Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'a Hafter tepkisi: Bu beyhude çabalar bir sonuç vermeyecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya'daki iç savaşın taraflarından Halife Hafter'in Yunanistan tarafından konuk edilmesini eleştirdi. "Yunanistan diyalog yerine meşru hükümetle diplomatik ilişkileri kesti" diyen Çavuşoğlu, "Bunun arkasında deniz yetki alanı iddialarını Libya'ya da empoze etme gayretleri var. Bu beyhude çabaları bir sonuç vermeyecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'i konuk etmesi ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın "Hafter'i Serrac (Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Sarrac) ile Erdoğan'ın imzaladığı kanunsuz anlaşmaların geçersizliğinin tanınmasını başarması konusunda cesaretlendirdik” açıklamasına tepki gösterdi.

Yazılı açıklama yapan Türkiye'nin askeri işbirliği ve deniz yetki anlaşmaların BM tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'yle imzaladığını hatırlattı.

"Libya'daki meşru hükümetle yaptığımız iki mutabakat muhtırası Yunanistan'ın eteklerini tutuşturdu" diyen Çavuşoğlu, "Diyalog yerine meşru hükümetle diplomatik ilişkileri kestiler. Ne yazık ki, 'Düşmanımın düşmanı dostumdur' anlayışı ile hareket ediyorlar" dedi.

Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama konusundaki tezlerini "Libya'ya empoze etmeye çalıştığını" söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Aslında bunun arkasında deniz yetki alanı iddialarını Libya'ya da empoze etme gayretleri var. Geçtiğimiz yıllarda da Girit'in güneyinde Libya'nın hak ve çıkarlarını gasp edecek şekilde petrol ve doğal gaz ruhsat sahaları belirlemişlerdi. Bu durum karşısında Libya'nın meşru hükümeti de haklarını korumak için bizimle mutabakat muhtırası imzaladı. Yunanistan'ın Hafter'i ülkesine çağırması ve kendi ulusal gündemini ön plana çıkarması Libya'ya barış getirme yönündeki çabaları sabote ediyor. Bu beyhude çabaların bir sonuç vermeyeceğini, boşa kürek çektiklerini Yunan dostlarımıza hatırlatmak isteriz." (HABER MERKEZİ)

Halife Hafter, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'le görüştüHalife Hafter, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'le görüştü