Konya'daki nefret söylemi taşıyan panolar toplatıldı
Konya’da belediyeye ait otobüs duraklarında Hıristiyan ve Yahudilere yönelik nefret söylemi içeren afişler toplatıldı. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan konuyu Meclis gündemine taşımıştı. İHD İstanbul Şubesi de konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını belirtirken Anadolu Gençlik Derneği açıklama yaptı.
ANKARA - Konya'da büyükşehir belediyesine ait panolara Hıristiyan ve Yahudilere karşı nefret söylemi içeren afişler asıldı. Anadolu Gençlik Vakfı ve Milli Gençlik Vakfı imzalı afişlerde, “Yahudileri ve Hıristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden kim onları dost edinirse, o da onlardandır. Allah zalimler topluluğunu doğru yola eriştirmez” ifadeleri yer aldı.
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) konuyla ilgili açıklama yaparak, "Yaşanmasını istemediğimiz bu yanlış anlaşılma ve algılanma sürecinin, bu şekilde gerçekleşmesini arzu etmediğimiz bu gündemin, her şeye rağmen, toplumun farklı kesimlerinde tartışılmasının birbirimizi daha iyi anlamamıza ve birlikte barış içerisinde yaşama zemini oluşturmaya katkı sağlayacağına inanıyoruz" dedi.
Tepkiler üzerine afişler kaldırılarak yerlerine Türk bayrakları asıldı. Belediyeye ait panoların ihaleyle verildiği şirket tarafından kiralandığı öğrenildi. Habertürk'te yer alan habere göre, panoları kiralayan Anadolu Açıkhava Reklamcılık şirketi yetkilileri, "Afişler asıldıktan sonra görevli arkadaşlarımızın uyarılarıyla toplatmaya başladık" dedi.
Afişlerle ilgili açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, "Nefret söylemleri ve nefret suçları ile mücadeleye devam" diyerek konuyu sosyal medya hesabından paylaştı ve Meclis gündemine taşıdı. Paylan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Paylan, "Nefret söylemini kullanan, Anadolu Gençlik Derneği ve Milli Gençlik Vakfı hakkında Bakanlığınızca bir soruşturma başlatılmış mıdır? Bakanlığınız yerel yönetimlerde nefret söylemlerini engellemek için ne gibi çalışmalar yapmaktadır? Nefret söylemlerinin yaygınlaşmasında, sizin de dahil olduğunuz muktedirlerin sıkça nefret söylemi kullanmasının etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?" diye sordu.
Konya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile görüştüm.
— Garo Paylan - Կարօ Փայլան (@GaroPaylan) October 22, 2019
Hristiyan ve Yahudilere karşı nefret söylemi içeren afişler gelen tepkiler üzerine toplatılmış.
Nefret söylemleri ve nefret suçları ile mücadeleye devam! pic.twitter.com/vA6Nw3p6pJ
İHD'DEN SUÇ DUYURUSU
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, afişler hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Avukatlar Eren Keskin, Jiyan Kaya ve İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon tarafından yapılan başvuruda, afişte Türk Ceza Kanunu'nun 216. maddesinde yer alan "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçunun" işlendiği ve afişin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 14. maddesini ihlal ettiği belirtildi. Dernek başvurusunda Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Milli Gençlik Vakfı ve Anadolu Gençlik Derneği şüpheli olarak nitelendi.
Konya sokaklarinda asılan irkci, faşist afişe,Irkçılık ve Ayrimciliga komisyonumuzun bugün yapmis oldugu suç duyurusu... pic.twitter.com/7hw5JuHGhg
— İHD İSTANBUL ŞUBESİ (@ihdistanbul) October 22, 2019
AGD: YANLIŞ ANLAŞILMA İÇİN ÜZGÜNÜZ
Konya Anadolu Gençlik Derneği tepkiler üzerine konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Dernek, 'yanlış anlaşıldıklarını' ifade ederek, "Yaşanmasını istemediğimiz bu yanlış anlaşılma ve algılanma sürecinin, bu şekilde gerçekleşmesini arzu etmediğimiz bu gündemin, her şeye rağmen, toplumun farklı kesimlerinde tartışılmasının birbirimizi daha iyi anlamamıza ve birlikte barış içerisinde yaşama zemini oluşturmaya katkı sağlayacağına inanıyoruz" açıklamasında bulundu.
Dernek açıklamasını şöyle sürdürdü: "Biz inanıyoruz ki hem bu coğrafyanın hem de tüm dünyanın kin ve nefrete, ötekileştirmeye değil barışa ve huzura ihtiyacı vardır. Bir Müslüman, inancı, rengi, ırkı dili farklı diye hiç kimseye karşı düşmanlık yapmaz; öteleyici, iteleyici bir tavır içerisine giremez. İnsanlara, sadece bizim gibi inanmıyor diye ya da renk, ırk ve dil farklılıklarından ötürü düşmanlık yapmanın vahiyden ve peygamberlerin yaşamından bir referansı yoktur. Biz insanların en hayırlılarının insanlara faydalı kimseler olduğuna inanırız. Biz, inancını ayırt etmeksizin komşumuz açken tok yatmaktan ar ederiz. Yeryüzünde barışı tesis etmek, insanların korkularını gidermek, açlıklarını gidermek, bunlar için her şart altında gayret etmek, inancımızın bize yüklediği vazifelerdir. Yeryüzünde barış, bütün farklılıklarına rağmen dünyadaki bütün insanlarla merhabalaşmaktan, selamlaşmaktan, tanışmaktan, konuşmaktan, kucaklaşmaktan geçer."
"İslam bir dayatma değil, bir tekliftir. İnsanların İslam inancına girmemeleri onlarla iletişime, ilişkiye, yardımlaşmaya, birlikte yaşamaya engel değildir" denilen açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: "İslam, Müslümanlardan dayatmacı ve tektipleştirmeci olmalarını değil, zulme ve kötülüğe karşı farklı inançlarla işbirliğine zemin oluşturmalarını ister. Anadolu Gençlik Derneği mensupları olarak biz, hem bu coğrafyanın hem de tüm yeryüzünün daha yaşanılabilir olmasını istiyoruz. Daha kolay ve daha güzel bir yaşam herkesin hakkıdır. Bunun da yolu zulüm ve kötülük kimden gelirse gelsin karşısında durmak, mağdur ve mazlum kim olursa olsun yanında yer almaktır."