Bakan Koca'dan Yarkadaş'a virüs telefonu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde koronavirüslü bir hasta olduğuna dair belge paylaşan eski CHP milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş'ı aradı. Belgenin doğru olduğunu ancak yanlışlıkla üretildiğini belirten Fahrettin Koca, yanlışlığı yapan doktor hakkında soruşturma başlatıldığını belirtti. Koca, yaptığı yazılı açıklamada da çocuğun influenza B (mevsimsel grip) olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski CHP milletvekili, gazeteci Barış Yarkadaş, Twitter hesabından 6 yaşındaki Çinli bir çocuğa İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde koronavirüslü olduğuna dair teşhis konulduğunu ileri sürdü. Yarkadaş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca iddiayı yalanlayınca 6 yaşındaki Çinli bir çocuğa konulan teşhisin belgesini paylaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, fotoğrafta yanlışlıkla 'kesin tanı' kısmının doldurulduğunu, dolruan doktora soruşturma başlatıldığını ve çocuğa mevsimsel grip tanısı koyulduğunu söyledi. Bakan Koca akşam saatlerindeki açıklamasında da Türkiye'de şu ana kadar koronavirüs tespit edilmediğini söyledi.

Bakan Koca: Virüslü hasta yok... Yarkadaş: İstanbul'da var...Bakan Koca: Virüslü hasta yok... Yarkadaş: İstanbul'da var...

Barış Yarkadaş, karşılıklı yapılan açıklamaların ardından Fahrettin Koca'nın kendisini aradığını söyledi yaptığı açıklamayı twitter hesabından paylaştı. Yarkadaş, mesajlarında şöyle dedi:

"Twitlerim üzerine Sağlık Bakanı @drfahrettinkoca aradı ve şu bilgileri verdi: "Biz bu süreci tüm boyutlarıyla şeffaf bir şekilde sürdürmek istiyoruz. Herkes şundan emin olsun ki; gerekli tüm tedbirleri aldık. Sağlık ordumuzun yetkin, deneyimli ve birikimli tüm çalışanları büyük bir ciddiyet ve titizlikle çalışıyor. Bilim Kurulu'ndaki tüm arkadaşlarımız, Türkiye'nin alanındaki en deneyimli insanlarıdır. Bu noktada, ciddi bir yetkinliğe ve birikime sahibiz. Sizin tüm twitlerinizi okudum. Kamuoyuna da bilgi vermek istedim. 6 yaşındaki hastamız sizin de aktardığınız üzere, hastamız ailesi ile birlikte İÜ'ye gelince, doktor arkadaşımız 'Ön Tanı' yerine 'Kesin Tanı' tuşuna basıyor. Elinizdeki belge doğru. Ancak tanı kısmı yanlışlıkla işaretlenmiş. Doktor hakkında yanlış işlemden dolayı soruşturma başlattık.

BAKAN KOCA: PANİK OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILIYOR

Sağlık Bakanı Koca, yaptığı yazılı açıklamada da, Çapa Tıp Fakültesinde'ki 6 yaşındaki Çinli çocuk hakkında sosyal medyada yayılan bilgi kirliliğine karşı açıklama yapma gereği gördüğünü belirterek, "Genel durumu iyi olan çocuğun ateşi düşmüştür. Solunum sıkıntısı ve benzeri bir şikayeti de bulunmamaktadır. Klinik tablo koronavirüse uymamakla birlikte, hasta Çin’in Şangay şehrinden geldiği için tedbiren gözlem altına alınmıştır. Çapa Tıp Fakültesi'nde yapılan İnfluenza testinin sonucu İnflenza B (mevsimsel grip etkeni) çıkmıştır" şeklinde konuştu.

Bakan Koca, sosyal medyada yayılan fotoğrafta yanlışlık olduğunu, bunun resmi olmadığını söyledi: "Sosyal medyada yayılan bir fotoğrafta ise hastaya yönelik “koronavirüs şüphesi”, henüz numune çalışılmadan önce hasta bilgi giriş formu 'kesin tanı' gibi işaretlenmiş ve servis edilmiştir. Bu fotoğrafla, kasten panik oluşturulmaya çalışıldığı açıktır. Vatandaşlarımızın Bakanlık tarafından yapılacak resmi açıklamaları takip etmelerini ve bunun dışındaki bilgilere itimat etmemelerini bir kez daha hatırlatmak istiyorum."

HAVALİMANINDA AÇIKLAMA YAPTI: POZİTİF TANI OLMADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul Havalimanı'nda alınan tedbirleri incelediği sırada yaptığı açıklamada de, şu ana kadar herhangi bir hastada koronavirüsüne rastlanmadığını belirterek, "Bugüne kadar şüpheli olan hasta sayısı 70 oldu hiçbirinde korona virüs pozitif çıkmadı. Bu dönemde Çin’den gelen toplam 11 bin kişi bu kameralardan tarandı. Herhangi bir pozitif koronavirüs tanısı alan kimse olmadı” ifadelerini kullandı. Koca, "Özellikle bu dönemde çok tedirgin olunmaması gerektiğinin altını çiziyorum. Bakanlık olarak şeffaf bir şekilde bilim kurulunun yönlendirmesiyle ve önerileriyle belirli aralıklarla bir takım bilgilendirmeleri yapacağımızı ifade etmek istiyorum. Bakanlık uyarılarının dışında yanlış ve maksatlı bilgilere özellikle itibar edilmemesinin altını çizmek istiyorum. Sosyal medyada çok yanlış bilgilerin olduğunu buradan özellikle bakanlığını açıklamalarına kulak verilmesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Bizlerde bilim kurulunun yaklaşımı ve tedbirleri doğrultusunda gördüğümüz vakalarla ilgili gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacağız. Dolayısıyla özellikle en ufak bir ateş, burun akıntısı, öksürük gibi bir belirtiyle tedirgin olunmaması gerektiğini ve grip ilaçlarına başlanmaması gerektiğini ve antibiyotiğin herhangi bir tedavi yerinin olmadığını ifade etmek istiyorum. Grip için verilmesi gereken ilaçların hekim kontrolünde ilk 48-72 saat içinde etkisi olduğun biliyoruz. O yüzden gelişi güzel kullanılmaması gerektiğini ifade etmek istiyorum” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)