Mahkeme gazetecilerin üye olduğu kurumları ve kaldıkları otelleri araştıracak
BirGün gazetesi yöneticileri FETÖ suçlaması ile ilk kez yargı önüne çıktı. Mahkeme gazetecilerin kaldıkları otellerin, üye oldukları sendikaların ve dijital platformların araştırılmasını istedi.
DUVAR - BirGün gazetesi yöneticileri FETÖ üyeliği suçlaması ile bugün ilk kez çıktıkları duruşmada ifade verdi. Gazetenin yöneticilerinden İbrahim Aydın, savunmasında "Gülen örgütlenmesi CIA’in örgütlediği cemaattir, direkt gladyo örgütlenmesidir, komünizmle mücadele, yani bizimle mücadele için kuruldular" dedi.
İstanbul Adliyesi'nin Çağlayan Yerleşkesi'nde 32'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya dönemin BirGün gazetesi yöneticileri İbrahim Aydın, Barış İnce, Can Uğur ve Bülent Yılmaz katıldı. Gazete yöneticileri 'Fuat Avni' mahlaslı twitter hesabından alıntı yaparak haber yapmaları ile ilgili sorulara "2014-2015 yıllarında Fuat Avni gibi hesapların durumunun berraklaşmadığı" yanıtını verdi.
Duruşmada söz alan İbrahim Aydın, "BirGün gazetesi hiçbir tarikata, cemaate bağlı olmayan bir gazetedir. Emekten, ezilenlerden yana olan, sömürüye karşı, çevreci, şiddet ve savaş karşıtı olan bir gazetedir. Türkiye’de özellikle medyanın belirli tekellerin eline geçtikten sonra sermaye gruplarının devletten ihale alma aracı haline getirildikten sonra bağımsız gazete ihtiyacı ortaya çıkmıştı, bu gazeteyi kurduk" ifadelerini kullandı.
Aydın, sözlerine "Ben Devrimci Yol davasında yargılandım, tarikatlar, cemaatler, gladyo gibi yapılarla mücadele ettik. Tarihsel olarak bu tür yapılarla hep mücadelemiz oldu. Özellikle Gülen örgütlenmesi CIA’in örgütlediği cemaattir, direkt gladyo örgütlenmesidir, komünizmle mücadele, yani bizimle mücadele için kuruldular." diyerek devam etti.
"FETÖ gibi örgütlere destek olmakla suçlanmak utanç kaynağıdır" diyen Aydın sözlerini "Şimdi bu örgüte yardım ettik diye yargılanmak bizim için züldür. Bu davayı siyasal saldırı olarak, kalan üç beş bağımsız medyaya saldırı olarak görüyorum. İtibarsızlaştırma çalışmasıdır. Biz gücümüz yettiği kadar bağımsız habercilik yapmaya devam edeceğiz." diyerek tamamladı.
KALDIKLARI OTELLER ARAŞTIRILACAK
Mahkeme savunmaların ardından aldığı ara kararında, gazetecilerin kaldığı oteller ve aynı tarihlerde o otellerde kalmış olan kişilerin "FETÖ ile iltisakının bulunup bulunmadığı" araştırılmasına ve gazetecilerin üye oldukları dernek, sendika, meslek odalarının araştırılmasına, üyelikten ayrılmışlarsa sebebinin bulunmasını istedi.
Mahkeme, ayrıca bugüne dek aynı FETÖ'ye yönelik düzenlenen operasyonlarda alınan tanık beyanlarında veya itirafçıların sorgularında, dört gazetecinin adının geçip geçmediğini de araştırılmasına karar verdi. Ara kararda ayrıca, "Turkcell, Superonline, D-Smart şirketlerine ayrı ayrı yazı yazılarak sanıkların dijital platform aboneliklerinin olup olmadığı, abonelikleri varsa iptal edilip edilmediği, iptal edildiyse iptal edilme nedeni ve abonelik tarihlerinin ne olduğu ve Samanyolu TV, Bugün TV, Kanaltürk TV’nin yayından kaldırılış tarihinin ne olduğu hususlarının sorulması…" istendi.
Mahkeme, bir sonraki duruşmayı 5 Mart 2020 günü, saat 11.00'e erteledi. (HABER MERKEZİ)