Bakanlık’tan ‘gölge öğretmen’ yazısı
Milli Eğitim Bakanlığı, otizmli öğrencilerin sosyal ve öz bakım becerilerinin desteklemesini sağlayan ‘gölge abla’ olarak adlandırılan kişilerin okulda bulunmasına ilişkin ilçe milli eğitim müdürlüklerine yazı gönderdi. İstanbul Otizm Gönülleri Derneği Başkanı Sedef Erkan, bazı okulların mevzuatı gerekçe göstererek ailelerin temin ettiği gölge öğretmeni kabul etmediklerini söyledi. Erkan, “Gölge öğretmenleri devlet temin etmeli. O zaman birçok özel çocuk kaynaştırma sistemine katılabilir” dedi.
ANKARA - Aksaray'da bir ilkokulda otizmli öğrenciler, ‘çocuklara zarar verdiği’ gerekçesiyle veliler tarafından istenmemiş ve okuldan gitmeleri yönünde yuhalanmışlardı. Aileler, ‘gölge abla’ olarak adlandırdıkları eğitmenlere ilişkin okullardaki mevzuatın düzenlenmesini, bu uygulamanın devlet tarafından karşılanmasına dair çağrıda bulunmuştu. Ailelerin ve sivil toplum kuruluşlarının çağrısı kısmen de olsa karşılık buldu.
BAKANLIK: GÖLGE ÖĞRETMEN OKULDA BULUNABİLİR
Özel çocuklara okul yıllarında rehberlik eden, öğrencilerin akademik, sosyal ve öz bakım becerilerini okul ortamında desteklemesini sağlayan ‘gölge abla’ olarak adlandırılan eğitmenler, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı yazı kapsamında okulda bulundurulabilecek. Bakanlığın 6 Ocak tarihinde il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazıda, öğrenci velileri ve sivil toplumdan kuruluşları tarafından genel müdürlüğe gelen çok yoğun talepler olduğuna dikkat çekildi. Gelen talepler doğrultusunda gerekli mevzuat değişikliği çalışmalarının devam ettiği hatırlatılarak, mevzuat çalışmaları tamamlanana kadar otizmli öğrencilerin sınıf içerisinde ve dışında ‘kolaylaştırıcı’ olarak tanımladığı kişilerin belirlenmesi, belirlenen kişinin sınıf içinde ve dışında öğrenciye yardımcı olmak üzere okulda bulunmasının kabul edildiği ifade edildi.
'BAZI OKULLAR GÖLGE ÖĞRETMEN KABUL ETMİYORDU!'
İstanbul Otizm Gönülleri Derneği Başkanı Sedef Erkan, ‘gölge öğretmen’ düzenlemesinin yeni bir uygulama olmadığına dikkat çekerek, bazı okulların mevzuatı gerekçe göstererek ailelerin temin ettiği gölge öğretmeni kabul etmediklerini söyledi. Erkan, “Oğlum 7 senedir temin ettiğimiz gölge öğretmen ile okula gidiyor. Buradaki sorun, bazı okulların mevzuatta madde yok diyerek ailelerin götürdüğü gölge öğretmenleri kabul etmiyordu. Şimdi mevzuata konulması için çalışma yapılıyor. Bir yandan da o zamana kadar kolaylaştırıcı adını verdikleri kişileri kabul etmelerine dair bir karar bu” dedi.
GÖLGE ÖĞRETMENE ‘DEVLET DESTEĞİ’ ŞART
Söz konusu kararın geçici olduğunu, asıl ihtiyacın ‘gölge öğretmen’ temin edemeyecek aileleri de içeren yeni bir mevzuat değişikliyle giderilebileceğini belirten Erkan, şöyle konuştu:
“’Kaynaştırma sistemine uygun değildir’ denilerek bu sistemin dışında tutulan ve rapor verilmeyen öğrencilerin bir kısmının ailesi gölge öğretmen temin edemediği için bu şekilde rapor alıyor çocuğuna. Aslında birçok özel çocuk, uygulamanın devlet tarafından üstlenilmesi durumunda kaynaştırma eğitimi içine dahil olabilecek. Bu sadece otizmli bireyler için değil, zihinsel engelli, down sendromlu öğrenciler için de geçerli olmalı.”