Ankara'daki S-400 bilmecesi çözüldü

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Ankara'da F-16'ların dün yaptığı alçak uçuşların S-400 sistemini test etmek için olduğunu kabul etti. Çavuşoğlu, "Kutuda tutmak için hava savunma sistemi mi alınır? S-400'leri kurmayacağımız konusunda hiç kimseye bir taahhütümüz yok" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara'da dün F-16 savaş uçakları Mürted Hava Meydan Komutanlığı çevresinde alçak uçuş yapmıştı. Uçuşların amacının 'S-400 hava savunma sistemini test etmek olduğu' ileri sürülmüş ancak resmi açıklama yapılmamıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlarken Ankara'daki uçuşların S-400 testi için olduğunu kabul etti.

Çavuşoğlu bir gazetecinin konuyla ilgili sorusu üzerine "S-400'leri kurmayacağımız ya da kullanmayacağımız konusunda hiç kimseye bir taahhüdümüz yok. Hava savunma sistemine ihtiyacımız olduğu için aldık" dedi.

Ankara semalarında S-400 bilmecesiAnkara semalarında S-400 bilmecesi

İtalyanların, SAMP-T sistemini geri çekmeye başladığını söyleyen Çavuşoğlu, "2013'te Amerikalılar, Hollandalılar ve Almanlar, sınırımızdaki Patriot bataryalarını çekmişti. İspanyollar uzattılar. Hava savunma sistemi olarak şu anda tek bir batarya var. Biz ihtiyacımız olduğu için aldık bunu. Kutuda tutmak için hava savunma sistemi mi alınır? Sayın Cumhurbaşkanımız, böyle bir taahhütte bulunmadığımızı açık ve net biçimde ABD'de de söyledi, daha sonra da söyledi. Böyle bir taahhütte de bulunmamız söz konusu değil" diye konuştu.

ABD tarafının S-400 konusundaki teknik endişesinin araştırılması için bir komisyon kurulmasını teklif ettiklerini anımsatan Çavuşoğlu, bu teklifin geçerli olduğunu başından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da söylediğini anımsattı.

NATO uzmanlarının da bu araştırmanın içinde olmasını istediklerini dile getiren Çavuşoğlu şöyle dedi: "Amerika iddialarında ciddiyse, konuya da bu şekilde yaklaşmak istiyorsa, bu uzmanlardan oluşan çalışma grubuna 'evet' demesi lazım. NATO sistemlerine zarar verir mi, vermez mi? Ancak böyle olur yoksa bir ülke böyle istedi diye karar değiştirecek ya da karar alacak bir ülke değiliz. Bunu kendilerine de net şekilde söyledik. Hatta senatörlerle toplantıda Sayın Cumhurbaşkanımız net bir şey söyledi, 'Ülkemin egemenlik sınırlarına girmenize müsaade etmem' dedi." (AA)