Sinan Aygün: 25 milyon TL'yi okul için istediler

Ankara’daki TOGO Kuleleri mühürlenince Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve meclis üyelerini kendisinden rüşvet istemekle suçlayan eski CHP milletvekili Sinan Aygün düzenlediği basın toplantısında iddialarını tekrarladı. Sinan Aygün, CHP'li bazı meclis üyelerinin kendisini belediyeye çağırdığını ve rüşvet istediklerini ileri sürdü. Aygün, 'FETÖ'cü olduğu iddiasını da reddetti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP eski Milletvekili ve iş insanı Sinan Aygün’ün sahibi olduğu Togo Kuleleri imar değişikliğine ilişkin mahkeme kararları gerekçe gösterilerek Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından mühürlendi. Aygün, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile CHP’li 3 belediye meclis üyesi hakkında ‘rüşvet’ iddiasıyla suç duyurusunda bulunmasının ardından bugün (23 Aralık) inşaatta bulunan ofisinde basın açıklaması yaptı.

Basın mensuplarına metre hediye ederek toplantıya başlayan Aygün, “Mansur Yavaş’a da bunu hediye edeceğim. Gelsin benim inşaatımı ölçsün” dedi. Perşembe günü belediyeye çağrıldığını ve 8 CHP’li meclis üyesiyle grup odasında görüştüğünü iddia eden Aygün, “Abi ne vereceksin dediler. Sizde hiç mi korku yok. Benle bu konuyu nasıl konuşursunuz? Niye para istiyorsunuz, istinafa müracaat etmemek için?” dedi. Aygün’ün açıklamaları özetle şöyle:

GERİ KALAN 79 DOSYAYI AÇ: Belediye Başkanı, şahsım ve inşaatım hakkında hiçbir ipe sapa gelmeyen eline verileni okuyan bir belediye başkanı oldu. Önceki belediye yönetimini parsel parsel imar rantı yapmakla suçlamış. 80 dosya olduğunu bu rantın 30 katrilyon olduğunu söyledi. Mansur Yavaş’a çağrım var. Geri kalan 79 dosyayı aç. 30 katrilyonu, benim hesabını yaptığım gibi 950 trilyondan yaptıysa vay bu belediye başkanının haline. Hangi inşaat mühürlenecek, hangi şirket zarara uğratılacak bunun peşinde."

YAVAŞ 79 İNŞAATI NE ZAMAN MÜHÜRLEYECEK?: Mimarlar Odası denen kurumun önüne gelene dava açması, özel sektöre devlete dava açması. Yeni daire alacak müşterilerin büyük çoğunluğu artık 'Burada mahkemelik durum var mı?' diye soruyor. Ankara’da Mimarlar Odası’nın açtığı 500’e yakın dava var. Yavaş, 79 inşaatı ne zaman mühürleyecek? Acaba okul pazarlığı var mı? Benim başıma geldi. Diyor ki inşaatın yapıldığı arsa 20 bin metrekare. Eee be cahil adam 20 bin metrekare değil ki. İddia edildiği gibi köylünün arsasını alma durumu yok. 'Villaları yıkıyor gökdelen yapıyor' diyorlar. Bütün Ankara’daki müteahhitler zan altında. Bu arsanın 2 bin 722 metresi şahsıma aittir. Diğeri Togo ailesinindir.

LONDRA’DA KİMİN EVİ VAR?: Sanayi alanı olarak gözüküyordu. Maddelere uygun olarak plan değişikliği yaptık. Kentsel etki değerlendirmesi raporu hazırladık. Belediyeden 'Emsal 2.5 verin' dedik. Melih Gökçek vermedi. 2.1 verdiler. ‘Benden para istediler’ açıklaması yapıyorum, o da bana (Yavaş’ı kastederek) 'Sinan Aygün FETÖ’cü diyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunuyorum 'Arsanın yüzde ellisine el koysunlar' diyor. Beni FETÖ’ye nasıl bağlamaya çalışıyor? 'FETÖ’cü dediği benim ortaklarım. Bir insanın FETÖ’cü abisinin olması suçların şahsiliği ilkesine aykırıdır. Ortaklarım satmak istedi 'Alamam' dedim, onlar beni mahkemeye verdi. Yapacak bir şey kalmayınca 136 metresini aldık. Geri kalanını da Mehmet Akgül’den aldım. Bunu da ticaret mahkemesi kararıyla yaptım. Parayı da mahkeme veznesine yatırdım. Götürdüm parayı devlete teslim ettim. Tapuların tamamını aldım. 'Yurt dışına para yatırdı' diyor. Bu yıl 40’ıncı yılım, yurt dışına bir kuruş para yollamadım. Londra’da kimin evi, kimlerin şirketleri var bir de bunu araştırın. FETÖ’cülükle suçlanacak en son insan benim.

