İBB'de karar çıktı: Faytonlar satın alınıyor
Adalar'daki faytonların ulaşım aracı olmaktan çıkarılması için satın alınması İBB Meclisi'nde oy birliği ile kabul edildi. Fayton başına 300 bin TL ödenecek. Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, birkaç faytonun kalabileceğini, bunun sembolik olacağını, konuyu daha sonra değerlendireceklerini söyledi.
DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geçen yılın aralık ayında Adalar’daki yüzlerce atın yakalandıkları ruam hastalığı sonrası itlaf edilmesiyle büyüyen fayton krizinde somut bir adım attı. Faytonları ulaşım aracı olmaktan çıkarmak isteyen İBB, faytonların sahiplerinden satın alınması yönündeki kararı Belediye Meclisi'nden geçirdi.
İBB'nin pazartesi günü yapılan Ocak ayı ilk meclis toplantısında Adalar'da toplu taşımacılıkta kullanılan at ve araçlarıyla birlikte tescilli fayton plakalarının satın alınmasıyla ilgili Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nün teklifi görüşülmüştü. Görüşmenin ardından teklif, ilgili komisyona gönderildi. Komisyon raporu bugün İBB Meclisi'nde gündeme geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Adalar'daki faytonların satın alınması İBB Meclisi'nde oy birliği ile kabul edildi. Fayton başına 300 bin TL ödenecek. Kabul edilen raporda şöyle deniliyor:
"25 Aralık 2019 tarihli İl Trafik Komisyonu kararı uyarınca, Adalar Belediyesi tarafından tescil edilmiş olan ve Adalar ilçesinde taşımacılık faaliyetinde kullanılan, araçlarıyla birlikte toplam 277 adet tescilli fayton plakasının adedinin 250.000 TL bedelle İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından, sahipliği Tek Tırnaklı Hayvan Kimlik Belgesiyle belirlenen atların adedinin 4.000 TL bedelle(fayton başına en fazla 6 at) Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü tarafından satın alınması ve ulaşım hizmetinin UKOME tarafından belirlenecek sayıdaki elektrikli araçla yapılması uygun görülmüştür."
BEDEL 300 BİNE ÇIKTI, ERDEM GÜL TEŞEKKÜR ETTİ
Komisyon raporlarında faytonların her biri için belirlenen 250 bin TL bedel, Meclis görüşmeleri sırasında 300'er bin TL'ye çıkartıldı. Kararla ilgili olarak söz alan Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, meclis üyelerine teşekkür konuşması yaptı. Birkaç faytonunu kalabileceğini, ancak bunun sembolik olacağını, ulaşım aracı olmayacağını, bu konunun daha sonra değerlendirileceğini söyledi.
Faytonculuk yapanların atlara eziyet ettiği şeklinde bir algı olduğunu, 3-4 kuşaktır bu işi yapan bir esnaf kitlesinin olduğunu anlatan Gül, algının bir itibarsızlaştırmaya yol açtığını, onların da çoluk çocuğu olduğunu, onlarla dayanışma içinde olunması gerektiğini vurguladı. Gül ayrıca adada bulunan bütün atların ada dışına çıkartılacağını ancak onların hayvan haklarına uygun bir şekilde yaşaması için gerekenlerin yapılacağını da sözlerine ekledi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Aralık ayında yaptığı açıklamada Adalar'da ulaşımın elektrikli araçlarla sağlanacağını açıklamıştı. Adalar'da faytonların kaldırılacağını, ulaşımın elektrikli araçlarla yapılacağını söyleyen İmamoğlu, turistik amaçlı 35 fayton önerisiyle ilgili olarak "Turizm amaçlı da olsa, göstermelik de olsa bu 35 fayton sürecine de şahsen ben de karşıyım" diye konuşmuştu.
CHP'Lİ KARACA: ATLARIMIZ EZİYETTEN KURTULACAK
TBMM’de Hayvan Hakları Kanunu’nun yasalaşması için çağrıda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüştüğünü belirtti ve Adalar’daki fayton sorununun çözümüyle ilgili alınan kararı anlattı. Karaca, Adalar’da atlı faytonların tamamen kalkması için İBB Başkanı ve İstanbul Valisi arasında görüş birliğine varıldığını, faytonlara koşulan atların Belediye tarafından satın alınarak atların hayatının sonuna kadar kalacağı rehabilitasyon merkezlerinin altyapısının Mart sonuna dek kadar biteceğini, Adalar’da elektrikli araçların kullanılacağını, faytoncuların sorunlarının da giderileceğini, İBB Komisyonu’nda alınacak kabul kararıyla faytonculara maddi destek sağlanacağını söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca “Bugüne kadar yük taşıma için kullanılan atlarımızın eziyetten kurtulması sağlanmış olacak” dedi. (HABER MERKEZİ)