Mazlum Çimen: İnsanlık suçunun affı olmaz

Madımak Katliamı'nda babasını kaybeden Mazlum Çimen, Erdoğan sözlerini hatırlatarak tepki gösterdi: İnsanlık suçunun affı olmaz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Madımak Oteli'nde 1993 yılında 35 aydın, yazar ve sanatçının yakılarak katledildiği Madımak Katliamı ile ilgili yargılamada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Ahmet Turan Kılıç'ın, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yaşı ve hastalığı gerekçe gösterilerek affedilmesinin yankıları devam ediyor. Sivas Katliamı'nda babası Ozan Nesimi Çimen'i kaybeden sanatçı Mazlum Çimen, katliamın faillerinden Ahmet Turan Kılıç'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından affedilmesine tepki gösterdi. Çimen, "Çifte standarttan sıkıldık, bunaldık, boğulduk ve delirdik artık. İnsanlık suçunun affı olmaz" dedi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, katliamda babası Kürt halk ozanı Nesimi Çimen’i kaybeden sanatçı Mazlum Çimen, karara tepki göstererek şu an tahliye edilmeyi bekleyen çok sayıda siyasi hasta tutukluyu hatırlattı. Çimen, "Bu yaş oranında Türkiye Cumhuriyeti Devleti içinde bulunan cezaevlerinde kalan, doktora, bakıma, sağlık tedavisine muhtaç daha kaç tane insan var? Bu adamı yaşından dolayı affettiysen, peki içeride doktora gitmesi gereken, ölüm orucunda olan insanlar var, bunlara karşı neden böyle bir duygu oluşmamıştır?” diye sordu.

Sözlerine, “Sen kendi kurallarına göre ya da kendi hakların doğrultusunda bunu yapabiliyorsun, böyle bir hak vermişler sana. Ama bu hakkı öyle bir yerde kullanmalısın ki bu toplumsal bir infial yaratmamalı” diyerek devam eden Çimen, bir süre önce MHP tarafından gündeme getirilen af önerisi üzerine Erdoğan’ın, “Affı devlete karşı işlenmiş suçlarda yapabiliriz, kişisel suçlarda devlet affetmez” şeklindeki sözlerini hatırlatarak, kendisinin de Kılıç’ın affedilmesini kabul etmeyeceğini belirtti.

'İNSANLIK SUÇUNUN AFFI OLMAZ'

Madımak Katliamı'nın insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu söyleyen Çimen, “Sivas Katliamı’nı bir kere insanlık suçu olarak görmek zorundayız. Bunun dışından yargı falan tanımam, bu bir insanlık suçudur. İnsanlık suçunun ertelenmesi, ötelenmesi, zaman aşımı ve affı olmaz. Sivas davası zaman aşımına uğradığında Cumhurbaşkanı ‘Vatana millete hayırlı olsun’ demişti. Bunu dedikten sonra bende bütün beklenti ve yargı bitmiştir. Bu sözden sonra bu ülkede çok şeyin bittiğini hissettim” ifadelerini kullandı.

'OLMAMASI GEREKENİN OLDUĞU BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ'

Kararı ilk duyduğunda şaşırmadığını belirten Çimen, “Bu kararı duyduğumda ‘nasıl olur’ falan demedim. Çünkü bu ülkede daha neler olacak bilmiyorum, ama çok şey oldu ve daha çok şey olur. Bu ülkede olmaz dediğimiz her şey olduğu için çok şaşırmaya gerek yok. Olması gerekenin olmadığı, olmaması gerekenin olduğu bir ülkede yaşıyoruz” diye konuştu.

Şenal Sarıhan: Madımak'ta af yeni katliamlara yol vermektirŞenal Sarıhan: Madımak'ta af yeni katliamlara yol vermektir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Madımak Katliamı suçlusunu affettiCumhurbaşkanı Erdoğan, Madımak Katliamı suçlusunu affetti

Ankara Barosu: Bizim dede dediklerimizin elinde benzin kokusu yokAnkara Barosu: Bizim dede dediklerimizin elinde benzin kokusu yok