayasa Komitesi'nin üyeleri üzerinde mutabakat sağlandığını hatırlattı.

'KOALİSYONUN BOMBARDIMANLARINDA EN AZ BİN 335 SİVİL ÖLDÜ'

"Buna mukabil, Suriye'de siyasi çözüme yönelik arayışlarımız terörle mücadelemizin alternatifi ya da karşıtı değildir" diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Ülkemiz, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla 4 bin kilometrekareyi aşan bir alanda DEAŞ ve PKK/PYD/YPG terörüyle mücadele etmiş ve bu bölgeleri terör örgütlerinden arındırmıştır. Tüm dünya DEAŞ'la mücadeleyi terörist-sivil ayrımı gözetmeden Suriye ve Irak şehirlerine havadan bomba yağdırmak olarak algılarken, biz tek bir sivilin burnu kanamaması anlayışıyla arazide adım adım, hatta santim santim ilerleyerek mücadelemizi sürdürdük. Bir örnek vermek istiyorum; DEAŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu'nun, havadan attığı bombalar sonucunda en az bin 335 sivil ölmüştür, bu kendi raporlarında var. "

'ORTAK HAREKET ÇABAMIZ, ABD BÜROKRASİSİNE TAKILDI'

ABD'nin YPG'ye destek verdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Bazı ülke ve çevrelerin Barış Pınarı Operasyonu'ndan çok rahatsız olmasının nedenini gayet iyi biliyoruz. Burada bir terör devleti kurmak istiyorlardı. En çok tepki gösteren ülkelere bakın, başta Fransa olmak üzere, amaçları burada bir terör örgütü kurmaktı. PYD ve YPG tehdidine yönelik beklentilerin, ABD başta olmak üzere tüm müttefikler nezdinde her düzeyde defaatle dikkate getirdik. Ne var ki PYD/YPG'ye karşı ortak hareket etme çabalarımızın tamamı, ABD askeri güvenlik bürokrasisinin engeline takıldı" dedi.

'ABD VAATLERİN HİÇBİRİNİ YERİNE GETİRMEDİ'

ABD ile yapılan güvenli bölge anlaşması kapsamında gerekli adımların atılmadığını dile getiren Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD askeri makamları, PYD/YPG'nin ağır silahlarının toplanacağını, teröristlerin bölgeden çekileceğini, tahkimatlarının yıkılacağını, Suriye topraklarında birlikte devriye üsleri tesis edebileceğimizi bizzat taahhüt etti. Ama bu vaatlerin hiçbiri yerine getirilmedi" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın harekatın başlayacağını ABD başkanı Trump'a telefonla ilettiğini aktaran Çavuşoğlu, "Önce Astana garantörlerine bilgi verdik. Aynı anda BM Genel Sekreterini bilgilendirdik. BM Güvenlik Konseyi dönem başkanına mektup gönderdik ki Güvenlik Konseyini bilgilendirsin. Ayrıca daimi üyeleri bilgilendirdik. NATO Genel Sekreteri ve NATO Konseyini bilgilendirdik. Zeytin Dalı Harekatı'nda olduğu gibi Suriye rejimini de İstanbul Başkonsolosluğuna verilen nota üzerinden bilgilendirdik" bilgisini paylaştı.

'20'DEN FAZLA SİVİL ŞEHİT OLDU'

Harekatın, BM Şartı'nın 51'inci maddesi, BM Güvenlik Konseyi kararları ve Suriye ile imzalanan Adana Mutabakatı'na uygun olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Sivil halkın zarar görmemesi için gereken her türlü tedbir alınmaktadır. Biz bu hassasiyeti gösterirken terör örgütü sivillere saldırmaktadır. Ülkemizde 20'den fazla sivilimiz terör örgütünün 700'den fazla havan ve roket saldırılarıyla şehit oldu. Ne acı ki terörle mücadelemize demediğini bırakmayanlar, terör örgütünün vatandaşlarımızı katletmesine sessiz kalmıştır" diye konuştu.

Suriye'deki güvenli bölgenin Menbic'ten Irak sınırına kadar ve kuzeyden güneye 32 kilometre olmasının planlandığını söyleyen Çavuşoğlu, "Türkiye'nin harekat alanının demografisini değiştirmek gibi bir amacı yoktur. Bu konuda kara propaganda var. Tersine, harekatımız PYD/YPG tarafından yerlerinden edilen Arap, Kürt, Türkmen ve Hıristiyan Suriyelinin geri dönüşlerinin önünü açacaktır" dedi.

'BÖLGE DIŞINDAKİ DEAŞ'LILARDAN SORUMLU OLAMAYIZ'

Kamplar ve hapishanelerde tutulan IŞİD üyeleri ve ailelerine de değinen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Tüm yabancı terörist savaşçıların vatandaşı bulundukları ülkelere geri gönderilmesi en köklü çözümdür. Ama almazlarsa biz kendi tedbirlerimizi alacağız. Burada bizim sorumluluğumuz harekat alanındaki DEAŞ'lılarla sınırlıdır. Suriye'nin güneyindeki veya başka yerlerindeki DEAŞ'lılar veya YPG'nin serbest bıraktığı DEAŞ'lılardan sorumlu olamayız. Bu işin insani boyutu da var. Özellikle DEAŞ'lıların bıraktığı kadın ve çocuklar ne olacak? Onların ülkelerine gitmesi ve rehabilite edilmesi konusunda da uluslararası örgütler ve ülkelerle de çalışma sürdürüyoruz."

'ABD YÖNETİMİ VE KONGREYE İZAH ETMEYE DEVAM EDİYORUZ'

ABD ile ilişkilerde de kritik bir aşamaya gelindiğini dile getiren Çavuşoğlu, "ABD Başkanı Trump'ın harekatımızla ilgili yoğun dezenformasyon kampanyasının etkisinde kaldığını ve artan iç siyasi baskı karşısında ülkemize karşı bazı adımlar attığını görüyoruz. ABD yönetimi ve kongresinin bu talihsiz tutumundan bir an evvel dönmelerini bekliyor, bu yöndeki çabalarımızı sürdürüyoruz. Türk-ABD ilişkilerinin korunması ve ilişkilerimize daha fazla zarar verebilecek adımlardan kaçınılması gerektiğini ABD yönetimine ve kongreye izah etmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Trump'la kendisinin de ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’yla sürekli telefonda görüştüğünü anlatan Çavuşoğlu, "ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien bugün ülkemize geliyor. Yarın da ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Pompeo gelecek. Görüşmelerde milletin kararlığını ileteceğiz" dedi.

'YAPTIRIMLARA KARŞI GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ'

ABD'nin yaptırım politikaları ve kararlarıyla ilgili duruşlarının net olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Varoluşsal milli güvenlik menfaatlerimizin korunması söz konusu iken diğer bütün mülahazalar teferruattır. Böyle bir zamanda nereden gelirse gelsin hiçbir yaptırım veya tehdit kabul edilemez, kararlılığımızı etkilemez. Söz konusu yaptırımlara karşılılık çerçevesinde gerekli cevabı vererek adımlarımızı atacağız" şeklinde konuştu.

Harekata destek veren partilere teşekkür eden Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Genel Kurulunu bilgilendirmeye her zaman hazır olduklarını söyledi. (ANKARA/AA)