MGK: ABD'nin planı işgali meşrulaştırmayı hedefliyor
MGK toplantısının ardından yayınlanan bildiride, ABD'nin 'barış planı' eleştirildi. Bildiride, "Filistin ve Kudüs'e yönelik işgal, yıkım ve baskı politikalarını meşrulaştırmayı hedefleyen bir 'ilhak planı' olduğu vurgulanmıştır" denildi.
DUVAR - Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de yapıldı. 4,5 saat süren toplantının ardından bildiri yayınlandı.
Milli güvenlik açısından 2020 yılında yaşanabilecek gelişmelerin ele alındığı aktarılan bildiride, "Türkiye'nin güney sınırlarını koruma, sınırları ötesindeki dost ve kardeş toplulukların güvenliğini sağlama, bölgede kalıcı istikrarın tesisine katkı verme konularındaki hassasiyetin altı çizilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Suriye'deki gelişmelere de değinilen MGK bildirisinde, "Ülkemizin, özellikle Suriye'de etkin olan devletler ile varılan mutabakatlara rağmen, İdlib başta olmak üzere Suriye'nin çeşitli bölgelerinde güvenlik güçlerimizi ve sivilleri hedef almaya devam eden terör saldırılarına karşı gereken ilave tedbirleri alma konusundaki kararlılığı bir kez daha vurgulanmıştır" denildi.
'LİBYA'DA ULUSAL MUTABAKAT HÜKÜMETİNE DESTEK DEVAM EDECEK'
Libya'da Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin desteklenmeye devam edeceği belirtilen bildiri, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin Akdeniz'deki hak ve menfaatlerinin yanında, Libya halkı ile olan 500 yıllık bir dostluğun gereği olarak, bu ülkede güven ve istikrarın hakkaniyete dayalı bir şekilde yeniden sağlanması hususunda, her alanda üzerine düşen sorumlulukları yerine getireceği belirtilmiştir."
ABD ve İran arasındaki gerginlik nedeniyle endişe duyulduğu ifade edilen bildiride, taraflara sağduyu ve itidal çağrısı yapıldı.
Somali'deki saldırıların kınandığı bildiride, ABD'nin İsrail ve Filistin için önerdiği 'Orta Doğu barış planı' da eleştirildi:
"ABD yönetiminin İsrail-Filistin ihtilafına ilişkin yayımladığı planın, Filistin ve Kudüs'e yönelik işgal, yıkım ve baskı politikalarını meşrulaştırmayı hedefleyen bir 'ilhak planı' olduğu vurgulanmış, çözümün ancak 1967 sınırları esas alınarak başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve bitişik bir Filistin devletinin kurulması ile mümkün olduğu ifade edilmiştir." (HABER MERKEZİ)