Wuhan'daki Türkleri 21 uzman hekim getirecek
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "31 Ocak saat 09.30 itibarıyla dünya genelinde 23 ülkede 9 bin 810 koronavirüs vakası görüldü. Bu sayının yüzde 99'u Çin'de. Türkiye'de şu ana kadar hastalık tespit edilmedi" dedi.
DUVAR - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, basın toplantısı düzenleyerek koronavirüsüyle ilgili son bilgileri verdi.
Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklama ve sorulara verdiği yanıtlar özetle şöyle:
TEDBİRLERİMİZİ ALDIK: 31 Ocak saat 09.30 itibarıyla dünya genelinde 23 ülkede 9 bin 810 koronavirüs vakası görüldü. Bu sayının yüzde 99'u Çin'de. Hayatını kaybeden vakaların büyük çoğunluğu bizim risk grubu değimiz kronik hastalığı olan 65 yaş üstü ve bağışıklığı düşük kişilerdi. Dünyanın büyük kısmı bu virüsü tehdit olarak algılamadan önce biz Türkiye olarak tedbirlerimizi adım adım harekete geçirdik.
68 KİŞİDEN NUMUNE ALINDI: 68 kişiden numune alındı. Şu ana kadar Türkiye'de kesin koronavirüs tanısı alan herhangi bir hastamız olmadı. Çin'den gelen 11 bin yolcu tarandı, herhangi bir şüpheye rastlanmadı. Bakanlık olarak her türlü bilgiyi sizle paylaştık, paylaşmaya devam ediyoruz. Koronavirüs ile ilgili sosyal medyada yer alan maksatlı paylaşımlara itibar etmeyin. Vuhan'dan getireceğimiz vatandaşlarımızın içinde hasta olan yok. Bu akşam tahliye çalışmaları başlayacak.
21 UZMAN GİDECEK Wuhan kentinde ikamet eden ve hiçbir şekilde hastalık şüphesi olmayan vatandaşlarımız var. Biz tamamen sağlıklı olan vatandaşlarımızı bırakarak onları riske atamayız. Harekete geçip gerekli diplomatik girişimlerin tamamlanması ardından muhtemelen önümüzdeki birkaç saat içinde TSK’ya ait A400M tipi uçağı ambulans uçağa dönüştürerek vatandaşlarımızı getirmek istiyoruz. Şu saatlerde hareket etmesini düşündüğümüz uçakta 21 enfeksiyon uzmanı hocamız da hazır halde bulunacak.
ÖZEL İZOLASYON: 7 Azeri, 7 Gürcü v 1 Arnavut vatandaşı da sağlık kontrolleri ardından uçağa alınacak. Yolcuları özel izolasyonla getiriyoruz. Sağlık ekibimiz her yolcu için gerekli tetkikleri yapacak. Uçak indiğinde de ekiplerimiz dahil olmak üzere 14 gün gözlem altında tutulacak. Özellikle bu vatandaşlarımızı ve diğer vatandaşları ayrı şu an kullanılmayan kullanmadığımız bir hastaneyi tekrar kullanır hale getirdik ve bu hastane daha sonra da hasta takibi için tekrar kullanılmayacak bir hastanemiz. Bu nedenle de herhangi bir hastamızla teması olmayan bir süreç olacak.
YÜK GEMİLERİ İNCELENİYOR: Çin’den gelen yük gemileri olabiliyor. Tüm gemilerin tabi olduğu sıkı önlemlerle gerekli önlemleri aldığımızı söylemek istiyorum. "Koronavirüs" tehdidi sürdüğü müddetçe bundan sonraki süreçte sizler aracılığı ile düzenli bilgilendirmeler ve bilim kurulumuzun aldığı kararları şeffaf şekilde bu süreci götürerek bu açıklamaları yapmayı düşünüyoruz. Adana’da gözetim altında bulunan 2 vakamız vardı. Sonuçlar çıktı negatif olduğunu söyleyebilirim. 70 gözetim altına aldığımız vakamız oldu. Pozitif olan bir vakamız olmadı.
Gelen yolcular hangi hastanede gözetim altında tutulacak?
Hastanemiz belli. Oraya bir yoğunlaşmanın olmasını istemediğimizden söylemedik. Ama yarın söyleyeceğiz. Boşaltılan kullanılmayan hastane alt yapısı olarak hiç bir eksiği olmayan bir hastane olduğunu ifade etmek istiyorum.
Alınan tedbirler yeterli mi?
Dünya Sağlık Örgütü’nün dün duyurduğu tedbirleri biz 20 gün önceden uygulamaya başladık. Özellikle Çin’den gelen ya da Çin’den gelen biriyle teması halinde en ufak halsizlik dahil yakınmada gözetim altına aldık. Bunu nasıl uyguladık? Yine bilim kurulunun ortaya tedbirleri rehber haline getirdik. Bu anlamda eksik değil fazla yapılan bir yaklaşım olduğunu söyleyebilirim.