Erdoğan: Libya'daki lejyonerlerin bedelini BAE ödüyor
Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Libya'daki iç savaşa katılan paralı askerlere ücret ödediğini söyleyen Erdoğan, "2 bin 500 kadar lejyoner var. Fazlası var, azı yok ama bunun bedelini neresi ödüyor? Abu Dabi ödüyor. Aslında Hafter de ücretli bir lejyonerdir. Mısır da çok ciddi destekler veriyor" ifadelerini kullandı.
DUVAR - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'daki iç savaşın sona ermesi için Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne karşı savaşan general Halife Hafter'in durdurulması gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Hem Moskova'dan hem Berlin'den kaçan Hafter ateşkesi ihlal etmeye devam ediyor. Libya'da barış olacaksa Hafter'in durdurulması gerekiyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir'e gerçekleştirdiği ziyaretinin ardından Gambiya'ya giderken uçakta gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
Afrika ziyaretinin ilk ayağı olan Cezayir'de gerek ikili gerekse heyetler arası çalışmalarını başarıyla tamamladıklarını dile getiren Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile ikili ilişkilerin tüm boyutlarını ele aldıklarını belirtti.
'HAFTER HEM MOSKOVA'DAN HEM BERLİN'DEN KAÇTI'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgesel konularda Cezayir ile yakın işbirliğinde olacaklarını, bu çerçevede Libya konusunda da ortak harekete devam edeceklerini söyledi. "Cezayir, Libya'nın en önemli komşusu ve siyasi süreçte önemli roller oynayabilir" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
"Libya sorununun çözümü için yol haritası artık bellidir. BM çatısında, uluslararası meşruiyeti olan hükümetin öncülüğünde, ateşkesin derhal uygulanması ve siyasi sürecin ilerletilmesi gerekiyor. Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) bugüne kadar alınan tüm kararlara uydu. Hem Moskova'dan hem Berlin'den kaçan Hafter ateşkesi ihlal etmeye devam ediyor. Libya'da barış olacaksa Hafter'in durdurulması gerekiyor. Bu arada, Hafter’in sözcüsü Mismari, dün yaptığı açıklamada, Berlin ve Moskova'ya anlaşmak için, çözüm için değil, burası çok çok önemli, sözde 'haklı davalarını anlatmak için' gittiklerini, 'çözümün namlunun ucunda olduğunu' ifade etmiştir. Bu da Hafter'in gerçek niyetini ele veren itiraf niteliğinde bir açıklamadır."
'ELAZIĞ VE MALATYA'DA KOSGEB BORÇLARINI ERTELİYORUZ'
Elazığ'da meydana gelen depreme ilişkin de açıklamada bulunan Erdoğan, depremden etkilenen bölgeye 24 bin 402 çadır, 26 bin 500 yatak, 40 bin gıda kolisi gönderildiğini, günlük 50 bin kumanya dağıtımı yapıldığını, bakanların ve ilgili kurumların bölgede olduğunu ve kamu kurumlarının normal mesailerine başladığını belirtti.
Erdoğan, "Elazığ ve Malatya'da, burası ilk defa açıklanıyor özellikle bilmenizi istiyorum, KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı'nı devreye alıyoruz. Depremden zarar gören KOBİ'lerimiz anlaşmalı bankalarda işletme başına 100 bin TL'ye kadar bir yıl ödemesiz, 24 ay vadeli, faizsiz kredi kullanabilecek. Ayrıca, KOSGEB'e bu yıl ödenmesi gereken borçları da 2020 yılının sonuna erteliyoruz. Son olarak, bankalara KOSGEB borcu olan KOBİ'lerin bu yılki ödemelerini de 1 Ocak 2021'e erteliyoruz" diye konuştu.
'BU İŞİ BİR FETÖ'CÜ İTHAL EDİYORDU AMA ARTIK BU DURUM OLMAYACAK'
Cezayir ile ekonomik ilişkiler bağlamında Ceyhan Endüstri Bölgesi'nde önemli bir ortaklık yaptıklarını, Sonatra ile Rönesans Holding'in 1,2 milyar dolarlık yatırım için anlaşma imzaladığını aktaran Erdoğan, şunları söyledi:
"Ceyhan Propan Anonim Şirketi'nin ve yüzde 34 ortağı bir Cezayir şirketi olan Sonatra, propan gazını 17 yıl boyunca Cezayir'den almak suretiyle ortaklık devam edecek. Tabii bu yatırım özellikle bizim cari açığımızı olumlu şekilde etkileyecektir. Tesis en kısa zamanda tamamlanacaktır. Yıllık 450 bin ton propan üretecek bu tesis, tamamı ithal edilen bu ürünün inşallah 4'te 1'ini karşılama imkanını bize verecektir ki bugüne kadar bu işi bir FETÖ'cü ithal etmek suretiyle o alan içerisinde çalışıyordu ama şimdi bu durum olmayacak."
