Çavuşoğlu'ndan İdlib'de diplomasi vurgusu: Rusya'yla temaslar devam edecek
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'yla İdlib görüşmeleri konusunda diplomasi vurgusu yaptı. Çavuşoğlu, "Henüz daha istediğimiz noktada değiliz. Belki liderler görüşebilir. Düşüncelerimizi Rus tarafına ilettik, temaslar devam edecek" dedi.
DUVAR - Türkiye'yle Rusya arasındaki İdlib krizinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan durumu yatıştıracak bir açıklama geldi. Çavuşoğlu, diplomasi vurgusu yaparak iki ülke arasındaki temasların yoğunlaşacağını söyledi. TRT Haber'e konuşan Çavuşoğlu, Rusya'yla İdlib görüşmeleri hakkında "Henüz istediğimiz noktada değiliz, belki liderler görüşebilir. Düşüncelerimizi Rus tarafına ilettik, temaslar devam edecek" dedi.
Çavuşoğlu, "Diplomasideki ilkemiz sahada ve masada güçlü diplomasi, sahada ve masada güçlü Türkiye, Cumhurbaşkanımız 'Bir gece ansızın gelebiliriz' derken kararlılığımızı göstermiştir" ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu'nun açıklamasında öne çıkan bölümler şöyle:
SOÇİ VE ASTANA ORTADAN KALKMADI: Soçi ve Astana süreçlerinden olumlu sonuçlar almıştık. Fakat sahada saldırganlık devam ederken bu sürecin ilerlemesi zor oluyor. Rejim İdlib'de hunharca saldırıyor. Soçi ve Astana'nın ortadan kalktığını söyleyemeyiz fakat yara aldığını söyleyebiliriz. Rejimin saldırganlığını durdurmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz ve yapacağız.
TEMASLARA DEVAM EDİYORUZ: İdlib'in bir sınırı var bağımsız bir yer değil fakat gerginliği azaltma bölgesi olarak bir sınırı var. Bir de silahtan arındırılmış bölge belirlemiştik. Rejimin bu sınırların içerisine ilerlediğini de görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuda net açıklamalar yaptı. Düşüncelerimizi Rus tarafına ilettik, temaslara devam ediyoruz. Gözlem noktaları ile ilgili tedbirleri aldık. 13 şehidimiz var yine İdlib bölgesine Milli Savunma Bakanlığımız komutasında gerekli tedbirler kırsalda ve içeride alınmış durumda.
İDLİB'DE PKK FAZLA YOK: İdlib bölgesinde PKK mevcudiyeti fazla yok. Bazı radikal gruplar var. Rejim ve destekçileri özellikle Dara'dan otobüslerle getirip İdlib'e bıraktılar. Bunların kapasitesi yok fakat bu radikalleri buralara kim bıraktı, rejim ve destekçileri bıraktı. Burada teröristlerin bulunmasını bahane ederek saldırmak amaçları. Batılı dostlarımız tamam güzel diyor fakat PKK'ya yönelik bir harekat başlattığımız zaman bize ne yapıyorsun diyor. Teröristlerin arasında ayırım yaptığı için tepkiyi farklı gösteriyorlar.
TÜRKİYE'YE DESTEK VAR: İdlib konusunda Türkiye'ye destek var. BM ve BM Genel Sekreter Yardımcısı açıklamalar yaptılar. BMGK'da gözlem noktalarına saldırıların durması gerektiğini vurguladılar. Bazı ülkelerden dolaylı destek var. Burada insani bir dram var bizim atacağımız adım yeni bir insani felaketin önlenmesine yöneliktir. Güvenlik açısından büyük bir külfeti vardır bize yönelik bir tehdittir durdurmamız gerekiyor. Fakat dünya açısından bakıldığından dünya tarihinin en büyük felaketlerinden biri yaşanıyor. Bizim harekatımız bunu durdurmaya yönelik bunu yaparken bile Türkiey'ye yönelik tepki geliyorsa o zaman söylenecek bir şey yok.
KİMSE FIRSATÇILIK YAPMASIN: Türkiye olarak artık ABD başta olmak üzere müttefik olsun veya komşu ülke olsun veya uluslararası örgüt Türkiye merkezli siyaset izlediğimiz için Türkiye'nin yararına ise destekliyoruz. Doğru bulmadığımız bir politika görürsek ona da karşı çıkıyoruz. O yüzden bazen tansiyon yükseliyor bazen düşüyor. Eskiden Türkiye bu kadar bu ülkelerin baskısına dik duramıyordu. Ama artık gücü var. Türk insanının beklentilerini karşılayan politikalar izlememiz lazım. Hayalci değiliz politikalarımızı gücümüz doğrultusunda ilkeli şekilde yürütüyoruz. Böyle olunca bazen Almanya'nın işine gelmiyor, Fransa'nın zaten işine gelmiyor, bazen ABD'nin işine gelmiyor olabilir bunlar var diye tüm ilişkileri kötü mü yürütüyoruz hayır. Herhangi bir ülke Rusya ile yaşadığımız sorundan dolayı bu yaklaşımı gösteriyorsa o zaman sorgulanabilir. Kimse fırsatçılık yapmadan kısa vadeli politikalara odaklanmadan Türkiye'nin önemini bilerek uzun vadeli bir yaklaşım içerisinde olmaları gerekiyor. (TRT Haber)