İBB'den 'Deprem Platformu'

İstanbul Deprem Çalıştayı bitti. İBB Genel Sekreter Yardımcısı "Bir deprem platformu kuracağız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından başlatılan ve iki gün süren İstanbul Deprem Çalıştayın kapanış konuşmasında, Kanal İstanbul'a değişen Çakılcıoğlu, İstanbul için bir afet ifadelerini kullandı.

Olası İstanbul depreminde yaşanması öngörülen bir çok soruna çözüm aramak ve kayıpları en az seviyede tutarak müdahalenin hızlıca yapılması gibi bir çok konuyu ele alan ve iki gün süren İstanbul Deprem Çalıştayı bitti. Çalıştayda deprem ile ilgili bir çok proje de sunuldu.

İlk gün yüzün üzerinde sunum yapıldı. İkinci gün ise 50 masa etrafında 600'e yakın kendi alanında uzman kişi, Afet Risk Yönetimi, Acil Durum Yönetimi ve İyileştirme, Riski Anlamak, Afet Risk Finansmanı ve Transferi, Dayanıklı Mekansal Planlama ve Gelişim, Ekosistem, Doğal Kaynaklar ve İklim Değişikliği Adaptasyonu gibi konuları tartıştı.

Toplantıda İBB tarafından Afet Eğitimi Akademisi kurulması gerektiğine vurgu yapıldı, Acil Durum Yönetimi ve Kentsel Dönüşüm A.Ş kurulması gibi pek çok proje masaya yatırıldı.

'KANAL İSTANBUL BU KENT İÇİN BİR AFET'

Kanal İstanbul Projesi'nin İstanbul için bir afet olduğunu söyleyen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mehmet Çakılcıoğlu, kapanış konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Öncelikle bir alıntı yapmak istiyorum. Dün bir hocamız söylemişti. İstanbul doğuştan güzel bir kent, İstanbul'un çok güzel bir coğrafyası var. Çok güzel boğazı var. Tabi depremi konuşuyoruz ama İstanbul bu güzelliğini depreme borçlu. İstanbul Boğazı bir fay çöküntüsü. Bana göre dünyanın en güzel kentinde yaşadığımızı düşünüyorum. Dünden bir alıntı daha yapmak istiyorum. Bir akademisyen arkadaşımız dedi ki: 'Bir felaketin afet olabilmesi için çeşitli kriterler var. Kriterleri sıralarken 'Minimum 10 kişinin ölmesi ve 100 kişinin yaralanması lazım' dedi. Bu kriterlerin hepsi insan odaklı kriterler. Buradan yola çıkarsak, binlerce ağacın kesilmesi afet olmuyor. Yüzlerce hektarlık tarım arazisinin tarım dışına çıkarılması afet olmuyor. Su toplama havzalarının havza dışına çıkartılması yine afet olmuyor. Binlerce hayvanın ölmesi yine afet olmuyor. Belki tahmin etmişsinizdir Kanal İstanbul'dan söz ediyorum. Kanal İstanbul bana göre bu kent için bir afet. Olası bir deprem durumunda da, İstanbul'u çözümsüz bir noktaya götüreceğini düşünüyorum."

'20 YILDIR GEREĞİNDEN FAZLA KONUŞTUK'

Mehmet Çakıcıoğlu şöyle devam etti: "20 yıldır, 1999 depreminden beri çok konuştuk. Belki de gereğinden fazla konuştuk. 20 yıldır fay hatları yerine binaları konuşsaydık bugün çok daha farklı bir nokta da olurduk. 20 yıldır hep kirizi nasıl yöneteceğimizi konuştuk ama riski de konuşsaydık çok daha farklı bir noktada olabilirdik diye düşünüyorum. İBB bünyesinde bugüne kadar yapılan çalışmalar çok değerli çalışmalar. Herkese çok çok teşekkür ediyoruz. Deprem platformu kurmayı düşünüyoruz. Bir çok farklı kurumun, üniversitelerin ve özel sektörün de içinde olduğu siyaset üstü bir platform kurmayı düşünüyoruz. Buradaki en önemli amacımız bu süreci şeffaf ve katılımcı bir şekilde yürütebilmek. Burada sizlerin desteği çok önemli. Önümüzdeki günlerde bu platform ile ilgili sizlerle bağlantı kuracağız." (HABER MERKEZİ)