Akademisyen Ali Silahtar: Artçılar uzun süre devam edecek
Elazığ depreminin yankıları sürüyor. Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği öğretim üyesi Dr. Ali Silahtar, genel anlamıyla depremin gerekçelerini, fay hattında yaşanan hareketlenmeyi ve bundan sonrasında bölge halkını bekleyen olası durumları anlattı.
DUVAR- Elazığ’da 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Edinilen son bilgilere göre 22 kişinin öldüğü depremde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Deprem, toplam nüfusu 10 milyona yaklaşan Adıyaman, Gaziantep, Kayseri, Adana, Şırnak, Dersim, Sivas, Diyarbakır, Mardin, Malatya, Bingöl, Siirt, Kahramanmaraş ve Batman gibi illerin dışında Samsun, Tokat, Çorum, Trabzon, Ordu, Giresun ve Hatay’da hissedildi.
Tüm Türkiye'de gündem olan depremin ardından birçok belediye ve sivil toplum kuruluşları yaptıkları açıklamalarla Elazığ halkının yanında olduklarını belirterek arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesinde 4 sahra hastane ve 48 çadırın kuruluma hazır olduğunu belirterek, “Sağlık kuruluşlarına başvuran 1031 kişiden 382’si yaralıydı. Serviste takibi yapılan 128 hastamızdan 34’ünün tedavisi yoğun bakımda sürüyor” diye konuştu.
Elazığ'da yaşanan deprem, uzun zamandır kamuoyunda tartışmalara yol açan olası Büyük İstanbul Depremi'ni hatırlattı. Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği öğretim üyesi Dr. Ali Silahtar, genel anlamıyla depremin gerekçelerini, fay hattında yaşanan hareketlenmeyi ve bundan sonrasında bölge halkını bekleyen olası durumları anlattı.
"Fay zonu üzerinde meydana gelen bu deprem fay zonundaki stresin boşalmasına neden olması sebebiyle yakın zamanda depremin meydana geldiği segment üzerinde yıkıcı bir deprem olması beklenmemekte olup çok sayıda artçının olacağı ve bu artçıların uzun bir süre devam edeceği bir gerçektir" diyen Dr. Ali Silahtar'ın açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:
FAY ZONU KOMŞU İLLERİ DE ETKİLİYOR: (Doğu Anadolu Fay Hattı en fazla ne kadar büyüklükte bir deprem üretme riskine sahip? sorusu üzerine) Fay zonu üzerinde en son yıkıcı deprem 1971'de yaşanan Bingöl depremi... Günümüze kadar herhangi bir aktivite olmaması fay hattının uyanması olarak tanımlanabilir, uyanması da beraberinde devam eden dönemde bölgede deprem aktivitesinin yoğunlaşmasına neden olacaktır ve fay zonu üzerinde olası yıkıcı depremlerin habercisi olarak nitelendirilebilir. Tarihsel dönemde fay zonu üzerinde 7 ve üzeri birçok deprem meydana geldi. Türkiye’nin depremsellik haritasından da görüleceği üzere fay zonu Bingöl, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay illerinden geçmekte ve yaşanan deprem bu illere komşu illeri de etkilemektedir.
YIKICI BİR DEPREM BEKLENMİYOR: (Bu fay hattında yakın zamanda başka depremler bekliyor musunuz? sorusu üzerine) Fay zonu üzerinde meydana gelen bu deprem fay zonundaki stesin boşalmasına neden olması sebebiyle yakın zamanda depremin meydana geldiği segment üzerinde yıkıcı bir deprem olması beklenmemekte olup çok sayıda artçının olacağı ve bu artçıların uzun bir süre devam edeceği bir gerçektir.
ACİL DURUM ÇANTASI ÖNEMLİ: Köylerde yapılaşma, betonarme yeni bina deprem yönetmeliğine uygun olmayan, zemin özellikleri dikkate alınmayarak yapılan yapılar olduğu için yıkım bu noktalarda daha fazla oluyor. Vatandaşların kısa vadede yapabilecekleri evlerinde deprem çantası olarak tanımladığımız içerisinde yiyecek-içecekten para ve acil durum setine varan malzemelerin olduğu bir acil durum çantasını hazır bulundurmaları ve evdeki hareketli eşyaları sabitlemeleri olası depremde eşyalardan kaynaklı yaralanmaları önleme açısından önemli.
KUZEY ANADOLU VE DOĞU ANADOLU FAY HATTI FARKLI: (Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Doğu Anadolu Fay hattı arasında benzerlikler veya farklılıklar var mı? sorusu üzerine) Devlet deprem konusunda acil durum müdahale ekipleri ile deprem bölgesinde yeterli önlemleri almakla birlikte acil olarak halkı daha çok bilinçlendirecek sosyal projelere destek vermelidir. Son olarak Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Doğu Anadolu Fay Hattı Karlıova'da birleşmekle birlikte gerek uzunlukları gerekse üzerlerinde meydana gelen depremlerin çözümlemelerine göre birbirinden ayrı özellikte fay zonlarıdır.