CHP'den Erdoğan'a tepki: Enkazda siyasi şov

İktidarın deprem enkazında siyasi şov yaptığını söyleyen CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a şu sözlerle tepki gösterdi: "Deprem bölgelerinde çalışmaların aksamaması için protokolün hemen gitmemesi kabul gören bir yaklaşımdır. Erdoğan yanında bir orduyla gidiyor. Bir de nasılsa denk geliyor, aynı anda göçük altından bir depremzede çıkarılıyor. Erdoğan'ın tam önünden geçiriliyor, o sırada da kameralarla bu görüntüler alınıp basına servis ediliyor."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Faik Öztrak, iktidarın Elazığ depremi sonrası tutumuna tepki gösterirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı enkaz yerinde siyasi şov yapmakla suçladı.

Parti merkezinde basın toplantısı düzenleyen Öztrak, "Her deprem sonrasında yaşanan sahnelerin Elazığ depreminden sonra da tekrarlanması üzücüydü" dedi ve şöyle devam etti:

'DEPREME RAZI OLUN TELKİNİ'

"Millet depremin acısıyla, 'depreme karşı önlem alınıyor mu, deprem vergileri nasıl kullanıldı' diye sorunca memur bakanlardan fırçayı yedi. Arkasından da tehditler geldi. Enerji Bakanı 'Her şeyi devletten beklememeliyiz' dedi. İçişleri Bakanı, 'Türkiye'nin deprem konusundaki yeterliliğini tartışmaya açmak bu saatte yapılacabilecek insanlık dışı davranıştır' diyerek iktidarlarına yönelik eleştirileri bastırmaya kalktı. Onun bıraktığı yerden AKP Genel Başkanı sözü devraldı, '20 yıldır bu hükümet depreme yönelik ne yapmıştır' sorusunu ahlaksızlıkla suçladı. Madem ahlak tartışacağız, o zaman tartışmaya deprem için milletten toplanan vergilerin nereye harcandığını konuşarak en mantıklısı. Erdoğan soruyor, 'Depremi durdurma şansımız var mı...' Yani milletimize, depreme razı olun telkininde bulunuyor. Bunları söyleyen Erdoğan, çok daha büyük depremlerde benzer kaderi Japonların neden yaşamadığını, milletimize söylemiyor."

'34 MİLYAR DOLAR VERGİ TOPLANMIŞ'

"1999'da yaşanan depremlerin ardından geçici bir süre için Özel İletişim Vergisi getirilmişti. Bu vergi daha sonra AKP iktidarı tarafından 2004'ün hemen başında sürekli hale getirildi. Verginin kalıcı hale getirildiği 2004-2019 yılları arasında 65 milyar TL toplandı. Bunu dolarla ifade edersek 2004-2019 arasında yaklaşık 34 milyar dolar vergi toplanmış. Vatandaş da bunu soruyor 17 yıldır iktidardasınız ve deprem vergisi alıyorsunuz. Elazığ'da Malatya'da ve bilinen tüm deprem bölgelerinde can kaybını ve tahribatı önlemek için neler yaptınız diyor. Kızmadan, tehdit etmeden, efendi efendi bu iktidar neler yaptığını açıklamak zorunda. Meclisimiz bunu 3 ay önce tartışmak istemişti. Geçen ayında Türkiye'nin depreme hazırlık durumu araştırılsın diye Meclis'e bir önerge verildi. Bu önerge de AKP ve MHP oylarıyla reddedildi."

'PEKİ BUNU NE ZAMAN TARTIŞACAĞIZ?'

"Türkiye'nin depremlere hazırlık durumunu depremden önce tartışmayalım, depremde tartışmayalım, depremden sonra tartışmayalım... Peki biz bunu ne zaman tartışacağız? Millet deprem paralarını sorunca iktidar deprem üzerinden siyaset yapmayın diyor, soranlara da soruşturma açıyor. Ama bakıyoruz iktidar deprem enkazında dahi siyasi şovu ihmal etmiyor. Deprem bölgelerinde çalışmaların aksamaması için protokolün deprem bölgesine hemen gitmemesi genelde kabul gören bir yaklaşımdır. Orada çalışanlar, göçük altındakileri mi kurtaracak, protokolle mi ilgilenecek. Erdoğan çalışmaların sürdüğü alana yanında bir orduyla gidiyor. Bir de nasılsa denk geliyor, aynı anda göçük altından bir depremzede çıkarılıyor. Erdoğan'ın tam önünden geçiriliyor, o sırada da kameralarla bu görüntüler alınıp basına servis ediliyor."

'ÇILGIN PROJELER YERİNE HAYATTA KAL PROJESİ'

"Başta İstanbul olmak üzere, şimdiden kriz masası oluşturmalıyız. Deprem için yapılan kriz senaryolarını yeniden gözden geçirmeliyiz. Toparlanma ve barınma alanlarını yeniden belirlemeli sayılarını çoğaltmalıyız. İletişim ve ulaşım altyapımızı hazırlamalayız. Liste çok uzun, kaynak ve zaman gerekiyor. İktidara açık bir çağrımız var, siz iktidar olarak kendinize çılgın projeler arayıp duruyorsunuz, biz size son derece akıllı bir proje öneriyoruz. Gelin aktif fay hatlarında ve hassas deprem bölgelerinde kentsel dönüşüm gerçekleştirmek üzere gelecek 5 yılı seferberlik yılı olarak ilan edelim. Müteahhitleri rant için değil hayat için seferber edelim. Ortak aklı kullanarak uygun finansman yöntemlerini derhal devreye alalım. Depreme karşı en son inşaat teknolojilerinden, yararlanalım. Gerekiyorsa biz geliştirelim. Projenin adını da 'Hayatta Kal Projes'" koyalım. Böyle bir seferberlikle sadece milyonların hayatını kurtarmayız, ekonominin ihtiyaç duyduğu güven ve talebi de yaratırız. Ekonomiyi içine düştüğü çukurdan çıkarırız." (HABER MERKEZİ)