Ankara YHT kazası davasında ikinci duruşma: Mahkeme başkanı 'Korkunun ecele faydası yok' dedi

Ankara’da 2018 yılının Aralık ayında meydana gelen ve üçü makinist dokuz kişinin öldüğü yüksek hızlı tren kazasına ilişkin açılan davanın ikinci duruşması Ankara Adliyesi’nde başladı. Mahkeme başkanı, yaralı kurtulduğu kaza sonrası trene binmeye korktuğunu söyleyen mağdura “Korkunun ecele faydası yok diye bir atasözü vardı” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara’da 13 Aralık 2018 tarihinde dokuz kişinin öldüğü onlarca kişinin yaralandığı hızlı tren kazasına ilişkin 10 sanık hakkında açılan davanın ikinci duruşması Ankara 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.

Ankara ile Konya arasında sefer yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile rayları kontrol için bulunan kılavuz trenin çarpışması sonucu meydana gelen kazaya ilişkin davanın ilk duruşmasında 10 sanık dinlenmişti. İkinci duruşmaya ise kazada yaşamını yitirenlerin yakınlarının ve yaralıların ifadeleriyle devam edilecek.

İKİ TUTUKLU SANIK TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Kazaya ilişkin açılan davanın ilk duruşması 13 Ocak tarihinde görülmüştü. İlk duruşmada bir yılı aşkın süredir cezaevinde tutulan hareket memuru Sinan Yavuz ve trafik kontrolörü Emin Ercan Erbey’in tahliyesine, tren teşkil memuru Osman Yıldırım’ın ise tutukluluğunun devamına karar vermişti.

HKP AVUKATI BİNALİ YILDIRIM’DAN DA ŞİKAYETÇİ OLDU

Kazadan yaralı kurtulan Hakan Çavdar ilk ifade veren müşteki oldu. Tüm sorumlulardan şikayetçi olduğunu söyleyen Çavdar, “Olay esnasında Konya’ya çalışmaya gidiyordum. İki ay iş göremez şekilde evde kaldım” dedi.

Halkın Kurtuluş Partisi avukatı Doğan Erkan TCDD çalışan bir üye vasıtasıyla davaya katılmak istediklerini belirtti. “Türkiye’de pamuk ipliğine bağlı yaşıyoruz” diyen Erkan, “Bu kentte milletvekili adayı oldum. Bu şehir rantla yönetiliyor. Biz rant yerine bilim yönetsin. Cahit Turan, 2016 yılına kadar Ulaştırma Bakanlığı yağan Binali Yıldırım, Lütfi Elvan ve sinyalizasyon ihalesini alanlardan şikayetçiyiz” ifadelerini kullandı.

“Kırılmadık yerim kalmadı” diyen kazadan yaralı kurtulanlardan Adem Şahin Çetin, “Psikolojim bozuldu. Sanıklardan ve sanık olmayanlardan da şikayetçiyim” dedi. Bir diğer yaralı Ahmet Elmas ise, “Dizimden yara aldım. Hastanede tedavi gördüm. İnşaat işleri yapıyorum 40 gün işe gidemedim. Sanıklardan şikayetçiyim” dedi. Yaralı kurtulan bir diğer isim Aydın Can Akdur ise, “Anlatacak çok bir şey yok. Adaletin yerini bulması için tüm sanıklardan şikayetçiyim” dedi.

HAKİMDEN KAZAYI ANLATAN MAĞDURA: KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK

Sağlık çalışanı olan ve yaralanan Burcu Borulday ifadesinde, “Böyle bir sistem tam kurulmadan açıldığı için en yetkili kişiden şikayetçiyim. Ben bir yıla yakın psikolojik tedavi aldım ve hala yalnız uyuyamıyorum. Siz geçen duruşmadan sonra yüksek hızlı trene bindirir misiniz bilmiyorum ama ben bindirmem” dedi.

Mahkeme başkanı ise, “O kadar karamsar olmaya gerek yok. Bizim hakim arkadaşımız Konya’ya gidip geliyor” yanıtını verdi. Yaralı Borulday bu ifadelerin ardından “Her gördüğüm insana yüksek hızlı trene binmeyin demeye devam ediyorum” dedi.

İşi gereği hâlâ trene bindiğini söyleyen kazadan yaralı kurtulanlardan Ayşe Nevin Sert, “İlk duruşmadan sonra iyice karamsar oldum. Burada konuşulanlar beni trene dair daha da korkuttu. Herkesten şikayetçiyim” dedi.

