Erdoğan'dan Libya'nın komşusu Tunus'a sürpriz ziyaret

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Doğu Akdeniz'deki gerilim açısından kritik bir ziyaret gerçekleştiriyor. Erdoğan, Türkiye'nin deniz sınırı anlaşması imzaladığı ve asker gönderme ihtimali bulunan Libya'nın komşusu Tunus'a gitti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin asker gönderme ihtimali konuşulan Libya'nın komşusu Tunus'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın yanı sıra MİT Başkanı Hakan Fidan eşlik ediyor.

Ziyaret öncesinde Erdoğan'ın bugünkü programları ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun bir basın toplantısı iptal edilmişti. Erdoğan'ın, ekim ayında seçilen Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile görüşeceği belirtildi. Erdoğan aynı zamanda, Said'in göreve gelmesinden bu yana ağırladığı ilk yabancı lider olacak.

RUSYA ZİYARETİNDEN BİR GÜN SONRA

Ziyaretin, Türkiye'den bir heyetin dün Rusya'ya giderek Libya'daki durumu görüşmesinin hemen ardından gelmesi dikkat çekti.

Rusya'nın, Libya'daki iç savaşta doğudaki hükümeti ve General Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu'nu desteklediği biliniyor. Bu ordu aynı zamanda, Fransa, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve önemli Arap ülkelerince destekleniyor.

BM tarafından tanınan Trablus hükümetine ise İtalya, Türkiye ve Katar destek veriyor. Türkiye'nin Trablus hükümetiyle yaptığı deniz sınırı anlaşmasıysa, Yunanistan'ın tepkisini çekmişti. Ankara, bu anlaşma ile Türkiye'nin Doğu Akdeniz'dek haklarının korunduğunu vurguluyor. Trablus'la yapılan ikinci bir anlaşma da, Türkiye'nin iç savaşta Hafter'e karşı Trablus hükümetine askeri destek vermesinin önünü açıyordu. (DIŞ HABERLER)

The Guardian: Libya'da Hafter güçlerine yüzlerce Sudanlı paralı asker katıldıThe Guardian: Libya'da Hafter güçlerine yüzlerce Sudanlı paralı asker katıldı