FETÖCÜ OLSAM BAŞIMA BUNLAR GELİR Mİ? Ergenekon hakimleri denen alçaklar yargılanıyorlar. Biz de müdahiliz. Davalara gidiyorum. Yapmış olduğum hakaretlerden dolayı FETÖ’cü savcılar beni savcılığa şikayet etmiş. Niye; FETÖ’ye hakaretten. Dedim 'Açarsanız açın.' Savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Bu olay 1 Temmuz 2019’da oluyor. Ben FETÖ’cü olsam başıma bunlar gelir miydi?

ALSIN BURAYI YURT YAPSIN: İnşaatı 25 bin metrekare yapmam gerekirken 120 bin metrekare yapmışım. Bu adam Ankara’yı yönetecek. Bu kadar yanlış hesap olması mümkün değil. Elde ettiğim rant 950 milyon liraymış. Ben bu arsayı da binayı da ona veriyorum. Burayı gelsin 550 milyona benden alsın. Karşıda ODTÜ var, alsın burayı yurt yapsın.

YAPTIKLARIMIZ MEVZUATA UYGUN: Buraya 25 bin metrekare inşaat yapılamazdı. 22 bin 500 metrekare inşaat yaptım ben. 26 bin metrekare işe yarayan alan var. Mansur Yavaş’ın teknik bilgisi olmadığı için otoparkı, kazan dairesini satacağımı sanıyor. Gelsin inşaatımı ölçsün. Ben bu saatten sonra belediyeden iskan alamam. Çevre Bakanlığı, Mimarlar Odası dahil onlar benim inşaatımı denetlesin raporumu o versin. Para eden alan 26 bin metrekare. Yaptıklarımızın tamamı mevzuata uygundur.

YAVAŞ’A OY VEREN BİRİ OLARAK: Binanın kotunu Eskişehir yolundan almış, kot kazanmış diyor. Ben Mansur Yavaş’a oy veren biri olarak söylüyorum. Ben bu belgeleri toplamıyordum başıma böyle iş gelecek diye. Eskişehir yolu üzerindeki AVM’lerin hepsinin girişi buradan, caddeden.

OKULU DURDURDUK: Ben Koç Kuleleri’ni bitirince babamın hayrına okul yapmaya karar verdim. Ankara Valiliği’ne başvurdum ve belge çıktı 16 Mart 2017’de. Ben okulu aldım, başladım. Okulun ruhsatını aldım. Ben bunu yaptıktan sonra Melih Gökçek 'Sen bunu bağışlamışsın valiliğe, bizim vasıtamızla bağışlasan olur mu?' dedi. 12 Nisan 2017'de bu okulu büyükşehir belediyesine verelim dedim. Vali bey, 'Melih böyle diyorsa tamam' dedi. Çankaya Belediyesi’ne başvurduk ruhsatını aldık. Sigortasını, hafriyatını, iş güvenlik sözleşmesini yaptık ve okula başladık. Okul devam ederken 17’nci İdare Mahkemesi, 'Okul yapılması plan değişikliği Anayasa’ya aykırıdır' dedi. Üst mahkeme de iptal kararı verince okulu durdurduk.

BELEDİYEDE RÜŞVET İSTEDİLER: Yavaş diyor ki, ‘Biz 25 milyonu okul için istedik.’ Cahil adam, sen 25 milyonu nereden biliyorsun? Bu okulun maliyeti 6-7 milyon liradır. Asgari maliyeti arsa dahil 7 milyon. Belediye Meclis üyesi Berkay Gökçınar, sen hangi sıfatla benle konuşuyorsun? Beni perşembe günü belediyeye çağırdılar. Grup odasına girdik 8 meclis üyesi. 'Abi ne vereceksin?' dediler. 'Sizde hiç mi korku yok. Benle bu konuyu nasıl konuşursunuz?' dediler. Niye para istiyorsunuz, istinata müracaat etmek için. Orada şüphelendim. Benle bu pazarlık yapılıyor, hukuk müşaviri, imar müşaviri yok. 'Burasının ruhsatı iptal olursa belediye olarak tazminat öderiz' dedi birisi. Bu Mansur’dan Ankara’nın çekeceği var.