Mahkeme başkanı bu sözler üzerine ise “Korkunun ecele faydası yok diye bir atasözü vardı” dedi.

Ankara YHT kazası davasında ilk duruşma: Üç tutuklu sanıktan ikisine tahliye kararıAnkara YHT kazası davasında ilk duruşma: Üç tutuklu sanıktan ikisine tahliye kararı

MAHKEME BAŞKANINDAN PSİKOLOJİK TEDAVİ GÖREN YARALIYA: O İLAÇLARI KULLANMA

Kazada kaburgası kırılan ve bir hafta yoğun bakımda kalan Fevzi Karayel, "Sosyal medyada insanlarla dalga geçen İsa Apaydın başta olmak üzere herkesten şikayetçiyim. Çok başarılı bir yılı geride bıraktık diyen eski TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın’dan özellikle şikayetçiyim” diye konuştu.

Kazadan yaralı kurtulan ve psikolojik tedavi aldığını söyleyen Gizem Nida Çınar, “Hala ilaç kullanıyorum. Şikayetçiyim” diye konuştu. Bu sözlerin ardından mahkeme başkanı, “Bence o ilaçları kullanma” dedi. Bu sözler üzerine kazadan yaralı kurtulan Çınar, “O ilaçlar olmadan iyi olamıyorum” yanıtını verdi.

Kazada yaşamını yitiren Kübra Yılmaz’ın annesi Esma Yılmaz, “Kızımı benden alanlardan şikayetçiyim” dedi. Kübra Yılmaz’ın nişanlısı Turhan Sapancı ise “Çok büyük bir acı yaşadık. Mutlu bir yuva kuracakken, evlat sevmeyi hayal ederken bir anda hayatım paramparça oldu. Sorumlu olanlardan şikayetçiyim” diye konuştu.

‘İNSAN HAYATININ NE KADAR UCUZ OLDUĞUNU GÖRDÜM’

Kazadan yaralı kurtulan Murat Demirci, “O günden sonra işim gereği sürekli seyahat etmem gerekiyor ama edemiyorum. Zorunda kalırsam otobüsle gidiyorum. Hastanede il sağlık müdürü aramıştı. Bir daha kendisine ulaşamadım. Telefonda benimle Ulaştırma Bakanı konuşmuştu. Kurtulmamı mucize olarak nitelendirdiler. Benim kurtuluşum mu mucize yoksa bu yüzyılda bu kazaya neden olanların mı yaptığı mucize? Şikayetçi olmayı düşünmüyordum ama geçen duruşmada insan hayatının ne kadar ucuz olduğunu gördüm” diye konuştu.

MAHKEME BAŞKANI: KİMSE BU DAVAYI ALMAK İSTEMEZ

Kazada yaralanan Nurgül Latin, sık sık Konya’ya ders vermek için gittiğini ve o gün yaşadıklarını anlattı. Latin, “İki yıl önce de bu hatta yirmi dakika geri geri gelmişti tren. Açıklama yapılmamıştı ben de makas kaçırıldı diye düşünmüştüm” dedi. Mahkeme başkanının, “Bunu bize neden anlatıyorsunuz” sorusuna ise Latin, “Daha önce de olabiliyor demek ki bunu vurgulamaya çalışıyorum. Bu devirde böyle bir sistemde böyle bir şey çok yazık. Kim hesap vermesi gerekiyorsa versin” dedi.

Müşteki ifadeleri sırasında söz alan mağdur avukatlarından Adem Kaplan reddi hakim talebinde bulunacağını söyledi. Bunun üzerine mahkeme başkanı, “Ne kadar meraklısınız reddi hakim talebinde bulunmaya. Hiç kimse bu davayı almak istemez” dedi.

TCDD DOSYAYA MÜDAHİL OLARAK KATILMAK İSTEDİ

Kazaya karışan kılavuz trenin ikinci makinisti Kenan Kenan Günay ifade verdi. Günay, “Olay günü arka kabine seyir sefer bilgilerini girdiğimiz tableti almaya gittim. Merhum birinci makinist Kadir Ünal o sırada trafik kontrolörleri Emin Ercan Bey ile görüşmüş. Ankara’dan hızlı tren çıkacağını öğrenmiş. Bundan dolayı bizim Eryaman’dan Hipodrom’a kadar gelmemizi ve tekrar görüşmemizi söylemiş. Kazanın nasıl olduğunu geçirdiğim travmadan dolayı hatırlamıyorum. Ben TCDD 2’nci Bölge personeliyim. YHT’ler ise 8’inci bölgeye bağlı. Burada görev almamamız gerekiyor. Kurumun ders çıkarıp bunların önlemini almasını istiyorum” dedi.

