Uğur Mumcu katledilişinin 27'nci yılında anıldı

24 Ocak 1993'te katledilen Uğur Mumcu düzenlenen anmalarla anılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Arabasına yerleştirilen bomba ile katledilen gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 27'inci yılında anılıyor. 24 Ocak 1993'te katledilen araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu’nun için pek çok yerde anma ve etkinlik düzenleniyor.

Mumcu’yu anmak için Cumhuriyet Gazetesi çalışanları, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya, TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna ile TGS üyeleri ile gazeteciler biraraya geldi. Anmada konuşan Durmuş, "Bundan 27 yıl önce Uğur Mumcu katledildi. Hedef Uğur Mumcu nezdinde gerçeklerin üstünü örtmek, araştırmacı gazeteciliğe gözdağı vermekti. Ocak ayında üç gazeteciyi andık. 8 Ocak’ta Metin Göktepe, 19 Ocak’ta Hrant Dink, 24 Ocak’ta Uğur Mumcu katledildi. Gazetecileri öldürürsek gerçeklerin üstünü kapatırız diye düşünenler, gazetecilik mesleğini bitiririz diye düşünenler yanıldıklarını gördüler. Uğur Mumcu’nun öldürüldüğü yıl doğan çok sayıda meslektaşımız bugün Uğur Mumcu gazeteciliği geleneğini sürdürüyor. Gerçekleri topluma ulaştırmak için yeni gazeteciler çıktı sahneye. Onları tutuklamayı, cezaevlerine tıkmayı, davalar açmayı denediler ama yine de gazetecilik mesleğini bitiremediler. Hala gerçekleri topluma ulaştırmak için çaba sarf eden, mücadele eden binlerce gazeteci var. Uğur Mumcu mezarında rahat uyu senin gibi gazetecilik ilkelerine bağlı, geleneğini sürdüren binlerce gazeteci var" diye konuştu.

cumhuriyet.com.tr sorumlu müdürü Ozan Yurtoğlu ise yaptığı açıklamada, "Cumhuriyet gazetesi dün olduğu gibi bugün de gazetecilik yapmaya devam ediyor. Her biri duruşuyla toplumda simge haline gelmiş yazarları katledilen Cumhuriyet gazetesinin bugün durduğu yer, yine aynı yerdir. Uğur Mumcu'nun mirasını devam ettiren muhabirleri, yayın kadrosu, yazarlarıyla Cumhuriyet gazetesi, Mumcu'nun çizgisini sürdürmeye kararlıdır. Mumcu aradan geçen onca yıla rağmen, Cumhuriyet gazetesine ve muhabirlerimize bıraktığı gazetecilik anlayışıyla vurulduğu yerde unutulmamıştır ve unutulmayacaktır"

Açıklamaların ardından meslektaşları Mumcu’nun anıtına karanfil bıraktı.

.

'DÜŞÜNCELERİYLE YAŞIYOR'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise Ankara'da Mumcu'nun bombalı suikaste uğradığı ve adının verildiği sokaktaki evinin önünde düzenlenen anmaya katıldı. Kılıçdaroğlu, "Hainler onu yok etmeye çalıştılar ama o, düşünceleriyle yaşıyor. Onu her yıl saygı, sevgiyle anıyoruz. Anmaya da devam edeceğiz. Buraya insanlar da zaten aynı düşüncelerle geliyor. Onun bütün düşüncesi yolsuzluklardan arınmış demokratik bir Türkiye'ydi. Aynı amacı aynı çerçevede sürdürüyoruz, mücadelesini yapıyoruz, kavgasını veriyoruz. Hiç kimse Uğur Mumcu'nun açtığı yoldan yürüyüşümüzü engelleyemez" ifadelerini kullandı. TBMM Başkanvekili Levent Gök, CHP'li bazı milletvekilleri ve çok sayıda kişi de anmadaydı.

Kılıçdaroğlu, tören öncesinde Mumcu'nun evinde eşi Güldal, kızı Özge ve oğlu Özgür Mumcu ile görüştü. Alandakilerle Mumcu'nun hayatını kaybettiği yerde saygı duruşunda bulunuldu, şarkılar seslendirildi.

Mumcu için Edirne Belediyesi önünde toplananlar, Belediye Bandosu eşliğinde kırmızı karanfillerle Atatürk Anıtı'na geldi. Anma için Uğur Mumcu Parkı'na geçildikten sonra açıklama yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, Mumcu'yu saygı ve rahmetle andıklarını söyledi. Uğur Mumcu'nun meslek hayatı boyunca kamuoyunu bilgilendirmek için mücadele ettiğini belirten Özcan, "Aldığı tüm tehditlere rağmen, yılmadan, onurla, dimdik, ödünsüzce sürdürdüğü mücadelesiyle, daha çok demokrasi için korkmadan yazdı" dedi.

İzmit’teki anmaya CHP İl Başkanı Cengiz Sarıbay, İzmit Belediyesi Başkan Vekili Hakan Tanta, CHP İzmit ilçe Başkanı Hakan Çakar, çeşitli STK temsilcileri, İzmit’te görev yapan basın mensupları ve çok sayıda kişi katıldı. Saygı durumu ve istiklal marşının ardından Uğur Mumcu için konuşmalar yapıldı.

MEMLEKETİNDE DE ANILDI

Kırşehir Yenice Mahallesi'ndeki anma programına, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Boztepe Belediye Başkanı Hüseyin Takan, Akpınar Belediye Başkanı Şükrü Turgut, CHP Merkez İlçe Başkanı Doğan Yıldızhan, belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Uğur Mumcu Basın Anıtı önündeki etkinlikte, Mumcu'nun hayatı, kitapları, makaleleri hakkında bilgi verildi.

Programda konuşan CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Uğur Mumcu'nun basın dünyası için izleri silinmeyecek önemli bir değer olduğunu ifade etti. Mumcu'nun aracına bomba konularak saldırıya uğramasının halen aydınlığa kavuşturulamadığını söyleyen İlhan, "Uğur Mumcu, demokrasi yanlısıydı, gerçek bir vatanseverdi. Laiklikten yanaydı. Milletini, bayrağını seven bir insandı. Uğur Mumcu'nun katledilmesinin ardından 27 yıl geçti. Halen failleri bulunmamıştır. Bu, Türkiye'nin bir ayıbıdır. Mumcu nezdinde Fahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Çetin Emeç gibi önemli isimlerin de şehit edildiğini hatırlatıyor, hepsine Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

CHP Kırşehir İl Başkanı Baran Genç de Kırşehir'de doğup büyüyen ve Ankara'da 51 yaşında hayattan koparılan Uğur Mumcu'yu büyük bir üzüntü ile andıklarını dile getirdi: "Mumcu'nun, "Gazetecinin güvenilir kişi olması zorunludur" anlayışının iletişim fakültelerinde anlatılmaya devam ediyor. Özgür basının ülkemiz için ne denli önemli olduğu unutulmamalıdır. Hiçbir baskı basın emekçilerini yıldırmamalıdır. Uğur Mumcu gibi gerçekleri yazın."

Konuşmaların ardından programa katılanlar Uğur Mumcu'nun anıtı önündeki fotoğraflarına karanfil bıraktı.

Kadıköy Belediyesi de bugün saat 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde “Gazeteci Uğur Mumcu ve Tüm Demokrasi Şehitlerini Anma” programı düzenleyecek. (HABER MERKEZİ/AA)

Etiketler anma Uğur Mumcu