28 DAKİKADA NE OLDU?: Adamlar birden fazla kez girip çıkıyor buraya. 'Yapmayın istinafa taşıyın' diyorum. 'Ruhsatım iptal olursa siz kaybetmiş oluyorsunuz, ruhsatı sizden aldım' diyorum. Mansur Yavaş’a, özel kalemine dilekçe veriyorum. Durdular durdular 17.00’de süre bitiyor. 16.57’de UYAP’a istinaf başvurusu yaptılar. 17.25’te geri çekme dilekçesi veriyorlar. 28 dakikada ne oldu? Birisi diyor ki Sinan Aygün’ün kardeşi çağırdı da gittik diyor. Yalan. Birisi de Mansur Yavaş görevlendirdi diyor. Berkay Gökçınar 'Okulu sordum' diyor. 'Kaç para bir okul?' diyor. 'Abi ben bilmiyorum' diyor. 25 milyonu ben ne yapacağım? Götürüp belediyeye mi vereceğim bavulla?

İSTİNAFA MÜRACAAT ETSELERDİ ŞİKAYETÇİ OLMAYACAKTIM

Sinan Aygün'ün gazetecilerin sorularına verdiği yanıtlar ise şöyle:

O kişiler 25 milyonu kendi ceplerine indirmek için mi istediler?

Hayır öyle bir şey yoktur. Okul için istediler. Bağırdım, çağırdım gittiler. Röportajlarında okul için istedik diyorlar. Yav okul yaptıramazsın. Buradaki görüşmede okul lafı geçmedi. Ben konuyu açtım.

Mayıs ayında oran da verdiniz. Nisan ayında alınmış karara rağmen inşaata mı devam ettiniz?

Ben davanın hiçbir yerinde yokum. Bana kimse bir şey yazmadı. Üst mahkeme bu kararı bozdu ve durduramazsınız dedi. 2019’un 4’üncü ayında da 27. kattaydım.

Kılıçdaroğlu Yavaş’ın yanında yer aldı. Hakkınızda disiplin soruşturması başlatıldı. Buna dair ne dersiniz?

'Sinan Aygün’ün üyelikle bağdaşmayan hareketleri' diyorlar. Rüşvet isteniyor diye önce kendisine (Kılıçdaroğlu’nu kastederek) söylenmiş, sonra yargıya söylenmiş. 'Para isteyeni ihbar eden partiden çıkarılsın' diye bir şey varsa çıkarsınlar.

 MHP’li meclis üyesi, 'Bu imar değişikliği 15 Temmuz günü yapıldı' dedi. Mansur Yavaş da sizin için suç duyurusunda bulundu, ne dersiniz?

Gayet doğal hakkı, suç duyurusunda bulunabilir. 15 Temmuz günü 51 karar çıktı belediyeden. Meclis saat 18.00’de bitti, darbe gece oldu. Ben darbe gecesi sokaklardaydım. AK Parti Genel Merkezi'nde halkı sokağa davet ediyordum. FETÖ'den benim kadar şu masadaki kimse çekmemiştir.

Buradaki görüşmeye dair ses kaydı var mı? Belediyede 8 üye ile görüştüğünüzü söylediniz ama üçünden şikayetçi oldunuz. Diğer beşinden neden olmadınız?

Ben hiç bir yerde ses kaydı demedim. Sadece görüntüler var dedim. Mahkemeye de bunu sunacağım. Beş meclis üyesinden şikayetçi olmadım 'Aaa bile demediler. Hiç ses çıkarmadılar.

Belediye istinafa başvursaydı bu okul yaptırma iddialarını kamuoyuyla paylaşacak mıydınız?

İstinafa müracaat etmiş olsalardı şikayetçi olmayacaktım.

Sedat Peker’le birlikte verdiğiniz görüntü de sosyal medyada çok tartışıldı. O görüntü ne zamana ait?

Mart 2019’da onun da şu arkada mahkemesi vardı. Bahsettiğim davayla ilgili o da müdahildi. Orada karşılaştık. Sedat Peker’i tanırım. Ankara’da bir kaç düğünde açılışlarda tanıştık. Ofisime davet ettim, çay içtik.