Mağdur beyanlarının ardından TCDD Genel Müdürlüğü’nün avukatları Mustafa Örencik ve Coşkun Türkmen, TCDD’nin davaya katılma talebini iletti. Mahkeme başkanı “TCDD’nin gördüğü zarar nedir” dedi. Avukat Örencik, “İddianamede TCDD suçtan zarar gören olarak yazılmıştır. Biz davaya müdahil olarak katılmak istiyoruz” yanıtını verdi.

Kazada ölen makinistlerin TCDD Taşımacılık A.Ş.’ye bağlı çalıştığını söyleyen TCDD Genel Müdürlüğü Avukatı Coşkun Türkmen, “Raporlarda rahmetli makinistlerin de kusurlu olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle tüm kusur idarede olmadığı için davaya müdahil olmak istiyoruz. Makinistler de hayatta olsaydı burada sanık olacaklardı” dedi.

TCDD Taşımacılık A.Ş. Avukatı Selma Doman ise, “Ölenlere rahmet diliyoruz. Kaza meydana geldiği için şirketin zararı bulunmaktadır ve davaya katılmak istiyoruz” dedi.

Sanık Sinan Yavuz’un avukatı Erdem Elvan, “Devlet Demiryolları'nın katılma talebi aklımızla ve vicdanımızla dalga geçmek dışında bir şey değildir. Eğer tren raylarına teröristler gelip raya bomba koysaydı o zaman katılma talebinde bulunabilirdi. Buradaki vatandaşlarımız sıkıntıları anlatırken sıkıntılarından bahsettiler. Devlet Demiryolları'nın maddi zararından söz edemeyiz. TCDD Genel Müdürü'nün sanık olarak dinlenmesi için Danıştay’a başvuruldu. Olası bir sanık olarak dinlenmede TCDD avukatları soru sorabilecek mi” dedi ve TCDD’nin katılma talebinin reddedilmesini istedi. Avukat Elvan ölen makinistlerin raporlarda kusurlu bulunduğunu hatırlatarak yakınlarının da katılma talebinin reddedilmesini istedi.

TCDD’NİN KATILMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Katılma talepleri değerlendiren mahkeme heyeti Halkın Kurtuluş Partisi’nim katılma talebini reddetti. Öte yandan heyet, TCDD Genel Müdürlüğü ve TCDD Taşımacılık A.Ş’nin meydana gelen kazadan dolayı sorumlu olmaları söz konusu olduğu için suçtan zarar gören olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek katılma taleplerini reddetti.

Kazaya karışan ve yaşamını yitiren yüksek hızlı tren makinistlerinin bilirkişi raporunda kusurlu olduklarını hatırlatan heyet makinistlerin yakınlarının katılma talebini de reddetti. Diğer müştekilerin katılma talepleri kabul edildi.

DURUŞMA 16 MART’A ERTELENDİ

Mahkeme heyeti davadaki tek tutuklu sanık tren teşkil memuru Osman Yıldırım’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek üçüncü duruşmayı 16 Mart tarihine erteledi.

KİMLER YARGILANIYOR?

Yüksek hızlı tren kazası davasında tutukluluğu devam eden Osman Yıldırım, ilk davada tahliye edilen Emin Ercan Erbey ve Sinan Yavuz’un dışında diğer tutuksuz yedi sanık ise şu şekilde:

“YHT Ankara Müdürü Duran Yaman, YHT Trafik Servis Müdürü Ünal Sayıner, TCDD Emniyet ve Kalite Yönetimi Daire Başkanı Erol Tuna Aşkın, TCDD Trafik ve İstasyon Yönetimi Daire Başkanı Mükerrem Aydoğdu, YHT Ankara Gar Müdür Yardımcısı Kadir Oğuz, Şube Müdürü Recep Kutlay, Trafik Servis Müdür Yardımcısı Vekili Ergün Tuna.”