Murat Kurum: Dipsiz Göl için 4 maddelik eylem planı belirledik

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, define araması nedeniyle kurutulan Dipsiz Göl'ün eski haline getirilmesi için 4 maddelik eylem planı hazırlandığını söyledi. Kurum, "Gölümüzü eski haline getirecek, göl kıyısındaki mikroorganizmaları yeniden canlandıracak ve aynı su seviyesini koruyacak şekilde su takviyesini doğal olarak buraya yapıyoruz" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sinop'ta İl Değerlendirme Toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Trabzon’un Tonya ilçesindeki Kadıralak Yaylası’nın imara açılacağı yönündeki, tartışmaların sorulması üzerine Kurum, "Kadıralak yaylamız hiçbir zaman imara açılmayacaktır. Aksine koruma alanını dört kat artırarak daha da büyüttük ve alan miktarıyla birlikte burada atılacak her türlü adım da bakanlığımız uhdesinde Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğümüz onayıyla yapılacaktır" yanıtını verdi.

'KAZILARA İLİŞKİN ÇED ZORUNLULUĞU GETİRDİK'

Bakan Kurum Gümüşhane'de bulunan ve define aramasının nedeniyle kurutulan Dipsiz Göl'e ilişkin soru üzerine ise gölle ilgili istemedikleri bir sürecin yaşandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Dipsiz Göl’ün eski haline getirilmesi için 4 maddelik eylem planı belirlediklerini aktaran Kurum, "Bakanlığımız, bakan yardımcımız ve ilgili genel müdürlüğümüzle birlikte olayı yerinde takip ediyoruz. Valiliğimizle bu süreci yürütüyoruz. Gölümüzü eski haline getirecek, göl kıyısındaki mikroorganizmaları yeniden canlandıracak ve aynı su seviyesini koruyacak şekilde su takviyesini doğal olarak buraya yapıyoruz" dedi.

"Bundan sonra izinsiz kazıların yapılmaması amacıyla da Çevre Etki Değerlendirme Yönetmeliğinde değişikliğe gittik" diyen Kurum, "Türkiye'nin neresinde olursa olsun yapılacak kazılara ilişkin, artık bakanlığımızdan ÇED raporu alma zorunluluğu getirdik ve yeni düzenlemeyle birlikte de doğal güzelliklerimizi koruma altına alacak, bilinçsiz define aramalarının da önüne geçmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Gümüşhane'de bulunan yaklaşık 12 bin yıllık Dipsiz Göl'de Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü izniyle kazı yapıldı. Gümüşhane Müze Müdürü ile jandarma yetkilileri de kazıya eşlik etti.

Göldeki su tahliye edildikten sonra iş makineleri göl alanını kazmaya başladı. Altın bulunamayınca kazı çalışması dördüncü günün sonunda bitirildi ve göl toprakla dolduruldu. Gölün kurutulmasıyla ilgili haberler ve tepkilerinden ardından soruşturma başlatıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da AK Parti il başkanları toplantısında kazıya izin verilmesine tepki göstermişti. Erdoğan, "Bu kazılar nasıl yapılıyor, nasıl bu izinler veriliyor? Bir daha da kimseye böyle bir yetki, böyle bir kazı izni verilmesin" demişti. (SİNOP/AA)

Dipsiz Göl'ün kurutulmasıyla ilgili soruşturmaDipsiz Göl'ün kurutulmasıyla ilgili soruşturma