'Kadıncık Ana'nın restorasyonu iptal mi edildi?'
Nevşehir'deki Kadıncık Ana Türbesi'nin hala restore edilmemesi Meclis gündemine taşındı. HDP Milletvekili Zeynel Özen, türbenin 2019'da restore edilmesi gerekirken neden hala edilmediğini, mali gerekçelerle kararın rafa mı kaldırıldığı sordu.
DUVAR - HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Nevşehir Hacıbektaş'ta bulunan ve Aleviler için kutsal kabul edilen Kadıncık Ana Türbesi'nin neden restore edilmediğini sordu. Özen verdiği soru önergesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "2019'da restorasyon yapılacak" açıklamasını hatırlattı ve türbenin hala harabe halde olduğunu belirtti. Özen, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM'ye sundu.
Özen, kendisine gelen gayri resmi bilgilere göre Kadıncık Ana Türbesi'nin restorasyon planının ödenek yetersizliği nedeniyle rafa kaldırıldığını vurgularken, Avrupa Alevi Kadınlar Birliği'nin Eylül 2018'de Bakanlık'a dilekçe vererek restorasyonun giderlerini karşılamayı teklif ettiklerini duyurdu. Özen önergesinde şu ifadeleri kullandı:
"Kadıncık Ana türbesi yıllardır yıkık dökük bir haldedir. Aleviler için önemli bir değer olan tarihi bir kimliğe ait kutsal kabul edilen bir yerin halen virane bir halde olması başta Alevi kadınları olmak üzere tüm Alevileri yaralayıcı bir durumdur. Ülkemizdeki tüm inançlara ve değerlere eşit mesafede olması gereken yetkililerin bu konuda gerekli hassasiyeti gösterip, doğal yapısıyla uyumlu bir onarım çalışması için bir an önce harekete geçmelidir.
Bu kapsamda;
*Aleviler için kutsal kabul edilen Nevşehir’in Hacıbektaş İlçesindeki harabe bir halde olan “Kadıncık Ana Türbesine” dair 2019 yatırım yılı planı kapsamında restorasyon çalışmalarının planlanmakta olduğunun bildirilmesine rağmen neden halen herhangi bir gelişme olmamıştır?
*Kadıncık Ana Türbesi'nin restorasyon planının iptal edildiği veya rafa kaldırıldığına dair iddialar doğru mudur?
*Bu restorasyon sadece maddi gerekçelerle gerçekleştirilemiyorsa, Avrupa Alevi Kadınlar Birliği’nin Kadıncık Ana Türbesi’nin onarım bedellerini kendilerinin karşılama talebi neden değerlendirilmemektedir?"
KADINCIK ANA TÜRBESİ'NİN ÖNEMİ
Hacıbektaş'ın en eski yapılarından olan Kadıncık Ana Türbesi, Alevi-Bektaşi kültüründe kadının rolünü gösteren bir simge olarak görülüyor. Yaklaşık 800 yıllık olan türbede üç oda bulunuyor. Alevi-Bektaşi inanışında Hacı Bektaş Veli'nin bu evde misafir edildiğine inanılıyor.
(HABER MERKEZİ)