Sobası olmayanlar çadırda soğukla boğuşuyor

Elazığ'da depremin ardından çadır kentlerde kalanlar dondurucu soğuğa karşı 'odun sobası' önlemi alırken, sobası olmayanlar dışarıda yaktıkları ateşle ısınmaya çalışıyor. Kentte birçok mahallede hasarlı ev bulunurken, Sanayi Mahallesi’nde boşaltılan 6 katlı bir apartman için alınan tek önlem bina etrafına çekilen şerit oldu. Depremde hayatını kaybedenler ise toprağa verildi.  Sömestr tatili için geldiği Elâzığ’da ailesinin evinde depreme yakalanan Halime Arslan, iki küçük çocuğuyla defnedildi.

Google Haberlere Abone ol

ELAZIĞ - Elazığ, 6,8 büyüklüğündeki yıkıcı depremin ardından bine yakın artçı sarsıntı arasında yaralarını sarmaya çalışıyor. Şehirde sessizlik hâkim, iş yerlerinin büyük bölümü kapalı. Belirli aralıklarla meydana gelen artçı sarsıntılar nedeniyle evlerine giremeyen depremzedeler üçüncü geceyi de çadır, okul ve camilerde geçirdi. Birçok evin yıkıldığı, yüzlerce evin hasar gördüğü kentte, AFAD ve Kızılay tarafından Kültür Park dahil dört noktada 4 bin 745 çadır kuruldu.

Bireysel dağıtılan çadırlarla birlikte sayı 24 bine ulaştı. Önümüzdeki günlerde 4 noktada daha çadır kent kurulacağı belirtiliyor.

GECE DONDURUCU SOĞUK

Kültür Park’ta kurulan 350 çadırda yaşayanların büyük bölümü Suriyeli yurttaşlardan oluşuyor. Depremin yapılar üzerinde en fazla zarar verdiği Mustafa Paşa, Karşıyaka ve Sanayi bölgelerinde oturanlar, evlerinden alabildikleri battaniyelerle çadır kentlere yerleşti. Özellikle geceleri dondurucu soğuğun hâkim olduğu, parkın içerisindeki havuzun buz tuttuğu kentte, çadırda yaşayanların en büyük problemini soğuk hava oluşturdu. Bazı çadırlara odun sobası kurulurken, soba olmayan çadırların önünde ısınmak için ateş yakıldı. İHH İnsani Yardım Vakfı, parkın girişine kurduğu gezici aş eviyle yemek ihtiyacını karşılıyor. Parkın çevresinde AFAD ve Kızılay haricinde yardım dağıtılmasına da izin verilmiyor. Bütün yardımlar AFAD koordinasyonunda organize dağıtılıyor.

'DEVLET BİZE YER GÖSTERENE KADAR ÇADIRDAYIZ'

2 gündür çadır kentte yaşayan Ahmet Özkul ve ailesi, Karşıyaka Mahallesi’nde oturuyor. Depreme evde yakalandıklarını anlatan Özkul "Buradaki binalar zaten eski yapılar. Kısa süre önce burası kentsel dönüşüme girdi. Bir kez daha silkelese burada her ev yerle bir olur. Devlet bize bir yer gösterene kadar çadırda kalacağız. İki tane küçük torunum var; onların durumu kötü. Geceleri üşüyorlar. Bundan sonrası için ne yapacağımızı bilmiyoruz. Devleti bekliyoruz” diye konuştu.

BİRKAÇ EŞYA İLE EVLERİNDEN AYRILIYORLAR

Mustafa Paşa ve Sanayi Mahallelerinde depremin ardından neredeyse bütün evlerin duvarlarında çatlak oluşmuş. Mustafa Paşa’da yaşayanların bir kısmı çevre illerde yaşayan yakınlarının yanına gitmiş, mahallede kalanlarsa olası yeni bir depremden dolayı tedirgin. Bir mahalleli, “Ne gidebiliyoruz ne de kalabiliyoruz. Gidecek yerimiz de yok” diyor. Sanayi Mahallesi’nde de eski yapılara rastlamak mümkün. Buralarda hasarlı yapılara ilişkin hasar tespit çalışmaları da devam ediyor. Ağır hasarlı olan apartmanlardan çıkarılan vatandaşlar, evlerinden alabildikleri son birkaç eşya ile evlerinden ayrılıyor.

AĞIR HASARLI APARTMANA ŞERİT ÖNLEMİ

Sanayi Mahallesi’nde cadde üzerindeki 6 katlı apartman, depremde hasar gören binalardan biri. Yetkililer tarafından boşaltılan binanın etrafına şerit çekilmiş. İnsan ve tarafik akışının yoğun olduğu mahallede alınan tek önlem, binanın etrafına çekilen şerit.

Apartmanın altında bulunan birçok işyeri ise kapalı. Çevrede bulunanlar apartman için acilen önlem alınmasını talep ederken, “Artçıların hala devam ettiği Elazığ’da bir depreme bakar bu binanın çökmesi. Üstelik de cadde üzerinde. Bir an önce yıkılması gerekiyor” uyarısında bulunuyor.

SÖMESTR TATİLİ İÇİN GELDİĞİ ELAZIĞ’DA DEPREME YAKALANDI

Diğer yandan depremde hayatını kaybedenler de toprağa veriliyor. Elazığ’ın Sürsürü Mahallesi’nde yıkılan apartmanda aynı aileden 5 kişi hayatını kaybetti. Aişe ve eşi Mehmet Arifoğlu, kızları Halime Aslan ile torunları Miraç Ali (12) ve Rüya Aslan, Kışla Camii’nde düzenlenen tören sonrası Asri mezarlığına defnedildi. Deprem sırasında eve gitmek üzere yolda olan ailenin diğer oğulları Enes Arifoğlu, 5 dakika ile hayatta kaldı. Depremde çocuklarıyla ölen Halime Arslan’ın ise sömestr tatili için 2 ay önce Elazığ’da yaşayan ailesinin yanına tatile geldiği öğrenildi.  Asri mezarlığında toprağa verilen ailesinin mezarı başından ayrılamayan kızları, annesinin toprağına sarılarak,  “Annem kalk, burada bırakmam seni” diyerek gözyaşı döktü.

Etiketler deprem Elazığ