Bakan Selçuk: Benden atama sayısı beklemeyin

Okul öncesi eğitimin zorunlu olması için 17 bin yeni derslik ve 20 bine yakın öğretmen ihtiyaç olduğu bilgisini veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Ücretli öğretmenlik kalksın diye çaba gösteriyoruz. Bu, kadrolu öğretmen sayısı artarak olabilir. Bu, ekonomik imkanlara bağlı. Dolayısıyla benden 'şu tarihte şu rakam' diye atama sayısı beklemesinler" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenlerin alan değiştirme için aralık ayında başvuru yapabileceğini duyurdu. Okullar arasındaki imkân farklılığının Batı Avrupa'da yüzde 10'un altındayken Türkiye'de yüzde 70'e yakın olduğunu vurgulayan Selçuk, öğrenme farklılıklarının ise yüzde 37 olduğunu aktardı.

Bakan Selçuk, TVNET'te yayınlanan 'Türk Kahvesi' programında, eğitimin gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye genelinde 18 milyon öğrenci ve 957 bin öğretmen bulunduğu bilgisini veren Selçuk, öğretmenlerin bir kısmının yönetsel konularda görev aldığını, sınıf öğretmenliği, yabancı dil, okul öncesi gibi alanlarda açığın bulunduğunu söyledi. Selçuk, "2035'e kadar hangi alanda kaç öğretmene ihtiyacımız var, bunun projesini tamamladık" dedi.

UZMAN BAŞÖĞRETMENLİK

Uzman başöğretmenlik sınavının ne zaman yapılacağının sorulması üzerine Selçuk, sınavın yapılabilmesi için Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun çıkarılması gerektiğine işaret etti ve ekledi: "Bu kanun çıktığında okul müdürlerinin kariyer temelli yöneticilik yapabilmeleri, öğretmenlerin tazminat hakları, atama ve yükseltilmesi ile ilgili bir kariyer sisteminin getirilmesi, kademelerin yeniden tanımlanıp ekonomik karşılıklarının değerlendirilmesi söz konusu olacak. Bunun oldukça yüksek bir bütçesi var. Bu bütçe imkanları elverdiğinde Meslek Kanunu da çıkacak ve bütçe çıktığında bu mesele de hallolmuş olacak."

Öğretmenlerin alan değiştirmelerine ilişkin bir soruya Selçuk, "Geçen yıl yaptığımız gibi alan değiştirme için aralık ayında başvuru yapılabilecek" yanıtını verdi.

'DÜNYA DÖRDÜNCÜ BÜYÜK KIRILMAYA GİDİYOR'

Şangay ve Tokyo'daki lise öğrencilerinin ders programlarına baktığında tedirgin olduğunu dile getiren Selçuk, "Dünya başka bir yere gidiyor. Dünya, dördüncü büyük kırılmaya gidiyor. Dünyayı anlamak ve okumak önemli.Bu somut bir sorun. Çocuklarımızı 2040'lara hazırlamayız" ifadelerini kullandı.

Bakan Selçuk, 2020'deki Liselere Geçiş Sistemi'ne (LGS) ilişkin bir soruyu yanıtlarken, şöyle konuştu: "2012 yılında 5 ve 6 yaş, ilkokul birinci sınıfa başladı. O çocuklar, önümüzdeki yıl 9'uncu sınıfa başlayacaklar. Birdenbire 1 milyon 200 bin dolayında olan çağ nüfusuna 600 bine yakın çocuk ilave oluyor. Bunun için altyapıyı hazırlamak, derslik oluşturmak bir problemimiz. Merkezi sınav, bir eleme sınavı. Çocukların sadece yüzde 10'unun sınavla yerleştiği bir sınavın zor olması beklenir. 'Soru zordu' demek garip geliyor bana. Kontenjan dahilinde ayarladığımız duruma göre bizim çocuklarımız bu soruları zaten yapıyorlar."

Okul öncesi eğitimin 2023'te zorunlu olması için bir hazırlık yaptıklarını duyuran Selçuk, "Zorunlu olması için 17 bin yeni derslik ve 20 bine yakın öğretmen ihtiyacı var. Okul öncesi eğitim programlarını üniversitelerde dönüştürmeye ihtiyaç var. Finansal olarak tedbir almaya ihtiyaç var. Eğitimde 15-16 parametre bu karardan etkileniyor. Okul öncesiyle ilgili 2023 hazırlığımız var. Kısa bir süre ötelenebilir ama bu bizim temel amacımız" şeklinde konuştu.

Yeni öğretmen atamasının yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine Selçuk, şu bilgileri verdi: "Biz şu anda ücretli öğretmenlik kalksın diye çaba gösteriyoruz. Bu, kadrolu öğretmen sayısı artarak olabilir. Bu, ekonomik imkanlara bağlı. Dolayısıyla benden 'şu tarihte şu rakam' diye atama sayısı beklemesinler. Biz 'ne yapabiliriz' diye bakıyoruz. Şubat ataması için de böyle bir çalışma devam ediyor."

(ANKARA-AA)

Etiketler meb Atama ziya selçuk