'LİBYA'DA 2 BİN 500 LEJYONER VAR'
"Rusya'nın Libya'da istediği nedir? İdlib'de kan durmuyor. Her ne kadar Türkiye devreye girse de Esed Rusya ile hareket ediyor. Orada Rusya açısından bir güvensizlik ortaya çıkmıyor mu? Rusya ne yapmak istiyor?" sorusu üzerine Erdoğan, Rusya'nın güvenlik şirketi Wagner'le Libya'ya girmesinin doğru bir hareket olmadığını belirtti.
Birleşik Arap Emirlikleri'nin Libya'daki paralı askerlere ücret ödediğini söyleyen Erdoğan, "2 bin 500 kadar lejyoner var. Fazlası var, azı yok ama bunun bedelini neresi ödüyor? Abu Dabi ödüyor. Aslında Hafter de ücretli bir lejyonerdir. Bunlar müşterek çalışıyorlar, orada bütün silah, mühimmat, araç gereç vesaire malum ülkelerden alınıyor. Mısır da çok ciddi destekler veriyor" ifadelerini kullandı.
'SERRAC İLE İMZAYI ATTIK, İŞ BİTTİ'
Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında imzalanan deniz yetki alanları anlaşması ve Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri de değerlendiren Erdoğan, "Doğu Akdeniz'e gelince, malum biz kıyı şeridi en uzun olan ülkeyiz. Bu bant tamamen bizim ikili mutabakat metnimizdeki banttır. Kuzeyinde Türkiye var, güneyinde Libya var ve biz bunu imzaladık. Bu metni imzaladıktan sonra biz kalkıp burada kimseye 'ya gel ne diyorsun' diyecek halimiz yok" diye konuştu.
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler tarafından tanınan hükümetle anlaşma imzaladığını vurgulayan Erdoğan, "Biz, burada Serrac (Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı) ile imzayı attık, iş bitmiştir. Yani bu Hafter'le birilerinin yaptığı anlaşmaya benzemez çünkü Serrac BMGK'nin kabul ettiği, ben artık ona 'devlet' diyorum devlettir. Öbürü ise darbecidir, onun devlet kimliği yok. Burada ne yazık ki birileri Hafter üzerinden bir şey devşirmeye çalışıyor, yaptıkları bu. Biz, inşallah bu fırsatı vermeyeceğiz" dedi.
'İNŞAATLARDA HASSAS OLMAMIZ GEREKİYOR'
"Elazığ'daki depremle ilgili kentsel dönüşüm için neler yapılacak?" sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çevre ve Şehircilik Bakanımıza talimat verdim. Hemen çelik konstrüksiyondan tek katlı konutlar yapalım ve yanlarına ahırlarını koyalım ve burada yaşayan vatandaşlar hemen evlerine yerleşsinler. Şu an itibarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışmayı yoğun bir şekilde başlattı" yanıtını verdi.
İnşaatların zemin etüdü ile yapılacağını, depremzedelerin kendi evlerine taşınmasının fırsatını hazırlayacaklarını dile getiren Erdoğan, "Bizim kültürümüzün de reddettiği bir şey dikey mimari. Türkiye fay hattında olan bir ülke, yatay mimari yapsak sıkıntılar yaşamayız. Gönlümüz bir kişinin vefatına bile razı olmaz. İnşaatlarda hassas olmamız gerekiyor. Belediyelerin ruhsat verirken dikkatli olması, zemin etüdü yapılması önem arz ediyor" şeklinde konuştu.
'SURİYELİ MAHMUD'A VATANDAŞLIK VERİLDİ, AİLESİNE DE VERİRİZ'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "İdlib'den gelecek olanların tamamı eli kanlı olan insanlar. Terör örgütü üyeleri" açıklamasını hatırlatılan Erdoğan, "Bu adama ne denir? Suriyeli Mahmud (Elazığ depreminde) tırnaklarıyla kazıyor, kardeşimizi ve eşini enkazdan çıkarıyor. Sonra evinde ziyaret ediyor. Kardeşlik bu ama ne yazık ki Kılıçdaroğlu kardeşlik duygusu nedir bundan bihaber" ifadelerini kullandı.
"Suriyeli Mahmud'a vatandaşlık verilip verilmeyeceği" sorulduğu Erdoğan, "Ne demek verilebilir mi? Tabii ki verilir. Verdik gitti. Burada okuyor, Türkçe de biliyor. Ailesine de veririz" cevabını verdi.
ERDOĞAN'DAN YUNANİSTAN'A: SENİN LİBYA'DA NE İŞİN VAR?
Erdoğan, "Yunanistan'la ilişkilerde olası riskler konusunda ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine şu değerlendirmede bulundu:
"NATO'da ben (Yunanistan Başbakanı) Miçotakis'e de söyledim, dedim ki, 'Birbirimizle uğraşmayalım, eğer uğraşmazsak bizden size en ufak zarar gelmez'. Libya ile ilgili de... 'Libya ile senin ne işin var? Yunanistan nere Libya nere? Kaldı ki kıta sahanlığında kıyı şeritlerinin birbirini görmesi gerekiyor. Şu anda bize gelmiş diyor ki 'Girit onlar için ana karaymış.' Ya 'yavru kara' dese yutacağız da ana karayı nasıl yutacağız?" (ANKARA/AA)