Sputnik Türkiye Genel Yayın Yönetmeni ve üç gazeteci serbest bırakıldı
Ankara'da dün akşam Sputnik çalışanlarının evlerine saldırı girişiminde bulunulması sonrası 3 Sputnik çalışanı gözaltına alındı. Bugün İstanbul'daki Sputnik’in bürosuna giden polis sitenin genel yayın yönetmenini de gözaltına aldı. Üç gazeteci ve genel yayın yönetmeni ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.
DUVAR - Rus haber ajansı Sputnik Türkiye'nin Ankara servisinde çalışan üç gazeteci hem tehdit edildi hem de gözaltına alındı. Polis daha sonra Sputnik'in İstanbul bürosuna giderek Sputnik Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe'yi de gözaltına aldı. Boztepe, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Polis, Sputnik'in İstanbul ofisinde arama yaptı.
Ankara'da gözaltına alınan 3 gazeteci ise 15:30 itibariyle adliyeye götürüldü. Üç gazeteci ifade verdikten sonra serbest bırakıldı. Mahir Boztepe de akşam saatlerinde adliyeye çıkarıldı ve ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.
BOZTEPE HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI
Sputnik Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe hakkında TCK'nin 301 ve 302. maddesi uyarınca soruşturma başlatıldı. Polis ekipleri arama ve el koyma kararı doğrultusunda Sputnik Türkiye'nin İstanbul ofisinde de arama yaptı.
TCK 301 ve 302 NEDİR?
Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi şüphelilerin "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama", 302. maddesi ise "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan cezalandırılmasını öngörüyor. TCK 301 ile kişi hakkında altı aydan iki yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Gözaltına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak, Sputnik'in Ankara servisinde çalışan 3 gazetecinin, "Çalıntı eyalet: Hatay 80 yıl önce neden Fransa tarafından Türkiye'ye verildi" başlıklı yazı nedeniyle gözaltına alındığı belirtiliyor.
Gazetecilerin, evlerine saldırı girişimi sonrası şikayet için gittikleri karakolda gözaltına alındıkları öğrenildi. Eski milletvekili ve gazeteci gazeteci Barış Yarkadaş, gazetecilerin gözaltına alındıktan sonra Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüklerini, bugün de adliyeye sevk edildikleri bilgisini paylaştı. Üç gazeteci adliyeye çıkarıldıktan sonra serbest bırakıldı.
Gözaltı gerekçesi yapılan yazı ise Sputnik’in İngilizce sitesi Sputnik International yayımlanmıştı.
Sputnik Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe gözaltına alındıhttps://t.co/625IUGEpX1 pic.twitter.com/fz1yuNREjI
— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) March 1, 2020
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) da gözaltılarla ilgili açıklama yaptı. TGS açıklamasında "Türkiye servisinde çalışan gazetecilerin evlerine saldırı girişiminde bulunulması ve ardından üç meslektaşımızın gözaltına alınması kabul edilemez. Devletler arası gerilimin bedeli gazetecilere ödetilemez" ifadeleri kullanıldı.
RUSYA DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA
Rusya Dışişleri Bakanlığı gazetecilerin gözaltına alınması üzerine açıklama yayınladı. Bakanlık gözaltıların gazetecilik haklarının ihlali olduğunu belirtirken, Ankara’ya duruma müdahale etme çağrısında bulundu. Bakanlık açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:
“Sputnik uluslararası haber ajansının Türkiye ofisi çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen saldırı ve çalışanların gözaltına alınması, gazetecilik haklarının en kaba biçimde ihlali. Türkiye yönetimini duruma müdahale edip, Rus basın kuruluşlarının temsilcilerinin güvenliklerini sağlamaya ve olanlarla ilgili ayrıntıların açığa kavuşmasına yardımcı olmaya çağırıyoruz.”
LAVROV İLE ÇAVUŞOĞLU GÖRÜŞTÜ
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile konuşarak Sputnik Türkiye ile ilgili durumunu çözüme kavuşturmalarını ve gazetecilerin güvenliklerinin sağlanmasını talep etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Lavrov ve Çavuşoğlu telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
İkili görüşmede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleştirilecek görüşme hazırlıklarını ele aldı.
Lavrov, Çavuşoğlu’ndan Sputnik Türkiye çalışanlarının evlerine yönelik saldırı ve gözaltına alınmalarıyla ilgili durumun en kısa zamanda çözüme kavuşturulması ve güvenliklerinin sağlanması talebini iletti.
Açıklamada, “Görüşmede Rusya tarafı Sputnik Türkiye’nin Ankara’daki gazetecileri ve çalışanları ile ilgili durumun en kısa zamanda çözüme kavuşturulması ve güvenliklerinin sağlanması gerektiğini vurguladı” ifadeleri kullanıldı.
GAZETECİLERE YÖNELİK BASKILAR
Türkiye'de şubat ayında 2 gazeteci tutuklandı, toplam 12 gazeteci gözaltına alındı, 119 basın mensubu ise hâkim karşısına çıktı. 4 gazeteci 10 yıl 3 ay 22 gün hapis cezası aldı. 7 televizyon kanalına para cezası verildi.
2 gazeteciye dava açıldı, 2 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı. 3 haber, 1 internet sitesi, 1 karikatür ve 1 haber sitesi erişime engellendi.
EVLERİNE GİRİLMEYE ÇALIŞILMIŞTI
Ankara'da Sputnik çalışanı 3 gazetecinin evine dün akşam da saldırı olmuştu. Dün saat 22.30 civarında üç gazetecinin Çankaya'da bulunan evlerine giden 15-20 kişilik grup, gazetecilerin isim ve soy isimlerini söyleyerek, "Şehitlere karşı propaganda yaptın mı?" şeklinde soru sormuştu.
“Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganları atan saldırganlar, Sputnik’te çalışan gazetecileri tehdit etmişti. Gazetecileri ise karakola giderek, saldırganlar hakkında şikâyetçi olmuştu.
Saldırgan grubun, gazetecilerin adreslerini nereden bildiği ise sorusu yöneltilirken, Rusya'dan, 'olayın hızlı bir şekilde soruşturularak, sorumluların cezalandırılması' çağrısı yapılmıştı.
G9 GAZETECİLİK ÖRGÜTLERİ PLATFORMU'NDAN AÇIKLAMA
G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu gözaltına alınan gazeteciler için açıklama yaptı. Platform, "Bu olayın araştırılarak sorumluların bulunması, hukuki sürecin başlatılması bir zorunluluktur. Her şeyden önce meslektaşlarımızın ev adreslerinin kimler tarafından nasıl ve hangi gerekçe ile bu kişilere verildiği ortaya çıkarılmalı ve gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır. Gazeteciler, taraf ya da düşman değil olayları gerçek boyutlarıyla yansıtmakla görevli, halkın haber alma hakkını sağlamaya çalışan kişilerdir. Gazetecilerin özgürce görevlerini yapmasını sağlamak devletlerin sorumluluğundadır. Biz aşağıda imzası bulunan meslek örgütleri olarak bir kez daha yetkilileri, gazetecileri hedef göstermekten vazgeçmeye, gazetecilerin görevlerini özgür bir ortamda yapmalarını sağlamak için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz" dedi. (HABER MERKEZİ)
#Sputnik’in Türkiye servisinde çalışan gazetecilerin evlerine saldırı girişiminde bulunulması ve ardından üç meslektaşımızın gözaltına alınması kabul edilemez. Devletler arası gerilimin bedeli gazetecilere ödetilemez. pic.twitter.com/DnBE559uY8
— Gazeteciler Sendikası (@TGS_org_tr) March 1, 2020