Maraş anması: Bu acı dünya döndükçe sürecek
Maraş olaylarının 41. yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma törenine çok sayıda kişi katıldı. "Bu acı yaşanmaya devam ediyor" diyen CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, kayıp mezarların yerinin açıklanması ve faillerin ortaya çıkartılmasını istedi.
DUVAR - Maraş olaylarının 41'inci yılı dolayısıyla, olaylarda hayatını kaybedenler anısına Kahramanmaraş'ta anma etkinliği düzenlendi. Etkinlik öncesinde jandarma ve polis ekipleri, Gaziantep-Kahramanmaraş kara yolunda ve Narlı otoban gişeleri çıkışında kontrol noktası oluşturdu. Kente giren tüm araçlar arandı.
Şehir dışından gelenler, aramaların ardından merkez Onikişubat ilçesi Yörükselim Mahallesi'ndeki cemevinde düzenlenen etkinliğe katıldı. Etkinlikte hayatını kaybedenler için karanfil bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, törende yaptığı konuşmada, cemevlerinde ve anmalarda alkışlamanın ile siyasetin olmaması gerektiğini söyledi.
Öztunç, 41 yıl önce büyük bir acı yaşandığını belirterek, "Bu acı yaşanmaya devam ediyor. Dünya döndükçe de devam edecek" dedi. İki taleplerinin olduğunu söyleyen Ali Öztunç, şöyle devam etti:
Maraş’ta vahşet, direniş ve işkence
"Birinci talebimiz; kayıp mezarların yerinin gösterilmesi. Toplu ya da ayrı ayrı kayıp mezarlar gösterilmeli. Düşünün ailenizin bir ferdini kaybediyorsunuz, mezar yerini bilmiyorsunuz. Bundan daha büyük bir acı olur mu? Olmaz. Bir an evvel mezar yerlerinin gösterilmesi gerekiyor. Bu konuda geçtiğimiz günlerde bir girişimimiz oldu. İkinci konu; Genelkurmay arşivleri bir an önce açıklanmalı. Bu arşivler incelenmeli ve bütün detaylar ortaya çıkartılmalı. Bütün detaylar ortaya çıkartılırsa, kim ne yaptı, kimler toplumu bu noktaya getirdi, onların hepsi ortaya çıkar."
Anma komitesi adına Erenler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Müslüm İbili ise Kahramanmaraş halkının barış, kardeşlik ve hoşgörü içinde ayrışmayı değil kucaklaşmayı arzu etmekte olduğuna inandığını belirtti. 41 yıl önce yaşanan olayları "insanlık suçu" olarak değerlendiren İbili, bunun da kınanması gerektiğini söyledi.
Yıllar önce yaşanan acıyı Kahramanmaraşlılara yaşatanları kınadıklarını dile getiren Müslüm İbili, şöyle konuştu: "Yüz yıllardır mazisi olan Anadolu topraklarında birlikte yaşayan Alevi'siyle, Sünni'siyle, Kürt'üyle, Laz'ıyla, Çerkez'iyle inançları, kültürleri, yaşamları farklı olsa bile hepimiz kendi inançlarına göre yaşamaya çalışan bir toplumuz. Bu ülkede daha mutlu olmanın, huzurlu eşit yurttaşlık temelinde yaşamanın koşullarını hep birlikte yaratmak zorundayız. Bu vesileyle ülkemizde ve dünyada barış, kardeşlik, huzur olması dileklerimizle, 'Hak Muhammed Ali' milletimizi, varlığımızı ve birliğimizi daim eylesin."
Etkinlikte "Gülbeng" okundu, semah gösterisi yapıldı. Vatandaşlara cemevinde lokma ikram edildi. Törene, HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen ve HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş da katıldı. (AA)