38 örgütten ‘çocuklar için harekete geç’ çağrısı

Suriye’nin kuzeyindeki askeri harekatın ardından bölgede aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişinin öldüğüne dikkat çeken 38 örgüt 'Çocuklar İçin Harekete Geç' başlıklı ortak açıklama yayımladı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İnsan Hakları Derneği Çocuk Hakları Komisyonları, Cumartesi Anneleri, Halkevleri ve Van Barosu’nun aralarında bulunduğu 38 örgüt Suriye’nin kuzeyine başlatılan operasyonun ardından yaşananlara ilişkin ortak yazılı açıklama yayımladı.

“Çocuklar İçin Harekete Geç” başlıklı ortak açıklamada “9 Ekim’de Türkiye’nin Kuzey Doğu Suriye’ye başlattığı askeri müdahale sonucu, sınır bölgelerinde Emine (12), Leyla (15), Elif (11), Mazlum (11) ve Muhammed (9 aylık bebek) olmak üzere 5’i çocuk, 18 insan yaşamını yitirdi, pek çok insan yaralandı. Edinilebilen bilgiler Kuzey Doğu Suriye'de ise Mohammad (11), Qais (15), Mihammad (13) olmak üzere en az 3 çocuğun yaşamını kaybettiği, pek çok çocuk ve yetişkinin de yaralı olduğu yönüne. Askeri müdahale ile birlikte sınır bölgelerindeki okullar eğitime ara verdi, hastaneler kriz anında birden fazla kişiye acil destek veremiyor, güvenlik tedbirlerinin yetersizliği nedeniyle birçok hane evini terk etti” denildi.

‘İNSANLIK ÇOCUKLARA ELİNDEKİNİN EN İYİSİNİ VERMEKLE YÜKÜMLÜDÜR’

Her türlü şiddetin, çatışmanın ve savaş ortamının çocukları doğrudan ve dolaylı olarak etkilediği ifade edilen ortak açıklamanın satır başları şu şekilde oldu:

OLAN BİTENE TANIK OLUYORLAR: Çocuklar, gündelik yaşam alanlarında ve hayatın doğal akışına uymayan durumlarda hayati risk başta olmak üzere korku, endişe, kaygı, üzüntü, panik, çaresizlik, kesinti, hissizlik, belirsizlik, anlamlandıramama, kızgınlık, öfke, yalnızlık gibi pek çok duyguyu ve gerçekliği yaşıyorlar, çevrelerinde olan bitene tanık oluyorlar. Olanların Cenevre Beyannamesi’nde yer alan “İnsanlık, çocuklara elindekinin en iyisini vermekle yükümlüdür” yaklaşımı ile Türkiye’nin taraf olduğu ve 30. yılını dolduran Çocuk Haklarına dair Sözleşme’ye ters ve aykırı olduğu ortadadır.

YÜKÜMLÜLÜKLER DERHAL YERİNE GETİRİLMELİ: Türkiye, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair Sözleşme’nin tarafı devletlerden biri olarak çocukların hak ve özgürlüklerinin korunmasından ve yerine getirilmesinden sorumludur. Her bir çocuğun insan hakları savunuculuğunu üstlenme sorumluluğunu duyanlar olarak, her zaman çocukların öncelikli ve yüksek yararının gözetilmesi gerekliliğini hatırlatıyor; devletin, çocukların başta yaşam hakkı olmak üzere tüm insan haklarının korunması konusunda yükümlülüklerini derhal yerine getirmesini ve en başta çocuklar için barışçıl bir ortam sağlamak üzere harekete geçmesini talep ediyoruz.

Ortak açıklamaya imza atan örgütler şu şekilde:

1. 100. Yıl İnisiyatifi

2. Amed Ekoloji Dernegi

3. Amed Şehir Tiyatrosu

4. Ankara Kadın Platformu

5. Boğaziçi Sosyal Hizmet Kulübü

6. Cumartesi Anneleri

7. Çocuk Çalışmaları Derneği

8. Çocuk Her Yerde Derneği

9. Çocukla Barış

10. Diyarbakır Baro Cocuk Hakları Merkezi

11. Diyarbakır Eğitim Sen Kadın Meclisi

12. Diyarbakır KESK Bileşenleri

13. Diyarbakır SES

14. Diyarbakır Tabip Odası

15. Dut Ağacı Dayanışma Derneği

16. Eşit Haklar İçin İzleme Derneği

17. Göç ve İnsani Yardım Vakfı

18. Halkevleri

19. Hayvan Hakları İzleme Komitesi

20. İnsan Hakları Derneği Çocuk Hakları Komisyonları

21. Karenin Dışında Kreş ve Anaokulu

22. Laleş Sanat Evi

23. Ma Music Center

24. Mezopotamya Psikologları İnisiyatifi

25. On Ekim Barış ve Dayanışma Derneği

26. Önce Çocuklar Derneği

27. Rengarenk Umutlar Derneği

28. Rosa Kadın Derneği

29. SHUDER Diyarbakır

30. SHUDER İstanbul

31. Suruç Aileleri İnsiyatifi

32. Şubadap Çocuk

33. Türkiye İnsan Hakları Vakfı İstanbul Şubesi

34. Uğur Özkan Çocuk Kültürü Evi

35. Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP)

36. Van Barosu

37. Van KESK Bileşenleri

38. Yeni Yaşam Derneği. (DUVAR)